50 gode råd, som alle hestemennesker kan bruge  

På vores Facebook-side spurgte vi jer om de bedste råd, I har fået, som har gjort tilværelsen med hestene sjovere, lettere, billigere eller bare bedre.  

Hesteverden er fyldt med mere eller mindre gode råd. Vi har samlet jeres bedste råd her! Rådene spænder vidt og bredt fra håndtering til fodring og alt ind i mellem. Hvis du også har et godt råd, er du altid velkommen til at dele det på vores Facebook-opslag!

Annonce

Ridning

 1. Et råd jeg hørte for mange år siden: “Det du øver dig mest i, er det du bliver bedst til.” 
 2. At 90 procent at de problemer, man har med heste, som regel sidder på ryggen af dem. 
 3. Ikke køb en dyr hest og spar på ridetimerne. Brug hellere mindre på selve indkøbet af hesten og prioriter en dygtig træner. De fleste problemer du møder er ikke hestens fejl. Du må blive dygtigere. Det tager du med dig fra hest til hest. Din ridning afgør, om I bliver en succes sammen. 
 4. Fik engang det råd af en mentalcoach, at når jeg rider på en forhindring, som er lidt uden for min comfort-zone, altså ser stor eller bred ud, så skulle jeg, hele vejen hen imod forhindringen, råbe: “Jeg kan, jeg vil, jeg kan, jeg vil, jeg kan, jeg vil!” Og der virker helt vildt godt, man kan nemlig på den måde narre sin krop og hjerne, og dermed også hesten, så den tror at forhindringen slet ikke er “farlig”, selv om man i virkeligheden er lidt bange for den. 
 5. Træk vejret! Det var aldrig gået op for mig, at jeg stopper med at trække vejret, når jeg koncentrerer mig, indtil en underviser sagde, at hun kunne se det på hesten lige så snart, jeg holdt op. Og jeg minder mig selv om det, når jeg føler mig presset, har lidt for travlt eller ja, skal holde fokus, om det så er med eller uden hest.  
 6. Mit bedste råd fik jeg af en berider, da jeg i 80’erne havde en ret ivrig, usikker og ilter unghest, der gjorde både sig selv og mig nervøs, når vi red ud alene – “syng for ham under hele turen”, sagde berideren, “så slapper din krop af i sadlen, du sidder bedre, og hesten bliver beroliget af både sang og rolig krop!” Jeg har gennem mit hesteliv ofte brugt det og gør det stadig. 
 7. Min salige bedstefar gik altid rundt om hestene og nynnede, når han spændte for. Det råd fulgte jeg, mine søskende og alle vore unger, når vi skulle ride eller spænde for. En dyb nynnende lyd sammen med rolige bevægelser uden ryk og høje lyde virker beroligende på alle heste.(Og vi kan læse os til i kommentarsporet, at blandt andet børnesange og Hakuna Matata er effektive, og at nynne også kan bruges, hvis du ikke synes, din hest skal udsættes for din skønsang.)  
 8. Pas din hest og dens boks, før du tænker på at ride. Rid på hestens præmisser og lad være med at gennemføre tvang. Snak til og med din hest hele tiden. Rid med følelse, bløde håndled, nus på halsen, ingen afstraffelse men ros, når den gør noget korrekt. 
 9. Lær hesten og dig selv at stige op fra begge sider (og brug en skammel), det er godt for både hest og udstyr. 

LÆS OGSÅ: Få råd til godt rideudstyr: 4 tips fra den studerende

Håndtering

 1. Jeg LYTTER til min hest og lader ham være med i de beslutninger jeg tager. Vi kommunikerer på samme måde, som jeg kommunikerer med mennesker, han er min soulmate og læremester.  
 2. Skifter din hest adfærd, så ring til dyrlægen. 
 3. Lyt og kig på din hests adfærd. 
 4. Bind ikke din hest i stalden under opsadling mm. Skab jeres eget rum, hvor der er gensidig respekt og derved lærer hesten på en blid måde at blive stående helt stille og nyde en hyggestund inden en eventuel ridetur. Den er bare det skønneste.  
 5. Cirka 75 % af din succes som rytter består i forarbejde: Valg af stald, valg af udstyr, at forebygge skader, foldtid, foder, adfærdstræning social stimuli, træning og jeres relation.  
 6. Tænk mere ligeværd, end dominans og underdanighed.  
 7. Lær læringsteori basics og calming signals. 
 8. Hvis du skal slås med din hest, er det ikke kampen værd. 
 9. Vær til stede sammen med din hest, nyd det og vær i nuet.  
 10. Lyt til din hest og arbejd med den og ikke imod den. 
 11. Mit eget råd, giv din hest kærlighed og masser af det. 
 12. Lær din hest kommandoen “stå”. Hvis det indøves korrekt, kan du parkere din hest alle steder og gå fra den, du behøver ikke at binde den, når du strigler, den går ikke frem, når du sidder op og så videre. Det er mit bedste råd, og det er guld værd. 
 13. Giv din hest respekt med positiv forstærkning. 
 14. Snak med hesten!! Den lytter. 
 15. Lærer at lytte til hestens signaler i visse situationer og se dem som mere end et dyr. En ting, Dyretelepati virkelig har lært mig, som jeg tager med mig videre. 
 16. Ingen vold! Masser af kærlighed og teknik!  
 17. Respekt behøver ikke følges med smerte og tvang. 
 18. Samarbejde og venskab, lyt til din hest, lær dens signaler/sprog at kende. Hold dig væk fra kliker og sladder tanter, så forstyrrer det ikke din tid med din hest. 
 19. Hvis en hest skubber eller vil bestemme, mens du går, så stop og få den til at bakke. Bakke, bakke, bakke. Det har virket fantastisk på vores vallak på 4 år… hver gang han laver noget, han ikke skal, så bakker vi. 

Pasning og pleje

 1. Et godt råd jeg fik fra en dyrlæge (men som er så svært at følge): Hold din hest slank. Hvis den er for tyk, skal den slæbe på både dig og sin overvægt og det er hårdt for dens ben og øger risikoen for skader. 
 2. Bedste råd er at vaske hesten i Head and Shoulders Classic. Total blank og glat sort hest dagen efter. (Vær dog opmærksom på parfume og allergi). 
 3. Ved ikke, om det er det bedste råd, jeg har fået, men det virker. Carbamid-lotion fra Matas er det allerbedste middel mod blandt andet halekløe og tør hud ved mule og man. Shampooen er også ganske god. Hvor jeg før kunne smøre hver dag, blev det til en gang om ugen og ingen kløe. 
 4. Hovbyld: I stedet for at stå i blød i en spand sæbespåner, så sæt en babyble (eller gerne to) omkring hoven, hæld sæbevandet i og luk med gaffetape. Det råd har jeg været meget glad for, da hesten så ikke vælter spanden og i stedet kan stå i fred i sin boks 20-30 minutter, mens sæbespånerne virker. 
 5. Ølgær til alt… godt for tarme, godt for hove… og køber man det rå, er det mega billigt… blandingerne er for dyre, når der står probiotika. 
 6. Helosan mod alle typer sår… nemt og billigt og antiseptisk. 
 7. Spar aldrig på hø, strøelse og smed. 

LÆS OGSÅ: Undgå skader: 5 gode råd til opvarmning

Udstyr

 1. Puds dit grej med hånden i en plastikhandske og ind i en gammel sok. 
 2. Mit bedste råd er at købe mit udstyr til hesten billigt, ofte i et byggemarked, og at en helt almindelig spand er udmærket til at have sine strigler og så videre i, og at man kan komme langt for få penge. 
 3. Sikkerhedsfodtøj, når man arbejder med og omkring de store dyr. Har reddet mine tæer utallige gange igennem årene.  
 4. Vaske underlag i dynebetræk, så hår ikke kommer i maskinen. 
 5. Spænd gjord i begge sider. 

Foder

 1. Fodre med foder af god kvalitet. Så sparer man mange penge! Og blod, sved og tårer! Gå ALDRIG på kompromis med foderkvaliteten, er mit bedste råd. Hestene kan dø af det, og vi bliver fattige i dyrlægeregninger. 
 2. Fodring x5/døgnet med automatisk hegnsåbnere.  
 3. Hø ad libitum. 

LÆS OGSÅ: Dyrlægens liste over gode og dårlige hestegodter

Hestemennesker generelt

 1. Lad nu værd med at tro, du ved ALT om en hest/ekvipage ud fra et videoklip, billede eller en enkelt ridesession set fysisk.  
 2. Elsk hesten FØR sporten. 
 3. Være i nuet – du lever den drøm, som du havde da du var barn. Nyd det og elsk hestene, som du gjorde dengang, du startede. 
 4. Mit råd: Det er sjældent så alvorligt som du tror. 
 5. Keep it simple – og slap af. 
 6. Tag tid hver dag til bare at se og mærke hesten. Ikke have for travlt, så udvikler tilliden sig, og hesten viser mere af deres personlighed. 
 7. Glad hest, glad rytter.  

Vi håber, nogle af rådene kan bruges i din stald! Har du også et godt råd? Så kom gerne med det i vores Facebook-tråd, som du finder herunder!

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce