7 sandheder om forfangenhed 

Hvad får ordet forfangenhed dig til at tænke på? En lille rund pony, som har fået alt for meget græs? Det er ofte scenariet, men der findes også andre forhold, som kan føre til den smertefulde lidelse. Her får du syv sandheder om forfangenhed, som forhåbentlig kan hjælpe din hest udenom den frygtede sygdom. 

Forfangenhed opstår, når lamellerne i bindevævet mellem hovbenet og hovkapslen nedbrydes og løsnes fra hinanden. Det gør bindevævet blødt, så hovbenet begynder at bryde ud igennem hovkapslen. Det er forståeligt nok meget smertefuldt for hesten.

1. Alle heste kan blive forfangne 

Selvom det som oftest er de nøjsomme racer – og særligt ponyracerne – der bliver ramt af forfangenhed, så kan også store og mere lette racer som for eksempel varmblodsheste lide af det. Det kan desuden ramme heste i alle aldre. 

2. Skyldes ikke kun græs 

Det er langt fra kun forårets og sommerens græs, der kan være synderen, når en hest bliver forfanget. Tilstanden kan også opstå, hvis hesten har forædt sig, har oplevet et brat foderskifte, har overbelastet sine hove, er overvægtig eller generelt får for meget sukker/stivelse i sit foder. Derudover kan livmoderbetændelse og stofskiftesygdomme også være årsagen. Op mod 90 % af forfangne heste formodes at have problemer med stofskiftet. 

LÆS OGSÅ: 10 tankevækkere om forfangenhed

3. Forekommer også på bagbenene 

De fleste heste, der bliver forfangne, rammes af det på forbenene. Det kan man se ved, at hesten forsøger at læne sin vægt om på bagbenene og skyder forbenene fremad for at aflaste dem. Lidelsen kan dog også forekomme i bagbenene, men det kan være sværere at opdage, fordi de ikke belastes lige så meget som forbenene. Symptomer som en trippende gang og en udpræget mangel på takt bagtil er som regel det, der giver anledning til mistanken om forfangenhed bagtil. Desuden vil hesten forsøge at lægge vægten på ballen fremfor på tåen, hvilket giver en dobbeltlyd for hvert skridt, den tager. Er man i tvivl om hesten er forfangen, så kan man prøve at trykke den i hovene med en visitertang. 

Hesten spiser af det grønne græs på marken. Det er kun hestens hoved og det grønne græs, med lidt blomster i, man kan se.
Det er langt fra kun græs, der kan være synderen, når hesten bliver forfanget. Foto: Pexels

4. Stråfoder kan indeholde meget sukker 

Hø og wrap kan indeholde mere sukker, end man måske lige går og tror. For en rask hest er det ofte ikke noget, man bør bekymre sig om, men har man en hest med tendens til at blive forfangen, er det fornuftigt at undersøge, hvor stort sukkerindholdet er i det stråfoder, man har tænkt sig at købe. Mange hø- og wrap-producenter laver analyser af deres foder, således at du som forbruger kan få vished om næringsindholdet. 

5. For lange hove øger risikoen 

Ofte er heste med for lange hove mere disponerede for lidelsen end heste med velbeskårede hove. Derfor er det vigtigt, at enhver hest passes med smed regelmæssigt, hver 6.-8. uge, og at hovene holdes sunde og velplejede. Det gælder naturligvis uanset, om en hest lider af forfangenhed eller ej. 

På billede er der nogle heste ben-
Hestens ben og hove kan ikke tåle hvad som helst. For lange hove og overvægt kombineret med et hårdt underlag, er noget af det, der i kombination kan være med til at fremme risikoen for forfangenhed. Foto: Den Smukke Hut // Kee Frandsen

LÆS OGSÅ: Hjælp din hest til en sommer uden forfangenhed

6. Undgå hårdt underlag 

Nogle heste kan blive forfangne, hvis de går for meget på hårdt underlag – for eksempel på frossen jord, grusvej og asfalt. Det betyder dog ikke, at du skal droppe dine skridteture eller ikke sætte din hest på fold i frostvejr. Men det betyder, at hvis du har en hest med tynde såler, eller som tidligere har lidt af forfangenhed, så er det en god idé altid at lade den stå i og gå på et blødt underlag. 

7. Ikke nødvendigvis en dødsdom 

Hvis man får at vide, at ens hest er blevet forfangen, så må man ikke tolke det som en dødsdom. Det er rigtigt, at sygdommen er frygtet, fordi den kan have fatale følger. Men det sker også, at en hest blot skal i behandling og have ro, hvorefter det gælder om at tage sine forholdsregler for at holde den rask. Nogle heste kan være rentgående efter en uge, mens andre kan lide så meget af det, at en aflivning er det eneste rigtige. Bliver din hest forfangen, så er den bedste behandling at fodre korrekt og skabe gode bundforhold. 

KILDER 

Hørsholm Hestepraksis 

Dangro 

Hillerød Hestedyrlæger 

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce