Rideferie: 3 smukke steder i Danmark, hvor du kan nyde ferien med hest

Indeholder reklame

Overvejer du at prøve en alternativ form for ferie i år? En ferie, hvor du ikke får ”hesteabstinenser”? Så er rideferie i Danmark et rigtig godt bud. Og der findes masser af muligheder. Tag med til nogle af de steder, der tilbyder rideferie. Fra det nordligste Læsø, hen over Fyn til Bornholm – rideferier er rigtig populære!  

DROP BILEN OG OPLEV LÆSØ PÅ HESTERYG  

Du kan komme rundt mange steder på Læsø i bil og på cykel, men vil du gerne se øens store og uberørte naturområder, kan det absolut anbefales at prøve en tur på hesteryg. Og her er den islandske hest et rigtig godt valg. Hesten er med sine særlige gangarter og sit gode sind meget velegnet til turridning, og på Krogbækgaard Læsø tilbyder man rideferie på netop islandske heste, for såvel begyndere som rutinerede ryttere. 

På billedet er der en række af heste som er på vej ud på en ridetur. De rider inde til siden på noget græs med træer i baggrunden.
Foto: Krogbækgaard Læsø.

At opleve Læsø til hest er en helt særlig oplevelse.

Fuglesang og skøn natur  

”Krogbækgaard forstår at skabe ro og tid til fordybelse samtidig med, at man føler sig hjemme og som en del af hverdagen på gården. Hestene er helt fantastiske, og man føler hurtigt, at de tilpasser sig ens niveau. Krogbækgaard er et sted, man ikke vil hjem fra,” sådan lyder det fra Line Mortensen, en tidligere deltager på et af stedets mange tilbud. 

Og fuglene er rent faktisk trygge ved mennesker, der kommer frem på hesteryg, og det giver en ekstra mulighed for at komme tæt på dem. Det gør turene på bl.a. ridestier på Rønnerne og i skoven til en sanselig oplevelse.  

De mere rutinerede ryttere får velredne heste og mulighed for at sprede sig ind imellem, hvis terrænet tillader det.  

Annonce

”Galop langs kysten rides altid kontrolleret, og vi lægger stor vægt på, at vores heste ikke forbinder strand med galop. Det giver mulighed for at få fantastiske tölt oplevelser på Læsøs sydkyst,” forklarer Lasse Grønberg Jensen, der er ejer og daglig leder af stedet. 

Billede er taget oppe fra luften af, hvor man her kan se den grønne natur, og se vandet i baggrunden. På billede kan man se en flok af heste. Hvis man gå meget tæt på billede kan man her se at på ca. halvdelen af hestene sidder er en rytter, som har en hest i hånden mens de ridder.
Håndhestetur set fra en drone. Her rider gæsterne ud med håndhesten og slipper den på græs. En meget unik oplevelse. Foto: Krogbækgaard Læsø

En hest til enhver rytter  

Rideferien på Læsø foregår udelukkende på islandske heste. De er valgt, fordi de med deres gode sind og behagelige gangarter er meget velegnede for både begyndere og rutinerede ryttere.  

”Vi har omkring 40 rideheste og har derfor god mulighed for at finde en hest, der i sind og temperament passer til den enkelte rytter. Som udgangspunkt har man den samme hest hele ugen medmindre andet ønskes, eller vi vurderer, at der skal byttes,” fortæller Lasse Grønberg Jensen. 

Sådan forløber en ferieuge  

Krogbækgaard Læsø tilbyder mange forskellige typer ferieophold, som du kan læse mere om på rideferie.dk. Et af de populære og eftertragtede ophold er sommerens rideferie ophold, der foregår i ugerne 26-32.  

Sådan en uge starter med, at man ankommer til Læsø med færge fra Frederikshavn søndag eftermiddag.  

Efter indkvartering og briefing bliver I delt op i hold efter rideerfaring. Så er det tid til at sadle op og afprøve hestene i ridehallen for at sikre, at man har fundet det rigtige match mellem hest og rytter. 

Mandag til fredag rides der dagsture med afgang fra gården omkring kl. 10. Afhængigt af vejret går turene over de åbne naturarealer “Rønnerne”, langs kysten eller i plantagen mod nord. 

Undervejs holdes der pause et sted i terrænet, hvor hestene kommer på fold, og der er tid til at spise frokost i det grønne. Et sted mellem kl. 15-16 er I tilbage på gården, hvor der herefter serveres velfortjent kaffe/te og kage.  

”Krogbækgaard Læsø har det hele – fantastisk mad, glade og imødekommende medarbejdere, skønne heste og smuk natur. Jeg bliver simpelthen nødt til at komme tilbage!” 

Konsulent, Stinne Tarp Klode 
På billede ser man en flok heste som er ude og ridder en tur. De ridder langs vandet oppe på en stig, så de kan se ned på vandet.
Foto: Krogbækgaard Læsø.
Hvilket niveau er du? 

Begynder: Du har aldrig redet, eller du har redet få gange tidligere, men aldrig modtaget undervisning. Begynderholdene har altid mindst 2 guider med.  

Let øvet: Du kan holde tøjlerne rigtigt, stoppe og styre korrekt. Har redet trav/tølt/galop flere gange uden problemer. “Rustne” voksne og børn, der har redet flere år på rideskole, hører ofte til i denne kategori.  

Rutineret: Du har redet i flere år og redet alle gangarter i terræn. Du har balance til at stå sikkert i bøjlerne i galop og har styr på halve parader.  

For mere information omkring indkvartering, mad, forskellige typer ophold, priser m.m., gå ind på Rideferie.dk eller tjek Krogbækgaard Læsøs Facebook profil, hvor du kan se endnu flere billeder fra turene rundt på Læsø. 

PÅ 1. KLASSE RUNDT PÅ BORNHOLM 

På billede ser man en flok mennsker som er ude og ride, men de har stoppet hestene til et billede. De er på bornholm og har Hammershus i baggrunde af billede.
Foto: Stutteri Liselund Bornholm

Turene rundt på Bornholm på hesteryg kan føre mange spændende steder hen.

Oplev Bornholms fantastiske natur fra ryggen af skønne, charmerende og velredne islændere – den perfekte turhest – robust, udholdende og høflig. Dyrevelfærd, natur og den familiære tone er i højsædet hos Stutteri Liselund nær Rønne på Bornholm, hvor de stabile og velredne turheste står klar til at give dig en skøn oplevelse. 

Vigtigt at forventningsafstemme 

Med kun 7 kilometer til én af landets smukkeste og største skove, Almindingen er Stutteri Liselund beliggende i den grønneste natur og i rideafstand til stranden. Her foregår rideturene i et tempo tilpasset den enkelte rytter eller gruppe ud fra en konkret vurdering.  

Sussi og Karsten Glistrup, der ejer og driver stedet går meget op i at forventningsafstemme turene på forhånd for at sikre, at alle får en rigtig god oplevelse.  

”Det har vist sig at være godt givet ud, for i de 13 år vi har haft turridning, har vi kun oplevet særdeles få uheld. For eksempel en hest der snubler/eller en rytter, der har overvurderet sine egne evner i ridningens kunst. De få gange det er sket, har vi heldigvis altid kunnet bytte hest,” forklarer Sussi Glistrup. 

Udover de omkring 10 turheste består hestebestanden af en 1. klasses avlshingst, avlshopper, turheste samt føl- og ungheste. De ifolede hopper benyttes til rolige ture, når de ”melder sig” for drægtige til tempoture. 

Hestevelfærd i højsæde 

Af hensyn til hestenes velfærd har Stutteri Liselund fastsat en vægt- og højdegrænse af rytteren på max. 90 kg og 200 cm. Samtidig rides der ikke ture af længere varighed end 1 time med ryttere, der har en vægt på mere end 85 kg. Det kan der godt kompenseres for, hvis man er en habil rytter eller i god balance. Det er en vurdering som afgøres af stutteriet. 

Børn mellem 12-16 år skal være i følge med en voksen og skal kunne ride/være selvhjulpne. Børn under 12 år kan i særlige tilfælde og efter en personlig vurdering ride uden voksne, men ansvaret ligger naturligvis hos forældrene.      

på billedet er der en flok heste som stå i deres indhegning oppe ved hegnet. Ngole af hestene de drikker andre står og kigger. På den anden side af folden står der en hoppe med hendes føl og de står og kigger. Hestene ude på folden står i noget mudder, hvor hoppen og føllet står på noget græs.
Små som store slapper af og hygger på folden mellem turene. Foto: Stutteri Liselund Bornholm

Ikke turridning for evigt  

Annonce

Stutteri Liselund er en hyggelig lille lystejendom, hvor dyrene lever i harmoni med deres mennesker og hinanden. Intentionen med stedet er at avle dejlige, stabile og kønne islandske heste med godt sind og god vilje. De skal have gode, adskilte gangarter og være lette at ride.  

”Når vores heste begynder at synes, at turridning er “træls”, så finder vi en ny bedste ven til dem,” forklarer Sussi Glistrup. 

”Heste skal ikke gå turridning hele deres liv. Der er stor efterspørgsel på vores heste, da de stort set er 100 % stabile, af god afstamning og ser smukke ud. De er i god huld og holdes med tandlæge, vacciner og smeden kommer næsten ugentligt.” 

Billede er taget ude i naturen, hvor det hele er grøn, både græsset men også træerne. Midt i billede står der en dame og spiser noget i den ene hånd og har en hest i den anden hånd. Hesten er skimmel og står med hoved nede og spiser noget græs.
Der skal også være tid til en pause ind imellem, hvor både hest og rytter kan lade lidt op. Foto: Stutteri Liselund Bornholm
Sådan foregår turene 

* Normalt rides der ikke ud med folk fra forskellige grupper. Enten rides enkeltvis eller i mindre grupper, hvor man  
    kender hinanden. 

* I højsæsonen kan det dog forekomme, at man blander hold, dog efter niveau. 

* I højsæsonen rides fortrinsvis 2 timers ture formiddag og eftermiddag.  

* Der kan aftales individuelle flerdages- og pakkeløsninger.  

* Ridningen foregår på eget ansvar og kun med ridehjelm. 

* Du behøver ikke særlig ridetøj, men lange bukser og gode sko anbefales. Ridehjelm kan lånes.   

Har du fået lyst til en ridetur på Bornholm så kan du få mere information på http://www.stutteriliselund.dk/ eller på Stutteriets Facebook.

MED HESTEVOGN GENNEM SYDFYN 

På billede er der en hestevogn som man kan sove i, hvor der går 2 heste foran og trækker den. Billedet er taget ude i naturen, hvor man kan fornemme vandet i baggrunden, som nægsten smelter helt samen med den skyfri blå himmel. Omkring asfalt vejen som vognen kører på, er der grønne og gule marker.
Transport og bolig er lige ved hånden på en hestevognsferie i det sydfynske øhav. Foto: Sydfyns Heste & Prærievognsudlejning

Sydfyn oser af afslapning, det gode liv og masser af oplevelser og seværdigheder. Hele det sydfynske øhav kalder på opmærksomhed, for det har så mange skønne kvaliteter. Så hvad med at prøve at opleve det på en utraditionel måde? Hvad med en hestevognsferie? Væk fra byens stress og jag, ud af de kønne sydfynske landeveje med 4-5 km i timen. Her får man lært at slappe af og set naturen på nært hold. 

Kræver ingen forudsætninger 

Sydfyns Heste & Prærievognsudlejning har specialiseret sig i at sikre, at alle, der kunne have lyst til at prøve kræfter med denne ferieform, kan få mulighed for det. På en tryg og veltilrettelagt måde.

Det er en helt anderledes og sjov måde at holde ferie på – og samtidigt nyde det skønne samvær med hestene. 

Annonce

For at leje en vogn kræves der ikke noget forudgående kendskab til heste. Du bliver introduceret grundigt til både vogn, heste og livet på landevejen, så du føler dig helt tryg ved at tage af sted. 
En hestevognsferie er lig en oplevelse tæt på naturen, nær både skov og strand. Din garanti for en hyggelig og stilfærdig tur er de to rolige nordbagger, som trækker vognen rundt imellem lejrpladserne i den fynske natur. 

På billede ser men en af de her hest som tækker en vogn, og en dame som står ved siden af og kigger smilende på hesten. Billedet er taget så man kan se damens overkrop og hesten hoved. Baggrunden er sløret, men man kan fornemme at det er en korn mark.
Foto: Framegrab fra video

Hest og hygge er i centrum på Sydfyn, som du kan se i denne video: Link til video https://youtu.be/UufXepF4rVQ 

Masser af oplevelser 

Forbered dig på en ferie i behageligt tempo, hvor du har tid til at lytte til fuglefløjt og rigtigt koble af fra hverdagens stress og jag. 

Undervejs får du set det hele: skov, strand, skønne sydfynske seværdigheder som Hesselagergaard, Lundeborg, Tiselholt og Bøsøre Strand Feriepark. Selv lokalbefolkningen kender ikke deres område så godt som prærievognsfolkene. For de rideglade kan turen også blive en oplevelse, da alle hestene er rideheste uden for vognsæsonen. 

Et ophold kan se sådan her ud
 

Dag 1: Ankomst, instruktion, uddeling af heste og vogne, prøvetur 
Dag 2: Lejrliv + 1-3 timers kørsel pr. dag 
Dag 3: Lejrliv + 1-3 timers kørsel pr. dag 
Dag 4: Lejrliv + 1-3 timers kørsel pr. dag 
Dag 5: Lejrliv + 1-3 timers kørsel pr. dag 
Dag 6: Lejrliv + 1-3 timers kørsel pr. dag 
Dag 7: Ankomst til Holmdrup huse hvor man overnatter 
Dag 8: Tak for denne gang. ”Check ud” kl. 10.00 

Bemærk: du styrer selv planlægningen, og hvor længe du vil være afsted 

Billedet er taget ude på en heste folk, hvor man her kan se 4 heste gå og græsser mellem 2 af hestevogne man kan sove i. De mennesker som er ude på denne tur sidder foran hestene og har lavet et lille bål som børnene sidder omkring, hvor de voksende sidder bagved dem, ved et bord og hygger sig.
Det er hyggeligt at slå lejr sammen og nyde lidt mad over bål. Foto: Sydfyns Heste & Prærievognsudlejning

Sådan bor I undervejs 

Vognene er indrettet som en beboelsesvogn med en lille køkkenafdeling og et afsnit, hvor man kan spise og sove. 
Ud over det, så er der toilet, gaskøleskab, gasblus, håndvask med koldt vand, diverse koge/stegegrej og service til 5 personer. 
Vognene indeholder op til 4 separate køjer, og hvis man har brug for det, kan man låne en ekstra madras, så man i alt kan sove 5 personer i vognen. 
Der er flere forskellige muligheder for indretning af vognen: Enten med køjer eller med en seng i hele vognens bredde, samt en lille køje på tværs til et mindre barn. 

Hvis du er blevet nysgerrig på, om en ferie med hestevogn kunne være noget for dig, så kan du kontakte Sydfyns Heste & Prærievognsudlejning. 

Artiklen er oprindeligt bragt i Juni 2021

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce