Gamacher og bandager – hvad siger forskningen?  

Gamacher og bandager er lavet for at beskytte hestens lemmer. Det får vi i hvert fald at vide. Men har du nogensinde spurgt dig selvom, hvorfor eller hvordan de beskytter hestens ben? I denne artikel vil vi undersøge gamacher og bandagernes specifikke formål og funktioner baseret på den eksisterende forskning på området. 

Skal du ud at springe på banen? Så er det på med gamacherne. Skal I ud at køre i traileren? Så er det med at finde transportgamacherne frem. Eller skal I ride en dressurtræning? Så er det frem med de bandager der matcher farven på sadelunderlaget, også er I maks klar til træning. Det er det, vi har set mange andre ryttere gøre, og det er det, mange af os har lært at gøre – det er simpelthen det, vi ved, vi skal gøre. Men hvorfor gør vi det egentlig? Det korte svar på det spørgsmål er naturligvis ‘beskyttelse’. Men har du nogensinde spurgt dig selv, hvorfor eller hvordan disse forbindinger beskytter hestens ben – eller om de overhovedet gør det? Hvad foregår der under støvlen eller omslaget? Det er det, vi skal til at finde ud af…  

”At dække benene med denne type udstyr medfører en temperaturstigning på op til 30%, sandsynligvis på grund af udviklingen af varme, der er indkapslet under udstyret.” 

LÆS OGSÅ: Redaktionen tester: Er det go eller no-go at ride med musik i ørerne?

Hestebenets anatomi  

En hests ben er det mest almindelige sted for skader. Det gælder især området under knæet og forbenene, som har højere risiko for at blive skadet end bagbenene. 

Noget af det, der gør det muligt for heste at være så atletiske, er, at benene fra naturens side er konstrueret ud fra et aerodynamisk design. Lemmerne er lange og slanke, så de kan bevæge sig hurtigt. De fleste af musklerne sidder tæt ind til benet, så det hurtigere kan accelerere gennem luften. 

Dette ville ikke være muligt, hvis benet var dækket af blødt væv, muskler og udstikkende knogler. Men dette design betyder samtidigt, at der er meget lidt blødt væv til at dæmpe påvirkningerne på forbenet og underbenet, for eksempel når benet rammer et spring eller hesten snubler. Disse slag kan i værste tilfælde skade knogler, led eller sener. 

Foto: Shutterstock

Hvordan virker benbeskyttelse (hvis det overhovedet virker?) 

Lidt overraskende er det, at der ikke findes særlig meget forskning i, hvad bandager og gamacher gør ved et hesteben. Alligevel vil vi her prøve at give dig et overblik over de undersøgelser, der er lavet. 

Undersøgelser af varmeudvikling 

Noget, som er blevet undersøgt vidt og bredt, er varmeudviklingen under bandagerne og gamacherne. 

En østrigsk undersøgelse konkluderer, at hudtemperaturen stiger drastisk, når man bruger bandager eller gamacher sammenlignet med, når man ikke gør. Forskerne målte temperaturen under træningssessioner, og her var der store forskelle. Heste med bandager og gamacher havde en gennemsnitstemperatur på benene på mellem 25 og 21 grader, hvorimod heste med bare ben havde en temperatur på blot 14 grader. Om undersøgelsen udtaler de østrigske forskere: 
”At dække benene med denne type udstyr medfører en temperaturstigning på op til 30%, sandsynligvis på grund af udviklingen af varme, der er indkapslet under udstyret.” 

Foto: Shutterstock

Mens bandager og gamacher kan have nogle varmefordele på meget kolde dage, kan temperaturstigningerne dog også være skadelige for hestens sener. 

Problemet med bandager er, at de store sener, der løber bagpå hestens ben, hurtigt bliver meget varme under fysisk arbejde. Hestekroppen er normalt god til at sprede varmen, hvis dele af dens krop bliver overophedet, men dette system forstyrres, når hesten ikke kan komme af med varmen på grund af for eksempel gamacher eller bandager.   

Det ser ud til, at senerne tåler høje temperaturer over korte perioder, såsom under en rask galop, men de er mere sårbare over for skader, hvis de forhindres i at køle hurtigt ned igen, siger forskerne. 

LÆS OGSÅ: Et godt sind er det vigtigste  

Undersøgelser af stramhed 

Undersøgelser viser, at ryttere har en tendens til at stramme gamacher og bandager for meget. Dette kan være på grund af frygt for, at de glider ned eller sidder forkert på hesten. Hvis benbeskytterne har brug for at blive strammet mere, end hvad godt er, er det sandsynligvis fordi, de er af dårlig kvalitet eller ikke passer til din hest. 

Et andet problem, der stammer fra alt for stramme bandager og gamacher, er gnidningsskader eller hævelser. Disse kan naturligvis forårsage stor ubehag for hesten, så sørg for at gå efter et design og en pasform, der kan beskytte underbenet mod snit og blå mærker, men ikke bør strammes for meget. 

Undersøgelser af vægten 

Enhver vægt, der tilføjes et sted på hesten, kræver en øget indsats fra den del af hesten, der skal flytte på denne vægt. Endvidere vil den vægt, der tilføjes for enden af eksempelvis et ben, kræve mere end den vægt, der bæres på større flader, som for eksempel i sadelområdet. 

Årsagen til at det kræver ekstra energi er, at benene bevæger sig hurtigere end selve kroppen. Som tidligere beskrevet, er alt blødt væv placeret tæt ind til benet for at gøre det mere aerodynamisk og dermed kræver mindre energi for hesten at bevæge. Al unødvendig vægt er fra naturens side fjernet. Men hvad betyder det så, når vi kommer mere vægt på og ændrer på det aerodynamiske design? 

Forbedring af gangarter?  

En populær bevægelse i dressurverden i disse dage er at vikle bandager rundt om benet og helt op til knæet. Det siges at øge hestens benløft, mens benene er i svingfasen, og dermed øge gangarternes kvalitet. Men er det sandt? 

“Nogle mener, at tilstedeværelsen af en bandage eller gamache skaber en øget fleksion i hestens ben. Selvom området omkring benene synes at være særlig følsomt over for taktil stimulering, tyder intet dog på, at løftet øges og dermed forbedrer bevægeligheden i lemmerne, i forhold til hvad der vurderes som attraktivt indenfor dressuren.” – Dr. Lesley Hawson, University of Sydney 

LÆS OGSÅ: Dyrlægens liste over gode og dårlige hestegodter

Konklusion  

Kort sagt har heste levet og arbejdet uden benbeskyttelse i mange århundrede. Selvom der kan være en øget risiko for skader og blå mærker hos heste, der ikke går med gamacher eller bandager, er der også tilstrækkelig dokumentation for, at nogle typer benbeskyttelse direkte bidrager til skader på benene – de selvsamme ben, som de er sigtet mod at beskytte. Hvis du alligevel sværger til brugen gamacher eller bandager, er herunder et par brugbare tips. 

Artiklen er senest udgivet i magasinet fra vinteren 2023.

Kilder 

“Influence of support boots on fetlock joint angle of the forelimb of the horse at walk and trot” by Kicker et.al. 2019 In Equine Veterinary Journal. 

“Effect of a bandage or tendon boot on skin temperature of the metacarpus at rest and after exercise in horses” by Westermann et al. 2014 in American Journal of Veterinary Research. 

Dr. Lesley Hawson via Eurodressage.com. 

Scientific and Equine Consultant David Marlin. 

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce