Kalenderen skriver juni måned, og der er mange heste, som allerede er kommet på sommergræs. Endnu flere heste glæder sig til, at det meget snart er deres tur til at stikke mulen i græsset. Her i artiklen kan du læse om, hvordan du forebygger, at din hest bliver forfangen, når den kommer på sommerferie.
Forfangenhed er yderst smertefuldt for hesten
Det er værd at tage alle de forholdsregler, du kan, for at forebygge at din hest rammes af forfangenhed. Forfangenhed er nemlig en af de mest smertefulde lidelser, din hest kan få. Det betyder desværre, at selvom sygdommen ikke er dødelig i sig selv, må alt for mange heste alligevel aflives i henhold til dyreloven.
Der sker meget inden for forskningsfeltet i øjeblikket
I de sidste år er der forsket massivt i, hvorfor heste rammes af forfangenhed. Det har resulteret i nye behandlingsmåder – ligesom der højst sandsynligt vil komme flere nye tiltag i de kommende år.
LÆS OGSÅ: 10 tankevækkere om forfangenhed
Sådan genkender du symptomerne på forfangenhed
Din hest bliver stiv og uvillig til at gå, og den vægrer sig specielt ved at gå på hårdt underlag. Hesten vil læne sig tilbage og lægge vægten på bagbenene, så den på den måde kan aflaste forbenene. Hovene vil være varme, og typisk kan man mærke en tydelig puls på hestens inderside af piben.
Sæt gang i behandlinger med det samme
Det er vigtigt at tage kontakt til dyrlægen og sætte gang i behandlingerne med det samme. Hestens smerter bliver værre dag for dag, og hesten begynder at ligge ned meget af tiden. Det bliver vanskeligere og vanskeligere at behandle hesten, og hvis processen med forfangenhed ikke stoppes, ender det med at hesten til sidst, står direkte på hovbenet, som bryder igennem sålen i hoven. Det kræver næppe meget fantasi at sætte sig ind i, at denne proces er yderst lidelsesfuld for hesten, og derfor skal bremses.
Hvorfor bliver min hest forfangen?
Der findes forskellige grunde til at en hest rammes af forfangenhed. Den mest almindelige grund er, at hesten har fået for meget græs. Kraftfoder eller korn i alt for store mængder er også hyppige årsager til forfangenhed. For meget korn overskrider tyndtarmens kapacitet til at fordøje og optage stivelse, hvad der giver anledning til produktion af mælkesyre.
LÆS OGSÅ: PPID: En alvorlig sygdom i hestens hjerne, der kan forårsage forfangenhed
Hvad sker der når min hest bliver forfangen?
Har en hest først været forfangen én gang, så bliver den det meget let igen. Det er derfor en rigtig god idé, hvis man tager alle forholdsregler, hvis man har en hest eller pony, som allerede har været forfangen. Den afgørende faktor er, om der er for mange kulhydrater eller sukker i græsset. Når planter udsættes for sollys, produceres der kulhydrater ved hjælp af fotosyntesen. Det omdannes igen til såkaldt sukrose, som er en sukkermolekyle. Hvis planten danner mere sukrose, end den kan nå at bruge under vækst, omdanner den det til fruktan, som også er en sukkermolekyle. Vi skal bruge den viden til at forebygge, at vores hest bliver forfangen, fordi den får for mange kulhydrater.
Hvordan kan jeg forebygge at min hest bliver forfangen?
Man ved, at mængden af fruktan i græsset svinger meget og at forhold som sollys, temperatur, årstid, plantearter og planternes alder alle er faktorer, der har indflydelse på fruktanen i græsset. Derfor er det kort fortalt vigtigt at undgå græsset, når solen skinner på en kold forårsdag. Undgå at lukke heste og ponyer med tendens til forfangenhed på græs før midt på sommeren, hvor temperaturerene er så høje, at planterne er i blomst og sætter frø. På det tidspunkt er fruktanmængden i græsset lavt. Undgå at din hest får kløver, da der er alt for meget stivelse i.
Hvordan hjælper jeg bedst min hest hvis den bliver forfangen?
En forfangen hest skal ikke fratages foder. Da den er meget syg, har den brug for energi, mineraler og nødvendige næringsstoffer. Godt hø i afmålte mængder sammen med vitamin og mineralblanding er hensigtsmæssigt foder til den overvægtige hest. Til hesten med normalvægt er det optiamlt at bruge snittet lucerne, lidt olie og vitamin/mineralblanding.