Tørkens problemstillinger

Skrevet af Cand. Scient. Agrobiolog Christina Kryder Pedersen fra St. Hippolyt.

Da heste er forskellige individer, vil de også reagere forskelligt på deres miljø. Vi oplever lige for tiden mange forskellige reaktioner på tørken, og vi vil her forsøge at beskrive det, vi får flest henvendelser omkring og komme med en mulig løsning på de forskellige udfordringer, som tørken bringer.

Min hest taber sig

Mange græsmarker er gule og helt tørre, hvilket i høj grad påvirker næringsindholdet. Dette gælder specielt protein samt vitaminer og mineraler i græsset. Det kan betyde at nogle heste har svært ved at holde huld, og tildeling af grovfoder på marken er en nødvendighed, specielt hvis hesten går meget ude. Supplering af kraftfoder er også nødvendigt specielt i forhold til vitaminer og mineraler. Vælg et fuldt dækkende kraftfoder med højt fiberindhold og proteiner af god kvalitet, for at sikre en tilstrækkelig tilførsel af de næringsstoffer der mangler i græsset.

Læs også: Fibertilskud til hesten? Et par råd fra St. Hippolyt

Min hest er oppustet

Oppustethed kan skyldes mange ting, ofte er det dog en ubalance i bagtarmen. Selvom det er tørt, kan der være ret store mængder sukker i de meget tørketolerante græssorter, hvilket kan give fejlgæring i hestens tarm. Derudover kan det også handle om at hesten har ædt for meget jord eller sand i forbindelse med at den går og græsser, hvilket også kan give store problemer for hesten. Uanset hvilken type fejlgæring der er tale om så er det fibre der skal hjælpe hesten med at normalisere sin tarmflora igen. Sørg for at give hesten et fibertilskud, gerne et høprodukt med moderat til lav sukker og med stor biodiversitet fra forskellige græssorter og urter. Hvis din hest har fået for meget jord eller sand op med græsset, så kan en daglig portion mash med råvarer som klid, hørfrø og/eller loppefrøskaller, medvirke til en bedre udrensning og tarmbevægelse.

Pelsen har mistet sin glans

En grim eller strid pels kan være en indikation på at hesten er i underskud af næringsstoffer. Dette kan både være fedtstoffer, protein samt vitaminer og mineraler. Det første vil altid være at se foderplanen igennem. I grønt græs er indholdet af essentielle fedtsyrer meget højt, men i gult og nedbidt græs falder indholdet hurtigt. Er der behov for tilskud så kan hørfrø eller andre olieholdige frø være et godt supplement. Derudover kan ekstra tildeling af vitaminer og mineraler være nødvendigt for at levere de næringsstoffer som græsset mangler i år.

Min hest er blevet forfangen

På trods af tørke og gult næringsfattigt græs, så er der et stigende antal forfangenheder. Er skaden sket og hesten blevet forfangen, så er det vigtigt at få hesten væk fra græsset, selvom der ikke bør være næring i det lige nu. Det er der altså! Find hø med analyse eller vælg et snittet eller pelleteret høprodukt, med lavt sukker og energiindhold. Hesten må ikke sultes med halm, hvis den bliver forfangen, selvom det ofte er rådet.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce