Kollegaer i hverdagen – konkurrenter i weekenden 

Der er mange følelser i spil og ofte også meget spil, når vi ryttere stiller til start på stævnepladserne i weekenden. Tit oplever vi at konkurrere mod vores venner og daglige staldkammerater. Det kan være en svær balancegang at være venner i stalden, men så snart vi rammer stævnepladsen, bliver vi til konkurrenter og tænker kun på at vinde over de andre. 

SOLOSPORT ELLER HOLDSPORT 

Hest og rytter som enhed kaldes en ekvipage. Vi er et team med vores hest, og vi træner i at bevæge os, som var vi smeltet sammen. Som ekvipage træner vi individuelt efter niveau og personlige mål. 

Vi rider rundt i vores egen lille verden mellem hinanden i ridehallen og kigger kritisk på os selv i spejlet undervejs. Men samtidig indgår vi også i et større fællesskab med de andre i stalden, på rideskolen og i det hele taget med alle, der deler vores passion for heste og ridning. 

Annonce
RIDNING SOM HOLDSPORT
 

Der kan konkurreres som hold i flere discipliner inden for ridning, hvor man til daglig træner som et hold. Det er blandt andet: 

  • Kvadrille 
  • Mounted Games for hold 
  • Holdvoltegering 
  • Polo 

Her er det holdets samlede færdigheder og udtryk, der er gældende.

JALOUSI OG MISUNDELSE 

Det kan være drønsvært at se til, når andre i stalden lykkes med noget, man selv kæmper med. Eller at se andre tage den ene roset efter den anden med hjem hver weekend. Jalousi og misundelse er følelser, som mange nok har stiftet bekendtskab med ude i staldene og på rideskolerne. Men hvad er hvad?  

JALOUSI: 

  • Er generelt en følelse forankret i frygten for at miste noget, man har. Det involverer oftest minimum tre individer – mennesker eller dyr. 
  • Kommer ikke nødvendigvis af en følelse af mangelfuldhed og/eller mindreværd. 
  • Er ofte forbundet med en frygt for noget, der eventuelt kunne ske i fremtiden. 

MISUNDELSE: 

  • Vi opfatter misundelse som skamfuld og smålig, og det er en af de sidste følelser, vi vil indrømme – både overfor os selv og overfor andre. 
  • At opleve misundelse forudsætter, at en sammenligning finder sted. 
  • Misundelse og retfærdighedssans er ikke det samme, men de er relaterede på den måde, at vi ofte mærker misundelse i situationer, hvor vi oplever, at andre får en urimelig fordel, eller når vi mærker en sorg over vores egen ringere position i forhold til andre. Det er det, som vi ofte bliver fanget i til stævner, når vi ikke er enige i dommernes vurdering. 
Misundelse kan også være godt
 Misundelse er en meget klar indikator på, hvad man selv ønsker at opnå. Og har man indsigt i sin egen misundelse, kan man således vende den til inspiration og motivation, som er noget af det mest essentielle for at opnå succes.

BESTRÆB DIG PÅ AT VÆRE DEN BEDSTE UDGAVE AF DIG SELV 

Du sammenligner nok ofte dig selv med andre ryttere, du rider blandt, og måske er der også nogle, du prøver at efterligne – nogle, du lader dig inspirere af. 

Men husk, at du ikke skal sætte dine målsætninger efter, hvad andre kan, for så ender du måske med at presse sig selv og din hest for hårdt og for hurtigt. Så løber du en risiko for, at du eller din hest bliver skadet, at du mister modet eller måske endda begynder at udvikle en mental blokering. 

Hvis du på den anden side fokuserer på, hvad I som ekvipage kan, fjernes det negative pres. Både til den daglige træning, men også til stævner, og du kan sige til dig selv: ‘Dette er en mulighed for at presse mig selv og forbedre mig’. Snart vil du muligvis indse, at du ikke behøver være bedre end alle andre. Du skal bare være bedre, end du var i går. Og med det lille mentale pusterum, vil du måske opleve, at du også bliver i stand til at glæde dig over dine holdkammeraters succes. 

Det Store er ikke at være Dette eller Hiint; men at være sig selv, og dette kan ethvert Menneske, naar han vil det

S. Kierkegaard

BYT MISUNDELSEN UD MED RESPEKT OG NYSGERRIGHED 

Et godt og konstruktivt råd er at lad dig inspirere af andre, der har opnået det, du selv ønsker. Observer dem med en nysgerrighed på, hvordan de er nået dertil. Husk, at det, du ser – enten til stævner eller på sociale medier – ofte er ‘øjebliksbilleder’. Du ved ikke, hvordan det gik dem i går, i sidste uge, måned, år og så videre. 

Tag udgangspunkt i dig selv og din hest, vær stolt af jeres fremskridt sammen, og nyd jeres unikke relation. 

ROS HINANDEN – LYT TIL HINANDEN – BRUG HINANDEN 

  • Vær ikke bange for at rose hinanden. Sig til en, du ser ride til dagligt eller til stævner, at han eller hun inspirerer dig, og at du nyder at se ekvipagen. 
  • Glæd dig på de andres vegne over, hvad de har opnået med deres ridning – uanset niveau. Spørg eventuelt ind til, hvordan de har tacklet diverse udfordringer. Vi kan alle blive bedre til at tale åbent om de svære ting i livet med hestene og om de ‘trælse’ perioder, vi alle går igennem. Den kan være, når hesten er skadet, eller når udviklingen i ridningen er gået i stå. Så kan vi indirekte hjælpe hinanden med at skabe fornyet lyst og ”kampånd” til egen ridning og egne mål. 
  • Giv en hånd, når du kan se en, der står og mangler en hovrenser, en vandspand eller en ekstra hånd med at holde en hest eller åbne en dør. 

Husk først og fremmest på, at vi alle er i stalden, fordi vi deler en sport – en livsstil og en fælles passion for heste. 

Fokuser på at være din egen største konkurrent. Og hvis din staldkammerater også vinder? Så har du bare det mere at fejre. 

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce