Her i Norden har vi et hav af forskellige hesteracer. Men faktisk er der også en lang række discipliner, som tager udgangspunkt i de nordiske hesteracer.
I både Danmark og resten af Norden har vi stærke, arbejdsomme, nordiske hesteracer, som er formet af det, til tider, hårde klima, vi kan opleve. De nordiske hesteracer har inspireret til rigtig mange discipliner, som eksempelvis kræver styrke og udholdenhed.
Vi har prøvet at samle nogle af de nordiske discipliner, som du måske får lyst til at eksperimentere med sammen med din hest – uanset om du har en koldblodshest eller en helt anden type hest. Omend mange af dem er tilpasset de stærke koldblodsheste, kan du sagtens lade dig inspirere, hvis du har en anden type hest.
Istølt
En disciplin, som nok alligevel udelukker rigtig mange andre hesteracer end islænderen (omend der også findes nogle enkelte gangartsracer, som også har anlæg for tølt). De fleste kender nok til tølt, men ved istølt hæves sværhedsgraden yderligere. Som navnet indikerer, skal hesten nemlig tølte afsted på is! Det kræver virkelig en hest, som er sikker på benene – men det er den islandske hest heldigvis som oftest!
Istølt fungerer som en sjov og anderledes disciplin til stævner eller fremvisninger for de islandske heste. Det kan enten foregå indendørs i eksempelvis skøjtehaller eller udendørs på tilfrosset vand såsom fjorde eller søer. Man bruger mordax eller issøm/snesøm, men ellers kræver det som sådan ikke andet end is i maven og gode ben!
Når hestene skal tølte afsted på is, bliver deres bevægelser endnu mere elegante at se på. Og det stiller høje krav til hesten, som virkelig skal være sikker på benene for at holde balancen på isen!
LÆS OGSÅ: Islændere og springning: Et sjovt afbræk fra den daglige træning
Skeid
Skeid er en disciplin for de tre norske hesteracer, dølahest, fjordhest og nordlandshest/lyngshest, som er udviklet for, at disse racer kan vise deres bedste sider frem til fordel for både avlen og sporten.
På mange måder en skeid en blandet disciplin. Den inkluderer elementer fra både working equitation, trec og ikke mindst brugsridning og -kørsel. I mange år er der blevet afholdt konkurrencer og mesterskaber med et stort og aktivt miljø i Norge.
Disciplinen er rettet mod gamle hestetraditioner og er udviklet af racens organisationer med støtte fra de nationale hestecentre i Norge. Gennem skeid viser de nationale hesteracer deres gode brugsegenskaber og samarbejdsvilje.
Skeid kan kun arrangeres af lokalforeninger under Landslaget for dølahest, Norges fjordhestlag og Landslaget for nordlandshest/lyngshest eller landslagenes aktivitetsudvalg i Norge.
At konkurrere i skeid skal være et mål i sig selv. Heste, der trænes til at blive gode i skeid, vil naturligt udvikle egenskaber, der også er vigtige for brug i eksempelvis serviceindustrien (sundhed, turisme og lignende). Skeid kan derfor også have en samfundsmæssig rolle. På længere sigt kan skeid blive en vigtig platform for indsamling af information om heste, der skal udvælges til avl, så man kan sikre, der kommer mange flere af de stærke og samarbejdsvillige heste.
LÆS OGSÅ: Hvad er: Mountain Trail
Skijøring
Som mange andre populære vintersportsgrene har hesteskijøring (fra norsk skikjøring eller “skikørsel”) dybe historiske rødder her i det kolde nord. I hundredvis af år blev lignende teknikker praktiseret i Norge af samer og andre folkeslag som en form for transport. Det foregik normalt med en slæde trukket af etn rensdyr eller hest til rejser gennem sneklædte nordiske regioner. I dag er det en sjov og anderledes måde at vise den styrke, som de nordiske hesteracer har.
Skandinaviske immigranter bragte idéen til Nordamerika i begyndelsen af det 19. århundrede og blandede det med hundeslædekørsel. Siden da har skijøring udviklet sig i mange forskellige retninger for at gøre den til en mere spændende sport for både deltagere og for publikum.
For eksempel bærer ryttere i Nordamerika ski eller snowboards og bliver ofte trukket af en hest i stedet for hunde eller rensdyr. Nogle steder i verden laver man også små forhindringer, som virkelig stiller krav til både hest og menneske! Andre steder tilføjer man en rytter, men udgangspunktet er en sjov oplevelse i sneen med de skønne heste!
Og den sjove: Øltølt
Selv om heste og alkohol naturligvis ikke bør blandes, findes der en gammel islandsk disciplin, som kombinerer øl og tølt. Nemlig øltølt! Det er gammel disciplin, som kan være sjov at kigge på og ikke mindst deltage i – og hvor man skal holde tungen lige i munden!
Øltøt er ofte en sjov aktivitet under stævner eller fremvisning af den flotte islandske heste. På den – indenfor islænderverden – velkendte ovalbane rider rytteren rundt med et stort krus øl i den ene hånd. Herefter rides der mod en modstander. Hver ekvipage skal starte i en parade og rider herefter hver sin retning, når dommeren giver signal til starte. På et tidspunkt vil ekvipagerne altså også passere hinanden på banen.
Når der skal gives point, bliver de givet ud fra både tid og den mængde øl, man har tilbage i kruset, og ikke mindst for kvaliteten af den tølt, man har fremvist. Sværhedsgraden kan øges, så ekvipagerne eksempelvis skal ride slalom mellem tre pæle på den ene side eller lignende.
Selv hvis du ikke har en nordisk hesterace, kan det være, du kan lade dig inspirere af de mange sjove og pudsige discipliner! Kender du til andre særlige discipliner så kontakt os endelig.
Kilder
Istølt.dk: Hvad er istølt?
Dagfari.dk: Øltølt
Sons of Norway: The origins of skijoring