Rideulykker: Sådan hjælper du, hvis uheldet er ude 

Ridning er ikke en helt ufarlig sport. Faktisk ligger rideulykker på en fjerdeplads i forhold til antal skader indenfor idræt. Udover at du måske har eller vil prøve at falde af din hest, betyder det også, at du højst sandsynligt vil opleve en anden person falde af sin hest. Hvis uheldet er ude, er det vigtigt at vide, hvad du kan gøre for at hjælpe, men også hvad du skal undgå at gøre.  

Forestil dig, at du rider rundt på banen eller i ridehuset, og en af de andre heste pludselig bliver forskrækket over noget. Den suser frem, og rytteren falder af. Det er ikke et helt urealistisk scenarie. 

Rideulykker kan ske på mange forskellige måder. Dog er det et faktum, at fald fra heste ofte medfører alvorlige skader. 50 % af de behandlingskrævende skader i ridning kommer efter fald, og 25% af alle fald resulterer i knoglebrud, mens 14 % omfatter hoved- eller kranieskader. Hvert år sker der 1-2 ulykker med dødelig udgang. 

Ethvert fald fra heste kan have alvorlige følger. Selv hvis rytteren rejser sig og sætter sig i sadlen med det samme, er det som oftest en god idé at tage forbi skadestuen efter et fald. Kort og godt handler det om at tage ethvert fald fra hesten alvorligt. 

Illustration: Malgré Tout

Skader kan camoufleres 

En af grundene til, at man ikke altid med det samme opdager, om man er kommet til skade, er at adrenalinen sætter ind og camouflerer om der er sket en skade. 

Adrenalin er vores ”kamphormon”, som gør kroppen i stand til at klare en farefyldt situation. Det gør adrenalin ved at give et boost af energi til vores muskler i form af sukker og ilt. Derved får musklerne mere energi og styrke. Det kan i nogle situationer give nærmest overmenneskelig styrke og hurtighed. 

Herudover er hestemennesker ofte mere hårdføre end gennemsnittet. Både ridning og staldarbejde er krævende fysiske aktiviteter, og det sker med jævne mellemrum, at man kommer til skade på den ene eller anden måde.

Derfor er det heller ikke usandsynligt, at det gennemsnitlige hestemenneske i første omgang påstår at være helt ok efter et fald. Men det betyder langt fra, at der ikke er sket en skade.

LÆS OGSÅ: Emma blev mast mellem sine to heste, og var døden nær 

Tilsammen gør det, at du som tilskuer til en rideulykke bør være ekstra kritisk, når du vurderer skadens karakter. Og ikke mindst, hvordan den bør håndteres.  

Fald skal tages alvorligt 

Fordi fald fra heste ofte foregår i fart og rytteren kan ramme jorden uheldigt, er risikoen for både hoved-, nakke- og rygskader til stede. Alene af denne grund skal du altid tage det alvorligt, hvis du oplever en anden person falde af sin hest.  

Et godt råd er at lade rytteren ligge på det sted, hvor han eller hun er faldet af hesten. Og helst lade rytteren beholde hjelmen på, indtil du er sikker på, om der er sket skader.  

Bed rytteren om at forholde sig i ro og sætte sig op langsomt, så I sammen kan vurdere om der er sket noget. Hvis rytteren virker ok, er det anbefalelsesværdigt at han eller hun rejser sig og tester bevægeligheden i kroppen, samt om der er ømhed eller smerte bestemte steder i kroppen.  

Illustration: Malgré Tout

Notér dig også detaljerne om faldet, så du er i stand til at fortælle det videre til eventuelle ambulancefolk, hvis dette bliver nødvendigt. Det kan være vigtige informationer i forbindelse med det videre forløb. 

Hvad bør du gøre ved en rideulykke?

Se med på illustrationen herunder.

Illustration af forløb over handlinger man bør gøre sig, når en person har været ude for en rideulykke.
Illustration: Malgré Tout

LÆS OGSÅ: Læserhistorie: Ulykken, som ændrede alt

Illustration: Malgré Tout

Symptomer, du bør holde øje med 

Der er en række tegn og symptomer, som bør holdes øje med i forbindelse med rideulykker.  

Hvis en eller flere af dem viser sig, bør du sørge for at den tilskadekomne person kommer en tur på skadestuen eller tilkalde en ambulance. 

Hvad du ikke bør gøre

Der er nogle ting, som du bør undgå at gøre, hvis du oplever en rytter falde af sin hest. For det første bør du ikke prøve at flytte rytteren. Specielt, hvis rytteren er bevidstløs eller ikke kan bevæge sig, er der risiko for mere alvorlige skader, og en flytning kan forværre situationen.

Af samme grund bør du også undgå at tage rytterens hjelm af. Herudover bør du ikke ignorere skader, som i første omgang virker som knap så alvorlige. Disse typer af skader bør altid evalueres af en fagperson for at undgå mere permanente gener eller skader.  

KILDER 

”How to Handle Rider Emergencies at the Barn” – Horse Illustrated 
https://www.horseillustrated.com/horse-exclusives-rider-emergencies
Fakta om rideulykker 
https://fhfd.dk/fakta-om-rideulykker/

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce