Rocky mountain: Den tøltende amerikaner med de særlige farver

Hvis du tror, at det kun er islænderen, som kan tølte, kan du godt tro om igen. Den amerikanske rocky mountain kan nemlig også sætte i en rask tølt. Den lille hest fra USA har et roligt og kærligt sind, hvilket gør den særdeles velegnet til både lange ture og som kørehest. Mest af alt ligner den en smuk blanding af en islænder, en spansk hest og en fuldblod.

Annonce

Oprindelsen er stort set ukendt

Der er ikke beskrevet nogen form for avl af rocky mountains, og derfor er racens oprindelse stort set ukendt. Af samme årsag er store dele af racens oprindelse baseret på myter og fortællinger, men man har historier om rocky mountains fra slutningen af 1800-tallet fra forbjergene til de Appalasiske Bjerge i det østlige Kentucky.

Vant til at begå sig i bjergene

Dog ved man, at en stor del af de amerikanske heste stammer fra de europæiske heste, som spaniolerne blandt andet havde med over Atlanten i 1500-tallet. Derfor går man den dag i dag ud fra, at rocky mountain er nært beslægtet med andre amerikanske gangartsracer som eksempelvis Kentucky Mountain Saddle Horse og Mountain Pleasure Horse – og som navnet indikerer, er det en type heste, som er vant til at begå sig i bjergene.

I slutningen af 1800-tallet brugte man heste i det Appalasiske Bjerge i den østlige del af Kentucky til ridning i bjergene, fordi disse var meget sikre på benene. Derudover brugte man dem også som køreheste og i marken, fordi det var – og fortsat er – en særdeles udholdende og stærk hest. Det var en hest, som i høj grad tilpassede sig de kolde vintre og barske vejrforhold.

Sølvfarvet man og firtaktet gang

Historien går på, at der omkring 1890 kom en hest fra rocky mountains til Appalasiske bjerge, og denne hest skulle være stamfar til den race, vi kender i dag. Han skulle være en mørk hest med sølvfarvet man og hale samt den velkendte firtaktede gangart. Han bedækkede en række hopper i området, og derfor skulle det være her, man fik lagt basen for den hest, vi i dag kender som rocky mountain-heste.

En dedikeret avler

Op igennem 1900-tallet avlede man en del på racen, men i takt med at maskinerne tog over, faldt efterspørgsel også på de små robuste heste. Sam Tuttler var en inkarneret avler af hestene, og man mener, det er hans fortjeneste, at racen fortsat findes den dag i dag. Særligt hingsten Tobe var helt afgørende i avlen af racen.

’Rocky Mountain Horse Assiciation’ så dagens lys i 1986 i USA, hvor man ønskede at fremme Rocky Mountain hestens mange kvaliteter. I 1989 lukkede man stambøgerne for racen, og dermed skal en hest have to registrerede forældre og besidde de rigtige egenskaber, før den kan optages her i.

Rocky mountain-hesten kan for mange ligne en let udgave af en islænder. Og ligesom islænderen kan den have mange smukke farver.

Connemara-ponyen: Fra Irlands grønne bakker til de danske konkurrencebaner

Kort om rocky mountain

· En rocky mountain stammer fra Appalachian Mountains, Kentucky, USA.

· Den bliver mellem 145-162 cm, hvilket gør den til en lille hest (ikk en pony uanset mål, ligesom det gælder for islænderen).

· Racen kan – ligesom islænderen – tølte.

· Der bliver både avlet turheste og showheste, og selv om showhestene ofte er lidt mere temperamentsfulde, er det grundlæggende en rolig og kærlig hest.

· Grundlæggende er det en blid og samarbejdsvillig hest med et skønt sind.

· De fås i stort set alle farver, men pinto er ikke tilladt i forbundet.

· En rocky mountain har ofte en ponys hårpragt, men racen er alligevel elegant og slank at se på, da den både muskuløs og let på samme tid.

· En af de mest eftertragtede farver er silver dapple eller chocolate with flaxen, som dog også gør hesten i risiko for øjenlidelsen ASD, men det er formentligt kun omkring 1 % af hestene i avlen, der har denne sygdom.

· En rocky mountain gør det som regel en suveræn hest til lange ture og dermed også distanceridning samt TREC og ikke mindst gangartsstævner – og naturligvis også dressur og spring, så samlet set får du en virkelig alsidig hest i rocky mountain-hesten

Kilder

Rocky Mountain Horse: Oprindelse
HesteNettet: Racebeskrivelsen for Rocky Mountain Horse

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce