Hvad er: Mountain Trail

Af Cæcilie Kallehave Jensen // Billeder: Desirae Rasmussen og Ta'Selv Foto

I denne serie vil vi sætte fokus på forskellige discipliner indenfor ridesporten. Der findes nemlig mere end 50 forskellige discipliner på verdensplan, som hver især har endnu flere underdiscipliner. De fleste af os rider ofte én, to eller maksimalt tre discipliner, men gad vide hvad andre ryttere mon gør? Vi håber, at denne serie kan være med til at sætte fokus på det samt vise både ligheder og forskelle og måske gøre, at du bliver nysgerrig på en ny disciplin.

Hvis Mountain Trail er en ny disciplin for dig, kan det beskrives ganske kort: Det handler om makkerskab og samarbejde mellem dig og din hest. Omend det naturligvis bør være omdrejningspunktet i al ridning og håndtering af heste, så er det særligt vigtigt i disciplinen Mountain Trail. I Mountain Trail er målet at skabe modige og sikre ekvipager i alt terræn – én forhindring ad gangen. 

Med Mountain Trail forsøger man at afspejle ridning i bjergene og i naturen generelt. Hest og rytter skal vise, at de kan komme igennem forhindringerne, på en rolig og sikker måde, i et harmonisk samspil. Det kan både foregå fra jorden og fra ryggen, og disciplinen er dermed åben for alle typer af ryttere og heste, uanset niveau.

Målet er blandt andet at skabe modige og trygge ekvipager, som sammen kan komme igennem store såvel som små udfordringer, som minder om dem, man kunne møde i naturen. Det vigtigste er, at man har fokus på hestens og rytterens adfærd og samarbejde.  

Modsat disciplinerne trail og agility, vil forhindringerne i Mountain Trail være mere naturlige såsom grene, grøfter, træstammer og bakker, som I sammen skal passere.  

Fordele ved Mountain Trail

  • Din hest bliver sikker på benene  

  • Det styrker din hests generelle kropsfornemmelse  

  • Din hest får trænet både styrke og kondition, på en anderledes måde  

  • Du styrker din hests nysgerrighed til at afprøve nye ting, hvilket også kan være brugbart i andre sammenhænge – uanset om du til dagligt rider spring, dressur eller noget helt tredje  

Mountain Trail
Opbyg selvtillid ved at udforske forskellige objekter sammen. Foto: Desirae Rasmussen. Ta'Selv Foto

Historien om Mountain Trail

Mountain Trail så dagens lys i 2001 ved Oregon Horse Center. En westerntræner havde inviteret til stævne, hvor trail-klasserne var opbygget af træstammer og andre naturlige forhindringer. Idéen med at genoplive mange af de gammeldags trail-shows skabte en kæmpe interesse i hesteindustrien. Mark Bolender så potentiale i den nye sport og har siden promoveret den over hele verden ved at etablere Mountain Trail baner i både USA, Canada, Australien og Europa. Han var desuden med til åbningen af den første Mountain Trail bane i Danmark, Djurs Horse Park, i 2019.  

Efterfølgende har Mark Bolender arbejdet målrettet med at udbrede sporten igennem bøger, artikler og clinics over hele verden. Desuden har han etableret det regelsæt, man benytter sig af i dag. Indtil videre er det også det regelsæt, vi bruger i Danmark, men planen er, at der med tiden også skal laves specifikke danske regler, som formentligt kommer i 2024.  

Forhindringer

Hele tanken med forhindringerne i Mountain Trail er, at de er så naturlige som muligt. Det kan eksempelvis være:  

  • Broer, som kan variere i både udseende og materiale  
  • Forskellige slags låger 
  • Vand  
  • Vipper  
  • Træstammer, som man enten skal over eller rundt om  
  • Trapper  
  • Bakker og forhøjninger  

Der kan også indgå øvelser, som kræver, man stiger af og på hesten undervejs. 

Hvad skal man have på?

I Mountain Trail er der som sådan ikke krav til udstyret – udover det skal være rent og i god stand samt tilpasset korrekt til hesten. Det vil sige, man må ride i alt fra grime og bidløst til et almindeligt hovedtøj med bid, men der kan dog være specifikke regler ved hvert enkelt stævne. Her vil man ofte også kigge efter, om der er styr på udstyret – det vil sige, at det både skal være tilpasset hesten, men også æstetik kan være vigtigt.  

Hvilke racer kan deltage i Mountain Trail?

Alle racer kan dybest set bruges til Mountain Trail, hvis de bare er nysgerrige og har mod på at kaste sig ud i nye udfordringer sammen med deres ryttere. Selv unge hest kan deltage, da de blot kan deltage med rytteren fra jorden. Det vil sige, der er plads til alt fra islændere til store varmblodsheste!  

“Når du rider tur, skal du kunne nyde omgivelserne, ikke sidde og kigge ned og frygte for dit liv. Du skal kunne stole på din hest, og din hest skal kunne stole på dig” - Mark Bolender, ophavsmanden bag Mountain Trail

Hvordan kommer man i gang?

Hvis du har fået mod på at prøve Mountain Trail med din hest, anbefales det, at du tager et introkursus i en af de mange Horse Parks. Her vil en af parkens instruktører gennemgå forskellige typer af forhindringer, så både du og din hest bliver trygge ved dem.  

Selv unge heste – og ældre heste – kan være med, og det samme gælder for ejere. Ved stævner må heste deltage med ryttere fra jorden i det kalenderår, hvor hesten fylder 2 år.   

Nyd naturen og dets udfordinger sammen med hesten. Foto: Desirae Rasmussen. Ta'Selv Foto

Stævner

Der afholdes op til flere Mountain Trail stævner, og det kræver en certificering som Mountain Trail dommer, før man kan dømme til stævnerne.  

Til stævnerne konkurrerer man i Level 1, Level 2 eller Level 3. Det er muligt at gennemføre alle tre niveauer både fra jorden og fra hesteryg.  

Observer din hests reaktion i forskellige elementer. Foto: Desirae Rasmussen. Ta'Selv Foto

Level 1: Her bør enhver hest og rytter starte, hvis Mountain Trail er nyt. Her vil forhindringerne være lette og som udgangspunkt skulle udføres i skridt, hvor fokus er på teknik og at gennemføre forhindringerne.  

Level 2: Hvis du og din hest har styr på det basale, kan I kaste jer ud i level 2. Her skal I vise, at I har et godt samarbejde og kunne vise gensidig tillid, når I skal gennemføre de forskellige øvelser. Desuden vil banen med forhindringer være længere. Her kan det også være nødvendigt med trav, tölt eller lignende enten op til eller imellem øvelserne. Desuden kan der også forekomme 180, 270 eller 360 graders vendinger på udvalgte forhindringer.  

Level 3: Her skal I virkelig have et godt partnerskab! Banen vil være længere, og I skal kunne gennemføre svære øvelser. Der kan indgå galop enten op til eller mellem forhindringer og tilsvarende vendinger som i level 2.   

Ved en konkurrence i Mountain Trail er det muligt at deltage i to levels med den samme hest. Det skal dog være enten level 1 og 2 eller level 2 og 3.  

Nyd de smukke omgivelser i de forskellige horseparks. Foto: Desirae Rasmussen. Ta'Selv Foto

"Den ideelle Mountain Trail hest er ikke af en specifik race, eller med bestemt form for udstyr. I stedet fokuseres på hestens og rytterens adfærd og samarbjede."

Point

Når man deltager i en konkurrence, starter man med 70 point, når man går ind på banen. Man vurderer hest og rytters evne til at navigere rundt på banen. Herefter tildeler dommeren point med enten 0 eller minus point, men det er muligt at tildele +1 ved særligt flotte præstationer. Hver øvelse har værdien af 9 point. Dommerne vurderer point for indgang til banen, navigation, udgang, og så er der desuden både wow-point samt horsemanship-point.  

Ved alle tre niveauer kan man tilmelde sig fire forskellige grupperinger:  

Trækker: Det kan være et barn på minimum 6 år eller en ekvipage med et handicap, som har brug for at blive trukket.  

Barn/junior: Denne gruppe dækker over deltagere, som er under 18 år pr. 1 januar og mindst 6 år. Der vil være klasser for både 6-11 årige og 12-årige.  

Voksen: Her kræver deltagelse blot, at man er over 18 år pr. 1. januar.  

Åben: Her må alle deltage med alle størrelser hest. Trænere må udelukkende kun deltage i denne.  

Mod på selv at prøve?

I Danmark er der skudt flere Mountain Trail-baner op, siden den første åbnede i 2019 på Djurs.  

Udforsk vand sammen. Foto: Desirae Rasmussen. Ta'Selv Foto

Kilder