Kan heste leve udenfor?

Af Celine Bønnelykke // Billeder: Nour Al Masri, Bethan Gawsworth og Tara Hamilton Photography

Noget, der får mere og mere opmærksomhed, er vores hestes velfærd, og hvordan vi har dem opstaldet. Derfor har vi interviewet en af de mest populære og innovative ejere af en vandrefold, Bethan Thornicroft. Hun går i dybden med, hvordan hun driver et opstaldningssted med vandrefold, hvad hun mener er vigtigt for hestenes trivsel, og hvad fordelene er ved at have heste, der lever ude døgnet rundt, kan være. 

At en hest kan bevæge sig op til 15 kilometer om dagen og have adgang til en urtehave samt en vandbuffet, er Bethan Thornicrofts fokus på hendes opstaldningssted. Selvom hele opsætningen af stedet kræver en del arbejde, bliver det ret simpelt, når det først er etableret. Og det er ikke kun rehabiliterings eller fritidsheste, der trives ved at leve udendørs der er også fordele for konkurrencehestene. 

Hvem er Bethan Thornicroft?

Bethan Thornicroft er 36 år gammel, kommer fra en ikke-hestefamilie og er født og opvokset i byen. Beth begyndte at ridetimer i en alder af syv, og hun fik sin første pony som 11-årig. I dag ejer og driver hun Gawsworth Track Livery i Storbritannien. Beth og hendes mand startede oprindeligt med traditionel opstaldning, og det var først, da hun så en vandrefold i New Zealand, at hun begyndte at undersøge dem nærmere, og hun startede deres første vandrefold i 2017. Sammen købte de en ny gård og byggede en ny vandrefold fra bunden. 

Vandrefold, løsdrift, aktiv stald – er det det samme?

Ja og nej. Som ordsproget siger; kært barn har mange navne, men fælles for dem er, at hesten lever udenfor 24/7 i en flok med konstant adgang til grovfoder og læ. Det overordnede koncept for alle tre systemer er, at hesten lever så tæt på sin naturlige tilstand som muligt. Målet for disse typer af hestehold er, at hesten lever i en flok og bevæger sig meget i løbet af dagen, hvilket gavner hesten både fysisk og mentalt. Ofte er det også en fordel for os som ryttere, da vi sandsynligvis vil en roligere og mere selvsikker hest. Det, der adskiller en aktiv stald fra de andre to, er, at de ofte inkluderer automatiserede fodringssystemer. Vandrefolde vil altid være et spor og tilbyde mindre græs, hvilket er valgfrit for de andre to nævnte typer af hestehold. Denne artikel vil bruge udtrykket vandrefold, der vil fungere som en overordnet betegnelse for alle typer af udendørs hestehold. 

Fordele ved at have hest på en vandrefold:

 • Bevæger sig mellem 10 og 15 km om dagen 
 • Bevægelse giver øget blodcirkulation, velfungerende muskelfunktion og god fordøjelse 
 • Indtager mindre, men flere måltider i løbet af dagen 
 • Sundere hove af at gå på forskellige underlag 
 • Socialisering 
 • Opfordrer hesten til at tænke og giver den flere valgmuligheder 
 • Naturligt habitat 
 • Mindre stressfuldt miljø 
 • Hesten er bedre i stand til at frigive overskydende energi 

Hvad er Gawsworth Track Livery?

Det er en af Storbritanniens mest succesfulde vandrefoldssystemer, og det består af et 1000 meter langt spor, som er seks til syv meter bredt, et stort læskur med bokse og 25 heste. Stedet er bygget til formålet, og Beth ser frem til at udvide sporet endnu mere. Oprindeligt var Gawsworth Track Livery beregnet til rehabilitering af heste med forfangenhed og heste med andre halthedsproblemer. Men Beth ser en forandring i hesteverden, og i dag er det mange forskellige typer af mennesker og heste, som er opstaldet vandrefoldssystemet i Storbritannien. 

Græs og fodring

Fra naturens side er heste ikke udviklet til at indtage store mængder af den type græs, som vi ofte tilbyder dem i dag. Det meste af græsset, der dyrkes i Storbritannien og de fleste andre nordeuropæiske lande, er oprindeligt sået til malkekøer eller til fodring af dyr til konsum. Derfor består de fleste græsmarker af rajgræs og kløver, som er designet til at vokse året rundt og give et maksimalt input til dyr, der vokser. Det resulterer i, at græsset er meget næringsrigt og sukkerholdigt, og det er ikke ideelt i store mængder for de fleste heste. 

"Det er et kulturchok for folk, at heste ikke behøver friskt, grønt græs!" - Bethan Thornicroft

Gawsworth Track Livery spiser 98 procent af hestene ikke græs. Beth tror og oplever at de fleste heste fungerer bedre uden græs i deres kost. I stedet består deres foder af blandet enggræs uden rajgræs i. Høet fodres i slowfeederhønet med små masker. Dette skal efterligne, hvordan heste naturligt nipper og søger efter føde. “netstationerne er spredt rundt omkring på sporet, men vi sørger for, at der ikke er noget hø tæt på vandet, som er inde i laden. Så skal de gå frem og tilbage fra høet til vandet. 

De resterende to procent af hestene er undtagelsen, der kan klare små mængder græs. Beth lukker disse heste ind på et græsområde natten over fra kl. 21, da græsset vil indeholde mindre sukker, når solen ikke er fremme. Desuden spiser heste mindre om natten, da den også hviler mere her. Disse heste er typisk ældre heste, der ikke bliver forfangne af græsset, meget unge heste, tidligere væddeløbsheste og magre eller misrøgtede heste. Bemærk, at hvis heste ikke er på græs, er det nødvendigt at supplere med vitamin E enten gennem fodertræer og urter, som Beth gør, eller i form af kosttilskud. 

Er hønet dårlige for hestens holdning og tænder?

Det er en stor debat, om, hvorvidt hønet kan skade tænder, emalje, tandkød og hestens generelle kropsholdning. Det er bevist, at hvis en hest spiser i en længere periode fra et højt hængende hønet (over mankehøjde), kan det skade holdningen gennem kæben, nakken, halsen og ryggen, da disse dele vil blive presset sammen i en bananform.

Beth forklarer fra sine erfaringer med over hundrede heste. “Vi har aldrig nogensinde set nogen problemer, og vi har heste i alle aldre, størrelser og racer, og vi bruger hønet uden skader på tænder, tandkød eller noget som helst.”  

Det er afgørende, hvor man placerer hønettet, og at der er variation i placeringen. De bør kun sjældent hænge højt for at efterligne hestens naturlige adfærd, når den nipper efter blade og grene. Ellers bør de placeres under hestens mankehøjde for at undgå at påvirke hestens holdning. Illustration 

På Gawsworth placeres hønettene mange forskellige steder. “Vi hænger hønet i bunden af boksene i laden, vi binder nogle til træstammer, og nogle er bundet til hegnspæle. Vi forsøger at ændre det, fordi heste ikke kun er græssere, de er også browsere, som leder efter føde mange steder. Derfor skifter og ændrer vi placeringen, så de ikke konstant står på ét sted eller i én holdning, for det er der, man begynder at se problemer i nakken, halsen og ryggen. 

Forskning har vist, at dobbelt hæklet hønet opfordrer hesten til at trække med hårdere kraft, som potentielt kan skade tænder og emalje, samt nakke og ryg. Enkeltlaget, højkvalitets hønet er afgørende for hestens sundhed. Hvis hesten derudover bliver tilbudt tilstrækkeligt grovfoder, så den ikke bliver sulten, vil den trække mindre ivrigt i hønettet, hvilket reducerer chancen for skader. Beth tilføjer: “Vores tandlæge kommenterer altid, hvordan tænderne på hestene her er slidt jævnt, hvilket betyder, at hestene er afslappede, og at de tygger jævnt på hver side. 

Et højthængende hønet vil skabe et unaturligt pres på hestens nakke, ryg og i kæben. Grafik: Malgré Tout
Et lavthængende hønet vil derimod fremme en naturlig stilling for hesten når den spiser.

Hvilke bivirkninger kan græs have på din hests sundhed?

 • Alle hovrelaterede problemer 
 • Fordøjelsesproblemer 
 • Hudproblemer 
 • Spændte eller nervøse heste 
 • Hovedkast og –rysten
Hestens hove er skabt til at kunne gå på naturlige overflader. Foto: Bethan Thornicroft

Er vandrefold det næstbedste i forhold til naturen?

Mængderne af foder, tilskud, foldtid, og hvorvidt hestene har brug for dækkener, er omdiskuterede temaer i hesteverdenen. Det har altid været svært at blive enige om den bedste løsning, og alle heste er forskellige, og alle ejere har forskellige udgangspunkter. Beths erfaring er, at vi har brug for at forenkle tingene. 

"Jeg ser så mange heste, der er overfodrede, får for mange tilskud, står for meget i boks og har for mange dækkener på!"

Beth tror på, at hvis vi kan holde heste så naturligt som muligt, er det den bedste velfærd for hestene. “Dette [red. vandrefold] er det næstbedste. Store arealer, skove og så videre er det ideelle, men vi kan ikke ændre på, hvordan landet ser ud.” Alligevel har det været muligt for Beth at efterligne hestenes naturlige habitat og give dem masser af stimuli. Her er en liste over nogle af de ting, Beth besluttede at implementere på vandrefolden. 

 • Forskellige underlag for at efterligne, hvad hestene går på i naturen. 
 • Hønet i forskellige højder og forskellige steder. 
 • Biodiversitet i naturlige fodertræer og buske såsom tjørn, gyvel, hyben og brændenælder, så hestene kan supplere efter behov. 
 • En urtehave: “Jeg planter morgenfrue, pebermynte, fennikel, selleri, mælkebøtte, kamille, og så har jeg placeret et metalbelagt plastiknet over den, så hestene kun kan nippe til bladene, der vokser op gennem toppen, og ikke kan trække hele planten ud.” 
 • En vandbuffet med frisk vand, saltvand, ler, pebermynte og natron. I naturen vil hestene naturligt søge disse mineraler. 
 • Kløbørster, hvor de i naturen ville bruge buske og grene. 
 • Et vandsystem, hvor hestene kan køle ned på varme dage, når der ikke er mulighed for en sø. 

Er alle heste egnede til vandrefold?

Iblandt de 100 heste, Beth har haft gennem sit opstaldningssted, var der kun to heste, som ikke passede ind. Hun oplevede, at de blev for vilde, aldrig havde gået sammen med andre heste, ville beskytte alle hopperne, ikke ville dele og derfor slås. Oprindeligt har vandrefolde haft en tendens til at være tiltænkt fornøjelses- eller rehabiliteringsheste, men i dag bliver flere og flere konkurrenceheste også lukket ud vandrefolde. Men hvorfor er det også givtigt for konkurrencehesten? 

Hestene bruger laden og den bløde bund til at lægge på. Foto: Bethan Thornicroft.

Vandrefold for konkurrenceheste

Holly Coetzee er hestetræner og international springrytter fra Storbritannien. Hun bor i Dubai og ejer og træner heste, som er opstaldet på vandrefolden Al Ruwayyah Track Livery. Vi spurgte Holly, om hun bemærkede en ændring, da hun flyttede sine heste fra en traditionel stald til en vandrefold. “Jeg har oplevet bemærkelsesværdige psykologiske ændringer i hver hest, som jeg har opstaldet på en vandrefold. Den konstante frie bevægelse og adgang til grovfoder 24/7 giver en sund fordøjelse, generelt bedre holdning samt sundere og stærkere sener, ledbånd, muskler og led. Mest bemærkelsesværdigt er dog, at de alle er blevet mere afslappede og nemme at håndtere, både fra jorden og fra ryggen. Det skete inden for få dage efter, at de blev sat på vandrefold. 

Ved stævnerne bemærker hun også de mange fordele: “De største fordele er, at vores heste har det meget bedre rent mentalt, når vi er til stævner. Hvis heste er afslappede og føler sig trygge og sikre før stævner, oplever jeg, at de er i stand til at klare sig meget bedre med de stressfaktorer, der altid vil være forbundet med at rejse, opvarme og være i stressende omgivelser. For det andet, som et resultat af den forbedrede psykologiske tilstande hos hestene, bemærker jeg også en forbedret fysisk præstation. For det tredje, muligvis på grund af den forbedrede hovfunktion og de stærkere led og muskler, har jeg også bemærket, at hestene generelt er mere fremadgående og kan ride hurtigere runder uden at lægge ørene tilbage, når jeg lægger schenklerne til dem.” 

Holly og Connor. Foto: Nour Al Masri

Hollys egen hest var en udfordring, før hun flyttede ham til en vandrefold. “Min hest Connor var altid svær at fange, når han blev lukket ud en klassisk firkantet fold, og han sprang over eller igennem hegnet for at komme ind til hestene på den næste fold, selvom han allerede havde en foldkammerat. Han kunne gå op og ned langs hegnet i flere timer. Efter han kom til Al Ruwayyah Track Livery for ni år siden, er alle disse udfordringer fuldstændigt forsvundet. Alt hans negative adfærd var direkte forbundet med følelser af angst, som var forårsaget af at være isoleret fra et flokmiljø og mangel på stimulering. 

Vi spurgte Holly, hvilke udfordringer hun oplever ved at have heste på vandrefolde, og hun svarede:

"Jeg oplever, at 90% af de udfordringer, der er ved at have heste udenfor, er udfordringer for ejeren, ikke hestene."

“Mange ejere frygter, at deres hest vil blive skadet af andre heste. Når heste først bliver sat sammen i en ny flok, vil der unægteligt komme et par overfladiske skrammer. Det er vigtigt at huske, at de fysiske og psykologiske fordele ved at hestene får friheden til at interagere og socialisere med andre heste, længe opvejer disse overfladiske skrammer. 

Også på lang sigt kan bevægelsen og friheden, som man opnår ved en vandrefold, have store fordele for både hest og ejer. “I mange tilfælde har jeg bemærket, at forekomsten af mere alvorlige og langsigtede skader såsom sene- og ledbåndsskader eller udvikling af gigt er meget højere, når heste primært står i deres boks og mest motioneres under rytter. Ligeledes involverer ridningen ofte lange perioder med ridning i cirkler og med fokus på de samme bevægelsesmønstre. 

Holly og Connor. Foto: Tara Hamilton Photography

Mange ejere udfordres af det faktum, at hesten kan ændre udseende, når de flytter fra boks til opstaldning på en vandrefold. “Mange ejere har svært ved at se, hvordan deres heste begynder at se mere ‘rå og vilde’ ud, end de plejede at gøre, da de primært stod i boksen. De heste kan gennemgå en ret grim fase, når de kommer ud på en vandrefold. Det er næsten som om, deres kroppe ikke helt ved, hvordan de skal reagere på det skiftende vejr. 

Da vi spurgte Holly, om hun ville overveje at gå tilbage til traditionelt hestehold i boks, var hendes svar entydigt. “Aldrig. Den menneskelige bekvemmelighed ved at have heste opstaldet eller lukket ud separat, vil aldrig opveje de fysiske og psykologiske fordele hos mine heste, som lever på en vandrefold.

Foto: Nour Al Masri

Eksempler på andre ryttere, der har deres konkurrenceheste udenfor i flok mellem konkurrencer, er Carl Hester, Charlotte Dujardin og Peder Fredricson. Så selv olympiske mestre kan leve et naturligt liv udenfor. Det understreger, at de fleste heste, uanset deres job eller race, kan være egnede til vandrefold og udendørslivet. Men det er vigtigt at huske på, at vandrefolde, løsdrifter og aktive stalde generelt er egnede til de fleste heste, men ikke alle. Grunde til at en hest måske ikke er egnet til livet udenfor kan skyldes mange ting såsom tidligere historik, medicinsk historie, hove, helbred, adfærd og lignende. 

Kilder: