Hakkebøf eller himmelhest

Har du taget stilling til, hvordan din hest skal herfra en dag? Nok den sværeste ting ved at have husdyr er, at man en dag skal tage den store beslutning om deres sidste tid, sidste dag, sidste minut – deres “exit”. Her på Malgré Tout tør vi godt tale om de lidt sværere ting, for måske det kan hjælpe os igennem den svære tid, når vi finder ud af, at det ikke behøver være tabubelagt.

Kunne du sætte gaflen i din trofaste ven?

Nej, sikkert ikke, vel! Men faktisk skal vi ikke mere end lidt over 10 år tilbage, førend hver sjette hest i Danmark blev slagtet på et slagteri og dermed endte sine dage på spisebordet. Det kan godt være, at alle os hesteejere og hesteentusiaster ser vores heste som husdyr og nærmest kæledyr. Men heste anses faktisk som udgangspunkt for at være et produktionsdyr. Men at en hest​ kommer til verden som bestemt til konsum betyder ikke, at den skal slagtes, men at den kan slagtes. Hesteejeren bestemmer stadig selv, hvad der skal ske ved hestens død, men det kræver en aktiv handling.

Hvad betyder konsum?
 

At hesten er i konsum betyder frit oversat, at den kan konsumeres, altså fortæres af mennesker efter sin død. Udelukkes eller fritages den fra konsum kan den derved ikke bruges til menneskeføde efter sin død.

Hvordan udelukker man en hest fra konsum

Heste kun udelukkes fra konsum af en dyrlæge i forbindelse med medicinsk behandling. Hesteejere kan ikke selv udelukke en hest fra konsum. Det er ikke muligt at udelukke hesten fra slagtning til konsum alene på baggrund af ejers ønske. Men hvis eller når en hest først er udelukket fra konsum, gælder dette resten af dens liv.

LÆS OGSÅ: De 8 hårdeste ting ved at miste en hest 

Er din hest syg og skal tilses af dyrlægen, er det vigtigt, at denne ser hestens pas og kontrollerer konsumstatus, som altid vil fremgå i passet, inden behandlingen iværksættes. Husk derfor altid at have dit pas klar ved ethvert dyrlægebesøg – uanset formål med besøget! I princippet kan hesten ikke behandles, før dyrlægen har set passet og ved, om hesten er et fødevareproducerende dyr eller et kæledyr.

Men hvad skal der så til for at få hesten udelukket fra konsum?

Faktisk ikke ret meget!

Et eksempel på forbudte stoffer kan være så ”simple” ting som:

  • Øjendråber og salve mod øjenbetændelse
  • Medicin mod cushing/PPID

Reglerne om brug af lægemidler til heste skal sikre, at dyrene ikke indeholder stoffer, der ikke kan accepteres i fødevarer, og de skal også modvirke resistensudvikling. Lovgivningen om anvendelse af og kontrol med veterinære lægemidler er fastsat både nationalt og i EU.

Hvis hesten ikke er udelukket fra konsum

Hvis din hest ikke er udelukket fra konsum den dag, den aflives eller slagtes og altså dermed vil kunne bruges til bøffer og frikadeller, er der en række foranstaltninger, som skal tilgodeses.

LÆS OGSÅ: Hvornår er hesten gammel?

Der slagtes ikke ret mange heste i Danmark længere, da størstedelen undtages fra konsum. Det kræver en hel del at at varetage det daglige management af heste, der er i konsum, da der skal følges en række regler for foder- og fødevarehygiejne. Ydermere skal du have et lovpligtigt medicinhåndteringskursus for selv at måtte behandle med medicin, herunder også ormekur og smertestillende medicin eller antibiotika udleveret af dyrlægen til efterbehandling. Der er ingen tvivl om, at dette gør det mere bøvlet i hverdagen i pasningen og plejen af hestene og ikke mindst på rideskoler og opstaldningssteder med mange heste og forskellige hesteejere.

Efterspørgsel på hestekød

Kan klimamål, CO2-udslip og dyrevelfærd rykke ved din manglende lyst til at spise hest – ikke din egen selvfølgelig, men en anden hest, du aldrig har kendt? Helt så enkelt er det heller ikke længere. Der slagtes rent faktisk ikke ret mange heste længere i Danmark.

I følge flere slagtere i landet er der rent faktisk større efterspørgsel på hestekød, end de kan levere, og det er primært på grund af den lave fedtprocent.

Kort og godt om hestekød
 

  • Generelt er hestekød mere magert end for eksempel oksekød, og det er dermed en bedre næringskilde til personer, der søger vægttab.
  • 100 gram oksekød med 30% fedt indeholder cirka 241 kalorier. I hestekød er der blot 175 kalorier i samme mængde. Selv mere fedtfattige udgaver af oksekød med eksempelvis 10% fedt indeholder flere kalorier end hestekød.
  • Mængden af protein er omtrent den samme, da 100 gram oksekød indeholder 23-27 gram protein, mens hestekød indeholder cirka 28 gram protein.
  • Hestekød er fyldt med flere mineraler og mere af den sundere slags end eksempelvis oksekød.
  • Med klimabrillerne på fører hesten også her. Heste udleder cirka 35-40 liter metan om dagen. Til sammenligning udleder en malkeko 500-600 liter metan. Altså omkring 15 gange så meget. Metan er en drivhusgas, der er 23 gange kraftigere end CO2.
  • I Europa er Italien, Frankrig og Belgien de lande, der spiser mest hestekød. Udenfor EU er det populært i Kazakhstan, Mexico og Sydamerika, hvor der findes opdræt med henblik på slagtning.

Men hvad gør vi så…

Aflivning af hesten af en dyrlæge er det mest brugte, hvor den efterfølgende afhentes af DAKA, der anvender den i produktionen af biogas, biodiesel samt benmel til blandt andet gødningsformål. Men hesten kan også (uanset konsum status) blive brugt til andre ting.

Donation til en Zoo eller dyrepark som foder til løver, ulve og leoparder

  • De fleste dyreparker kræver, at hesten/ponyen er maksimalt 150cm i stangmål og ikke vejer over 400 kilo grundet håndteringen af den.
  • Hesten/ponyen må ikke have fået medicin eller ormekur i en periode på op til seks måneder for de fleste zoologiske haver og dyreparker.
  • Da det betragtes som en donation, er det muligt at opnå ligningsmæssigt fradrag for hesten/ponyen. Værdien regnes i antal kr. pr. kg. (cirka 5 kr. pr. kg., 2023)

Kremering – enkel eller fælles

Det er muligt at få sin hest kremeret. Dette skal gøres på et godkendt dyrekrematorium. Der findes to forskellige former for kremering.

Enkelkremering – en dyr løsning (cirka 13.000-20.000 kroner)

Her er det kun asken fra din hest eller pony, der udleveres i en urne til dig. Det er tilladt at nedgrave asken på privat grund, hvis det ikke er i strid med miljølovgivningen. Dette er primært med henblik på vandboringer. Du kan spørge din kommune til råds herom. Der kræves ikke tilladelse fra fødevarestyrelsen. Det er også muligt at få asken begravet på en godkendt gravplads for husdyr. Noget nyt er skovbegravning. Altså godkendte begravelsespladser i et antal skove i Danmark for enten mennesker og/eller kæledyr (herunder kremerede heste).

Fælleskremering – en billigere løsning cirka 4.700-9.500 kroner)

Her er asken blandet med andre kæledyr, og den bliver ikke udleveret til ejeren, men overgår til deponi i forbindelse med kremeringen.

Denne løsning er for eksempel god for de dyreejere der har det svært med at vide, at deres hest via DAKA bliver omdannet til biogas eller gødning.

De heste, vi mister, lever videre i vores hjerter. Foto: Arkiv

Slagtning af heste historisk set

I vikingetiden var det tilsyneladende normalt at slå en hest ihjel for at tage den med i graven. Nu har et nyt studie bekræftet teorien ved hjælp af moderne DNA-teknikker. Forskerne konkluderer, at kun 1 ud af 19 gravheste er hopper. “Det viser meget tydeligt, at der har været en udvælgelse af hanner til vikingernes grav. Og det rejser selvfølgelig spørgsmålet om: hvorfor?“, udtaler islandske Albína Hulda Pálsdóttir, som er dyrearkæolog og ph.d.-studerende ved Institut for Biovidenskab ved Universitet i Oslo.

Hun er en af forfatterne bag det nye studie, som er et samarbejde mellem forskere fra Island, Norge, Storbritannien og Danmark. Forskerne selv foretrækker ordet han-heste. Forskerne kan ikke vide, om hestene var kastrerede eller ej – derfor foretrækker de brugen af det mere neutrale ord han-hest. En af teorierne bag dette er, at man typisk skal bruge flere hopper end hingste til at avle heste.

Hesten med til Valhal?
 

Overordnet set er der to udbredte teorier om, hvorfor visse vikinger – både i Island, Danmark og andre nordiske lande – tog heste med sig i graven:

  • Den ene lyder, at dyrene var et tegn på status – både hos den afdøde og hos de efterladte.
  • Den anden forklaring lyder, at de døde fik hestene med sig i graven, fordi man forestillede sig, at de skulle bruge dem i efterlivet.
  • I Danmark har man dog kun fundet 34 grave fra vikingetiden med rester af hesteskeletter mod 148 på Island.

Jeg forestiller mig, at man under alle omstændigheder har brugt hesten til at vise familiens status under begravelsen. Men det kan helt klart også have spillet en rolle, at man forestillede sig, at den døde skulle fortsætte en krigertilværelse i Valhalla og havde brug for en hest,” udtaler Anne Pedersen, som er arkæolog på Nationalmuseet.

Uanset hvad man vælger, der skal ske med ens stolte ganger og trofaste ven på dens næste rejse, så er det kun dig som hesteejer, der kan mærke hvad, der er det rigtige at gøre for dig og din hest eller pony. Og mon ikke alle himmelhestene lever videre i vores hjerter uanset hvad vi vælger?

Kilder

Fødevarestyrelsen: https://foedevarestyrelsen.dk/dyr/maerkning-og-registrering/registrering-af-dyrehold-i-det-centrale-husdyrbrugsregister-chr/registrering-af-hestehold-i-chr
Dansk Dyrekremering: https://danskdyrekremering.dk/p/kremering/kremering-af-heste
Dansk Retsinformation: https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2019/1234
University of Cambridge: https://www.repository.cam.ac.uk/items/4b2e3f45-0e2f-4e24-af7d-8f4b401dfb73

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce