Glem ikke din egen krop!

- fysioterapi

Af Celine Bønnelykke // Billeder: Mia Bach

De fleste af os ved nok, at fysisk velvære er forbundet med mentalt velvære, så det at holde kroppen intakt er en vigtig grundsten for generel trivsel og et godt helbred. Som hesteejere og ryttere har de fleste af os en tendens til at fokusere meget på hestens velvære og dens krop. Mange heste modtager flere typer for kropsbehandlinger såsom massage, fysioterapi, kiropraktik, lysbehandling, kraniosakralterapi – listen fortsætter, og det er rigtigt godt. Men hvad med vores egne kroppe? Overser vi nogle gange behovet for kropsbehandlinger og fysisk velvære, der er så essentielt for vores mentale tilstand?

Uanset om du stræber efter bedre præstation, en tilpas hest eller er i gang med rehabilitering, er det ingen hemmelighed, at kropsbehandlinger kan gøre underværker for de fleste heste. Men du bør ikke glemme fra din egen krops behov for velvære. I denne artikel vil vi gerne skabe noget mere opmærksomhed omkring den fysiske sundhed for rytterens krop. Vi har fokus på fysioterapi for ryttere, og derfor har vi talt med den erfarne fysioterapeut Trine Brix om, hvordan man kan forbedre rytteres fysiske og mentale velvære. 

Hvad er en fysioterapeut?

Fysioterapeuter hjælper mennesker, som er ramt af forskellige typer af skader, sygdom eller handicap. Det gør de gennem bevægelse, kropsbevidsthed, øvelser, manuel terapi, uddannelse og rådgivning. Det overordnede mål for fysioterapeuter er at opretholde kroppens egen sundhed og forebygge skader og sygdomme for deres patienter. Fysioterapi inkluderer ofte en individuel, helhedsorienteret tilgang, som inkluderer hele kroppen. Fysioterapeuter bruger forskellige redskaber til at hjælpe kroppen såsom øvelser for smertelindring, mobilisering af led, styrke- og stabilitetsøvelser, manipulation, massage, laser, shockwave og tape. Trine Brix understreger, at hverken fysioterapi eller andreformer for kropsbehandling kan være en isoleret løsning. Hun opfordrer til, at man inkluderer fysisk træning, massage og endda knoglemanipulation såsom kiropraktik. Hun understreger, at hver enkelte behandling har sine egne styrker og fordele. 

Hvem er Trine Brix?

Hun er uddannet fysioterapeut i København i 1998, og hun er også uddannet rideterapeut, hvor hesten bruges som et terapeutisk værktøj for mennesker med forskellige handicap såsom parkinsons, sclerose, downs og lignende. 

Trine har redet siden hun var 11 år gammel, og både hendes mor og datter rider også de deler i øjeblikket samme pony. Trine har specialiseret sig i elitesportsfolk, især ryttere, og har udført adskillige screenings for at teste ryttere for deres fysiske evner og styrker. På den måde har hun erhvervet sig et bredt nok vidensgrundlag til at finde den optimale træning, kost og søvnbalance for eliteryttere. 

Trine Brix’ hovedfokus når hun arbejder med alle typer af ryttere er at de ingen smerter skal have, har fysisk og mentalt overskud og kan optimere deres ridning og præstationer. 

Typiske udfordringer hos ryttere:

Nogle af de typiske udfordringer, som Trine Brix ser, at ryttere har, er: 

  • Hovedpine 
  • Nakkesmerter 
  • Skuldersmerter 
  • Hoftesmerter 
  • Smerter i lænderegionen og bækkenet 

Trine Brix tilskriver disse problemer en mangel på styrke og mobilitet hos rytterne. “Hvis du ikke har nok styrke i dit sæde, vil du have en tendens til at bruge din nakke for at kunne balancere ovenpå heste. Det vil forårsage smerte og hovedpine.” 

Hvis du har en vane med at holde dine hænder for langt fremme, når du rider, vil det påvirke dit sæde og kroppen kommer derfor i ubalance. For at kompensere vil rytteren opleve smerter i nakke og skuldre. Har du ikke muskelstyrke nok i maven eller sidder skævt får rytteren smerter i lænd og hoftebøjer.
Generelt vil manglende styrke få dig til at være ubalanceret, hvilket også forårsager ubalance for hesten. Derfor forklarer Trine Brix, at øget kropsbevidsthed er essentiel for at vide hvordan man, som rytter, bruger sin krop rigtigt. 

Løs udfordringerne:

  • Brug en fysioterapeut 
  • Start med et træningsprogram 
  • Brug en massageterapeut til at løsne spændte muskler 
  • Vær opmærksom på dine søvnmønstre og din kost 

Konsulter en professionel for at udarbejde det rigtige træningsprogram til dig, så du undgår at gøre mere skade end gavn. 

Trine Brix’ tre favorit træningsøvelser:

  • Bold: Sæt dig på bolden som på billedet, Det hjælper på balancen, når du sidder på hesten. Med en træningselastik trækker du først armene væk fra hinanden og dernæst mod hinanden. Lav øvelsen i ét minut. 
  • Bækkenløft: Placér fødderne på bolden, som igen hjælper dig med balancen. Løft bækkenet op og ned mod gulvet i ét minut.
  • Sideplanke: Læg dig på siden som på billedet, og hold benet løftet i vandret position. Hold samtidig den øverste arm i vandret frem fra kroppen. Hold i ét minut.

"Ryttere bør pleje sig selv som de plejer deres heste!" - Trine Brix.

Øv balancen på bolden. Foto Mia Bach
Bækkenløft hjælper med at styrke coremusklulatoren samt balancen. Foto Mia Bach
Sideplanken hjælper til at opnå lige styrke i hver side af kroppen. Foto Mia Bach

Vidste du? At med dårlig søvn kan du ikke præstere det samme. Søvnmangel på bare én time kan forårsage et svækket immunsystem og kan også påvirke din balance og koordination.

Der skal mere end fysisk træning til

Trine Brix har et holistisk syn på kroppen og forklarer, at hun ofte ser mangel på søvn og god kost, som mulige årsager til både fysiske og mentale udfordringer. Hun oplever at rytterne glemmer at spise når de er ved hesten, hvilket ofte resulterer i mad som kan købes i automater eller cafeterier. Hun understreger, at mere næringsrig kost er vigtig. 

Derudover råder Trine Brix eliterytterne til at spise seks gange om dagen – tre hovedmåltider og tre mellemmåltider, da de er fysisk aktive fra morgen til sen aften. Derudover understreger hun også vigtigheden af at drikke nok vand minimum 1.5 liter, og mere ved fysisk aktivitet. 

Måske du også mangler lidt mere opmærksomhed på din egen krop? Det kan i hvert fald godt betale sig, for sammenspillet og dermed eventuelle præstationer mellem hest og rytter bliver kun bedre af, at I begge er stærke og balancerede.
Undersøg eventuelt om der er en ryttererfaren fysioterapeut i dit nærområde og tag det næste skridt i dig og din hests udvikling. 

Erfaring fra en rytter:

Marianne på den 8-årige DV vallak Danny (Grand Danois). Foto: Natasja Stienstra.

Marianne Vesterholt fik konstateret sklerose i 2020 og valgte at vedligeholde ridningen, og i den forbindelse fandt hun Trine Brix. Marianne oplever, at Trine og træningen har gjort underværker for hendes helbred og hendes ridning. 

Efter jeg begyndte at træne hos Trine, føler jeg, at jeg kan holde kadencen i længere tid. Jeg bliver ikke så hurtigt træt i musklerne, når jeg er i stalden. Min fysiske form er blevet meget bedre, og jeg er blevet meget stærkere.” – Marianne Vesterholt.