Anerkendt specialist fastslår: Heste bukker primært fordi de har ondt

Dem, som har prøvet at sidde på en hest som bukker, ved hvor ubehageligt det er. Det kan komme ud af det blå, og nogle gange kan det være svært at afgøre, hvad der udløser det. Hesten kan bukke på mange måder og af mange årsager, men ifølge Sue Dyson, som er specialist i ortopædi til heste, er der ingen tvivl om at heste primært bukker på grund af smerte.

“Det at hesten bukker er oprindeligt udviklet for at smide rovdyr af,” siger Sue Dyson, som for nylig udgav en videnskabelig undersøgelse om hestens bukkeadfærd.

Sue Dyson

Sue Dyson er en verdenskendt ekspert i ortopædi til heste. Hun har en stor interesse i haltheder og dårlig performance hos sportsheste. Hun har udgivet mere end 200 videnskabelige rapporter omkring halthed og er desuden medforfatter på ‘Diagnosis and Management of Lameness in the Horse’, ‘Equine Scintigraphy’ og ‘Clinical Radiology of the Horse’. 

Sue Dyson understreger, at heste der bukker konsekvent og ofte, har brug for et besøg af en dyrlæge.

“Selv hvis hesten ikke smider dig af, er det at den bukker et tegn på, at den har brug for hjælp,” siger Sue Dyson.

I sin undersøgelse har Sue Dyson listet en række grunde til, at heste bukker. De fleste af dem er smerterelaterede. Ifølge Sue Dyson er det at hesten bukker en naturlig respons på smerte.

Læs også: Sådan kan stress gøre kroppen skæv

Kissing Spines

Kissing spines (for tætsiddende torntappe) er en af de mest oplagte årsager til at hesten bukker. Hvis hesten har kissing spines, bliver disse skubbet endnu tættere sammen, når du sætter dig op på hesten, og det er smertefuldt for hesten.

Smerter omkring SI-leddet

Leddene og ligamenterne omkring SI-leddet kan blive skadet gennem slidtage eller deciderede skader.

“Disse heste bukker som oftest kun når de bliver redet, ikke i longen. De bukker, når ryggen svajer, og for det meste i galop. De kan sparke bagud eller ud til siden. Som rytter vil du højst sandsynligt ikke føle, at hesten prøver at få dig af,” siger Sue Dyson.

Mavesår

60-90% af voksne aktive heste har mavesår. Nogle mavesårsheste bliver meget generet under ridning, specielt i galop, fordi mavesyren bliver kastet rundt i maven. Det kan være nok til at de bukker.

Hesten kan bukke, hvis sadlen generer.

Dårligt tilpasset udstyr

En dårlig tilpasset sadel kan gøre, at presset bliver koncentreret på et meget lille sted eller ligefremt kan klemme hesten. Ofte sker dette lige bag skulderen. Uanset hvad, så kan dårligt tilpasset udstyr genere hesten i en sådan grad, at den reagerer ved at bukke.

“Nogle heste har et “bukke punkt” lige bag sadlen. Et pres i dette område kan få hesten til at bukke,” tilføjer Sue Dyson.

Annonce

Andre kilder til smerte

Bukke-relateret smerte kan komme fra hvor som helst på kroppen. Ifølge Sue Dyson kan halthed også få hesten til at bukke, men det kan også komme fra den helt anden ende af kroppen. Eksempelvis kan en knækket tand gøre rigtig ondt, når hesten holder hovedet i en bestemt position. Disse heste vil ofte kaste med hovedet, men det kan også sagtens komme til udtryk ved at hesten bukker.

Hesten bliver forskrækket

Hvis hesten bliver forskrækket, og rytteren falder af, og kan den reagere ved at bukke. Ofte står hesten bagefter og ser overrumplet og bange ud. Disse heste kan ifølge Sue Dyson være skrækslagne for at rytteren sætter sig op igen.

Hesten har tidligere negative erfaringer

Uanset om hesten er bange, forestiller sig at den vil få ondt eller den bare ikke kan lide at blive redet, har nogle heste lært fra tidligere erfaringer at den kan komme af med rytteren ved at bukke. Dette kan opleves som en stor lettelse for hesten, hvis den associerer det at blive redet med noget ubehageligt. Hvis adfærden ikke bliver taget hånd om, kan det være en ond spiral.

Læs også: Ryttersikkerhed: Sådan falder du af din hest uden at komme til skade

Hesten er bare glad

Når hesten bukker, kan det repræsentere både noget godt og dårligt. Heste kan bukke, når de leger på folden og nogle gange også i ridningen.

“Hesten kan være meget frisk og kan give nogle bukketure som et udtryk for glæde,” siger Sue Dyson.

Sue Dyson understreger dog, at der er en stor forskel på det glade buk og det, som udspringer af smerte. Glade buk er oftest noget hesten gør en enkelt gang. Hvis hesten bukker hver gang du rider eller laver en hel kæde af bukspring, er det noget, som skal tages meget alvorligt.

KILDE:
“Why do horses buck?” – baseret på undersøgelse af Sue Dyson

 

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce