Det hele hænger sammen. Sådan kan stress gøre kroppen skæv

De fleste kontakter en behandler, fordi de enten kan se eller har fået at vide at deres krop er skæv.  Kathrine Dybdahl har haft mange klienter, som har stået foran spejlet og set deres skæve krop enten via uens benlængde, skævt bækken eller skæv rygsøjle. Kathrine er uddannet fysioterapeut til både heste og mennesker og oplever, at vores kroppe er utrolig ens. Her kan du læse om hendes tanker om hvordan stress kan påvirke kroppen og give udfordringer.

Mange kontakter en læge eller dyrlæge, fordi kroppen ikke fungerer optimalt. Her kan det ske, at lægen eller dyrlægen henviser til en behandler. De første mange år behandlede jeg skævhederne med lidt manuel behandling, men primært styrkeøvelser for at ”holde skævheden på plads”.

Det samme gjorde sig gældende med hestene. Rygsøjlen, bækkenet eller nakken blev rettet manuelt og derefter blev ejeren udstyret med øvelser, for at holde skævheden på plads. Min erfaring var, at jeg ikke opnåede det ønskede resultat. Enkelte skævheder kom ikke igen, men de fleste kom enten igen eller de blev aldrig bedre. Derfor begyndte jeg at tænke i andre baner. Der måtte ligge mere til grund for den skæve krop.

Om forfatteren

Kathrine Dybdahl har firmaet Dybdahl Body & Mind. Kathrine er uddannet fysioterapeut og hestefysioterapeut. Efterfølgende har hun kombineret kranio-sakral terapi og en række andre uddannelser og kurser for at kunne hjælpe både dyr og mennesker af med alt det, som vi ikke altid kan se med det blotte øje.

Læs også: Sådan påvirker trauma hestens nervesystem, hvis det ikke forløses

Psyken påvirker den fysiske krop

Det fysiske fokus var ikke nok, og jeg oplevede at psyken skulle tages med i spil. Der skal være balance mellem det kropslige og mentale. En halthed over længere tid kan ikke undgå at påvirke hestens mentale tilstand.

Dens flugtinstinkt bliver typisk tydeligere, da hesten ikke er i stand til lige så hurtigt at flygte fra en potentiel fare. Det samme kan ses hos mennesker. Er der en længerevarende smerte, eksempelvis hovedpine, så påvirker det ens adfærd. Følelserne vokser sig større, man mister nemt overskuddet og har ikke den samme energi.

Kathrine Dybdahl arbejder både med kroppen og det mentale hos sine kunder. Foto: Kathrine Dybdahl

Derfor blev mit fokus at integrere både krop og psyke i mine behandlinger. Det var det, som gav størst mening for mig ud fra egne erfaringer. I flere år rendte jeg rundt med en smertefuld højre skulder. Jeg søgte adskillige fysioterapeuter, som gav relevante øvelser, men det forværrede kun mine symptomer.

Først da jeg gik til psykolog i anden sammenhæng, og fik bearbejdet familiære udfordringer, så blev skulderen også bedre, og jeg har ikke længere problemer med skulderen.  

Jeg mener dog ikke, at din hest skal lægge i stolen hos psykologen. Dog mener jeg, at mange uforløste blokeringer skabe psykiske og fysiske udfordringer. Og de fleste kan frigøres via manuel behandling og bevægelses-terapi.

Spændinger udløst af stress

Stress kan komme af forskellige årsager. Det kan være ydre faktorer såsom skift i miljøet. Det kan være staldskift, nye foldkammerater eller transport, men det kan også skyldes ydre smerte. Smerte, som kan stamme fra udstyr der ikke er tilpasset, ridningen, som påvirker kroppen negativt eller spark eller bid fra andre heste.

Enhver ændring i hestens dagligdag kan udløse stress. Foto: Arkiv

Hvordan kan et bid eller spark give stress?

Det kommer an på hvor sparket eller biddet påføres kroppen. Hele hestens hals er et sensibelt område, da der løber adskillige vigtige nerver til resten af kroppen. Nerver, der går til de indre organer og specifikke muskler. Der kan eksempelvis nævnes åndedrætsmusklen Diafragma, som inneveres (Læs: forsynes) af nervus phrenicus som ligger ved femte og sjette halshvirvel.

Desuden udspringer nervus vagus bag hestens ører, og løber langs alle halshvirvlerne på begge sider inden den løber indunder hestens skulderblad. Denne nerve forsyner stort set alle organer i kroppen. Alt fra milten, leveren, tarmsystemet. Så hvis denne nerve bliver udsat for pres eller stræk, kan der ske en skade på de underliggende organer.

Nervemæssig ubalance kan udmunde i ændret adfærd

Og spids nu ører, for her er der virkelig en vigtig pointe. Nervus Vagus har sammen med 4 andre nerver en væsentlig indflydelse på adfærden. Det er derfor ikke usandsynligt at se en adfærdsændring hos heste, som for eksempel har slået nakken, eller mennesker som har været udsat for et piskesmæld. Dette giver et massivt stræk og pres på de involverede nerver.

Nervus Vagus’ rolle er blandt andet at skabe ro. Ubalance i denne nerve kan påvirke adfærden hos din hest. Foto: Arkiv

Dette skyldes, at nervus vagus er med til at skabe ro og afslappethed i kroppen. Den styrer det autonome nervesystem kaldet parasympatikus, som netop holder kroppen i ro. Hvis nerven udsættes for pres eller tryk, kan denne funktion ikke virke og kroppen vil gå i flugt, kæmp eller frys tilstand. Så kick-startes sympatikus, som sætter kroppens nervesystem i alarmberedskab. (læs mere fra ”En fysisk skade kan ændre din hests adfærd”. Udover at påvirke adfærden oplever jeg som behandler, at de organer og muskler som nerverne innerverer, også bliver påvirket. Det kan give spændte muskler, muskler som er svære at aktivere eller organer, som ikke fungerer optimalt.

Annonce

De skæve kroppe

Hvis en nerve bliver presset eller trykket, så kan det påvirke en muskel. Den muskel kan blive så spændt, at musklen trækker en knogle skævt. Derved vil du opleve at skævheder kan forekomme og ikke bare forsvinder før nerven afspændes, da det er hovedårsagen.

Desuden kan nerven der er presset eller trykket også skabe spændinger i de involverede organer, som nerverne forsyner. Tag for eksempel Nervus Vagus som tidligere nævnt. Denne nerve forsyner leveren, som sidder i din og hestens højre side af kroppen. Hvis leveren bliver spændt, så ser jeg ofte at højre skulder eller højre forben er svære at bevæge.

Læs også: De slukkede heste: Når nervesystemet reagerer på længerevarende stress

Mange heste har lændeproblemer, og det kan potentielt stamme fra organerne. Foto: Arkiv

Lændeproblemer kan stamme fra nyrerne

Samme nerve forsyner også nyrerne, som sidder i lændeområdet. Lænden er ofte et område, som spænder op, og det kan skyldes at nervus vagus ikke er afbalanceret. Det skaber ubalance omkring nyrerne, som derved giver en spænding i lænden. Det kan både være begge nyrer, så ryggen har svært ved at bevæge sig eller det kan være en problematik i den ene nyrer, hvilket kan give rotationer og skævheder lokalt i lænden.

Igen kan det samme nævnes i bækkenet, da blæren og kønsorganer forsynes af Nervus Vagus, og det kan give store spændinger i bækkenet og medføre skævheder. Derfor kan det igen være, at skævheden ikke skyldes en skæv knogle. Problematikken kan være tilbagevendende, hvis de involverede organer, muskler og nerver ikke afspændes.

Der findes ikke mange studier på området, så denne artikel er udelukkende skrevet ud fra min egen erfaring på området. Måske giver det mening for dig, måske gør det ikke. Jeg ønsker blot at belyse skævheder i kroppen på anden vis. Måske kæmper du eller din hest med skævheder og spændinger i kroppen, og derfor kan denne artikel være til inspiration for dig.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce