Barfodet: Skal din hest gå uden sko?

Der er meget debat om fordele og ulemper ved barfodede heste. Det er et emne, der kan fremkalde mange følelser. Her tager vi et kig på nogle af de informationer, du kan have brug for, hvis du overvejer at lade din hest gå uden sko. Derfra kan du tage stilling til, om det er noget, du er interesseret i at undersøge nærmere. Vi ønsker ikke med denne artikel, at vælge det ene frem for det andet, da det er meget individuelt og kommer an på hvilken hest man har og hvad man bruger den til. Derfor præsentere vi i denne artikel, fakta.

HESTESKOENS HISTORIE
* Skoning af heste menes at være startet omkring samme tid, som de første heste blev tæmmet.
* Man har fundet flere former for hestesko ved arkæologiske udgravninger fra så langt tilbage som 400 f.Kr. Disse oprindelige sko var lavet af planter, læderremme og råhud.
* I Nordeuropa, hvor vejret var fugtigere og koldere, menes det, at metalhestesko begyndte at blive brugt i det sjette eller syvende århundrede.
Annonce

HVORFOR GÅ UDEN SKO?

Nogle mennesker holder deres heste barfodet, simpelthen fordi de ikke rider dem ofte nok til at have brug for sko. Andre har altid skoet deres heste af den simple grund, at de ikke var klar over, at der var andre muligheder. Sidstnævnte gruppe af hesteejere bliver dog mindre og mindre, efterhånden som flere finder ud af de mange valgmuligheder via andre hesteejere og sociale medier.

Der forskes også mere og mere i takt med, at interessen stiger, og mange får øjnene op for et mere holistisk syn på heste. Tanken om at have dem tæt på os, men stadig bevare en nærhed til deres vilde natur, appellerer til mange mennesker. En tankegang, der passer godt til de mange hesteejere, der allerede interesserer sig for eksempelvis bid øs træning.

Læs også: Barfodstrimmer om 2021: “Det at have hestene hjemme har været en drøm”

Foto: @thomashigginsfarrier

HOVENS SUNDHED GENERELT

Hver gang en hest tager et skridt, aktiveres karsystemet i benet og hoven. Trinnet får hoven til at bøje sig, når den rammer jorden. Hermed strømmer blod ind i hovkapslen. Når hoven bevæger sig væk fra jorden, går blodet tilbage op ad i benet. Det er denne fleksibilitet, der er nøglen til processen.

Metalhestesko begrænser hovens mulighed til at bøje. Dette kan påvirke sundheden for hoven, benet og endda resten af ​​hesten. Idet ingen kropsdel ​​eksisterer uden de andre.

Mange tilhængere af barfodsheste går ind for denne metode som en måde at forbedre hovsundheden på. Mange steder på nettet kan man finde termisk dynamiske billeder tilgængelige, hvor man kan se et ben med en metalsko sammenlignet med et barfodet ben på den samme hest. Den med skoen er blå, hvilket repræsenterer et koldere miljø. Dette tyder på, at blodgennemstrømningen begrænses sammenlignet med de røde og gule, dvs. varmen i de barfodede ben.

Der er dog nogle forbehold, man skal huske på. Læs videre for at finde ud af mere.

Annonce

LAVERE RISICI

En anden fordel ved ikke at bruge hestesko er, at man undgår søm i hoven. Selvom det ikke gør ondt på en hest at have søm i hovene, er der stadig nogle risici forbundet. Der kan for eksempel været forhøjet risiko for, at der dannes bylder, blå mærker generelt og den såkaldte white line disease, som er en hovvægsforrådnelse, som forårsages af bakterier og svamp. Samtidig kan nævnes, at der ses få tegn på halthed hos vilde heste. Nogle mener, at det kan tyde på, at skoning giver ømme heste.

“Det er vigtigt at bemærke, at det ikke nødvendigvis er godt for alle tamheste at gå uden sko”

ØKONOMISKE FORDELE

I nogle dele af verden kan det også være billigere at have en hest uden sko. Afhængigt af omstændighederne kan nogle heste gå 4-8 uger mellem trimningerne. For en hest med sko er der en tendens til, at det er nødt til at ske hyppigere, omkring hver 6. uge.

En barfodstrimmer kan være billigere end en traditionelt uddannet beslagsmed. Men efterhånden som populariteten omkring barfodstrimning er steget, er priserne på denne ydelse også steget.

Der er den samme risici ved at bruge en barfodstrimmer, som ved enhver professionel. Sørg for at tjekke grundigt. Der er nogle, der vælger selv at lære at trimme deres barfodede heste gennem onlinekurser. Dette er en potentielt risikabel måde at lære et praktisk job på.

Med en traditionel beslagsmed kan du være sikker på deres langvarige uddannelse der indeholder praktikperioder. Der er mange traditionelle beslagsmede, som også har specialiseret sig i barfodstrimning. Det kan være klogt at finde denne type smed, hvis du ønsker at skifte din egen hest fra skoet til barfodet.

Der er mange traditionelle beslagsmede, som også har specialiseret sig i barfodstrimning. Foto: @thomashigginsfarrier

“Den naturlige dybde af en hestens sål er omkring 8mm”

FORSKEL PÅ RACERNE

Der findes nogle traditionelle beslagsmede, der faktisk vil anbefale, at hestene går uden sko, når som helst det er muligt. Det gælder blandt andet beslagsmed Thomas Higgins, der har base i det sydlige Spanien. Ifølge ham giver den træning og erfaring, som han og andre som ham her, ekspertisen til at sikre, at hesten er egnet til barfodet liv.

Og her kan den enkelt race spille en vigtig rolle. Fuldblod for eksempel er en race, der er blevet fremavlet gennem menneskelig indgriben. Det har ført til tyndere såler på denne races hove.

Hos fuldblodsheste er hovens naturlige dybde oftere omkring 3 mm tyk. Den naturlige hovvæksthastighed kan være omkring 10 mm om måneden. Hos en fuldblod kan den vokse så lidt som 3-4 mm om måneden.

Dette gør, at racen generelt ikke er velegnet til at gå uden sko. De tyndere og svagere såler er mere tilbøjelige til at medføre, at den hvide linje for eksempel kan åbnes af en sten. Kontakt en professionel beslagsmed for at få skræddersyet rådgivning til dine heste.

Læs også: 10 ting, du ikke vidste påvirkede hestens hove

AT KONKURRERE UDEN SKO

Det er muligt at konkurrere med uskoede heste. Springheste, military, dressur, jagtheste og udholdenhedsheste har alle mulighed for at konkurrere uden sko. Det er dog sjældent, at man tager skoen af en hest og tager direkte til stævne. Det kræver tid og overvågning af hovene over en længere periode.

Miek van Merrienboer er en langdistancesrytter, hvis heste hovedsageligt er barfodet. Foto: Privat.

Miek van Merrienboer er en langdistancerytter bosat i Holland. Nogle gange rider hun sine barfodede heste i kunststofsko af plastik i løbet af konkurrencesæsonen. Efter hendes mening tilbyder disse bedre greb og stødabsorbering end de traditionelle metalsko. De er også nemmere at modificere, så der kan skabes et bedre rul for hoven.

Hvis der er lidt ekstra restitutionstid mellem lange ture, vælger hun hovstøvler. Et spansk brand, hun bruger af typen ”floating boots”, kan tilpasses til hver hov gennem varmepåføring. Miek synes, at de bedst kan klare ekstreme forhold, såsom mudder eller klippegrund.

TRIMNING AF TÆERNE
* God hovsundhed starter med god generel hovpleje. Tjek jævnligt for trøske. Dette kan ligne en sort, olieagtig eller voksagtig væske. Det kan være omkring strålen, men også hele vejen rundt om sålen.
* Hold også øje med små sten i den hvide linje. De kan lave huller og adskille hovvæggen fra sålen.
* Den uskoede hov er i stand til at slide sig selv ved brug. Skæv eller dårlig nedslidning kan dog skabe ubalance, så det er vigtigt at holde øje med.

KLIMABESKYTTELSER

I tørre, varme klimaer kan barfodshove opretholde en hårdhed, som man måske skal arbejde hårdere for at genskabe i fugtigere områder. Dette er dog ikke altid tilfældet. Det hele er meget afhængigt af hestene selv. Konstant overvågning og kommunikationen med en ekspert i barfodstrimning er afgørende, især i de tidlige dage af overgangen.

At skabe stærke barfodshove kræver et sundt barfodsmiljø. En barfodsejer fortalte os, at det at placere foder og vand så langt væk fra hinanden som muligt på folden, er en måde at opmuntre hestene til at gå så meget som muligt og derved genskabe de mange kilometer, de ville gå, hvis de var vilde. Det stimulerer også hovvæksten.

Annonce

INGEN HOVE ER ENS

Hvis jorden er tilbøjelig til at blive blød og mudret under regnfulde forhold, kan du lave hårdere sektioner. Brugen af grus til at gøre dette skaber en overflade, der kan hjælpe med at hærde hestenes hove. Ligesom det generelt er hensigtsmæssigt at opbygge hovens modstandskraft langsomt i forhold til hårde overflader.

Traditionelle metalhestesko har eksisteret i århundreder. Men efterhånden som forskningen på området udbygges, vil vi formentligt også forske i andre måder at beskytte vores hestes hove på.

Men uanset hvad er det vigtigt, at du laver din egen individuelle research. Ingen hest og ingen hove er ens. At tale med professionelle beslagsmede og barfodstrimmere er den bedste måde at lære mere, og have fagfolk til at vurdere din hests hove, og hvad der er det bedste for den. Der er mange faktorer involveret, heriblandt naturligvis hesten selv, dens omgivelser, foder og dine personlige valg.

Tak til @thomashigginsfarrier for hans tilladelse til at bruge hans Instagram-billeder.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce