Heste og børn: De har så meget tilfælles og kan bruge hinanden hver dag

Annoncørbetalt artikel
Horse Guard og Equipage logo

“Trutmund, du er så fin i lyserød”. “Trutmund, er du klar til en ridetur?”. “Trutmund, du er min bedste ven”. At lade sit barn vokse med den opgave, det er at omgås heste og ponyer, er fantastisk for en forælder at se. Men hvorfor er det egentlig, at børn og heste er så gode sammen? Hvad kan børn lære af hestene, og hvordan kan du som forælder sørge for, at barnet såvel som hesten får en god og sikker oplevelse i hinandens selskab? I selskab med Horse Guard og Equipage får du her de vigtigste overvejelser om det at have sit barn med ud til den firbenede.

Heste og børn i stalden
Ponyen eller hesten kan blive et levende og elskeligt bindeled mellem mor og datter og deres fælles passion. Foto: Malgré Tout.

3 ting, heste og børn har tilfælles

Tankevækkende og en lille smule fantastisk er det, at børn og heste har en række egenskaber tilfælles. Selvom de firbenede og de små tobenede størrelser selvfølgelig er meget forskellige, deler de nemlig også fællestræk, som kan være med til at danne grundlaget for, at de kan have det godt sammen og fungere som et makkerpar både i stalden og under rideturen. Omend det sker med hjælp fra en voksen, naturligvis.

Et barns ben og hestens ben
Med deres umiddelbarhed og aktive, sociale sind, har børn og heste flere egenskaber tilfælles. Foto: Malgré Tout.

1. De lever i nuet

Hverken heste eller børn bekymrer sig om fremtiden eller hænger sig i fortiden. De lever i nuet, tager kun notits af det, der foregår her og nu, og de har ikke nogen forventninger til andre og bliver glade for selv de mindste ting. At være til stede i nuet er en helt grundlæggende egenskab, som både børn og heste besidder – og som vi andre uden tvivl kunne lære noget af.

2. De har brug for gode kammerater

Heste er som bekendt sociale dyr, der knytter sig til andre væsener. De elsker at blive nusset om, at nusse sine artsfæller og har ganske enkelt brug for at have en eller flere gode kammerater ved sin side. Det samme gælder for børn, der også har behov for at være sociale og knytte sig til nogen. Også de har brug for en trofast ven at tilbringe tid sammen med. Heste kan hverken mobbe, drille eller svare igen, og med en godbid i hånden vil dit barn altid blive taget mere end almindelig godt imod af et par glade hesteører.

Læs også | annoncørbetalt: Video: Design din egen ridehjelm – om og om igen

Barn og hest ved fold
Er der noget skønnere end en sød pony og et smilende barn sammen? Foto: Malgré Tout.

3. De er aktive væsener

Det er ikke til at løbe fra, at de fleste børn har et energiniveau, som kræver en vis aktivering hver eneste dag. De har brug for at røre sig og blive udfordret både fysisk og mentalt. Det samme gælder for hestene, der som steppedyr er skabt til at bevæge sig mange timer i døgnet. Med andre ord har både heste og børn behov for, at der sker noget i deres hverdag. Når de er sammen i stalden og unde rideturen, kan de udfordre hinanden og være der for hinanden.

Barn, hest og forælder på staldgang
Vis endelig dit barn, hvordan tingene skal gøres, og lad derefter barnet prøve selv. Så skal der nok komme et stolt smil ud af det. Foto: Malgré Tout.
Barn og hest på staldgang strigler
At strigle hesten sammen med sit barn er en god øvelse til at lære barnet at forstå, hvordan et andet væsen, der ikke kan tage ansvar for sig selv, skal passes og plejes. Foto: Malgré Tout.

Fordele ved at lade dit barn have med heste at gøre

Så hvad er overordnet fordelene ved at lade sit barn omgås heste, ride dem og håndtere dem?

Ridning giver dit barn…

  • motion og frisk luft.
  • socialt samvær.
  • erfaring i at håndtere sine følelser.
  • mulighed for at udvikle sig.

Ridning lærer dit barn…

  • at tage ansvar for sine egne handlinger.
  • at tage ansvar for et andet væsen.
  • at forstå og respektere et dyr med særlige behov.
  • at blive mere bevidst omkring sin krop.
Barn bærer skammel hen til sin pony, imens en forælder holder ponyen
Når børn har med heste at gøre, vokser de ofte med den opgave det er at udvise ansvar og respekt over for dyret. Foto: Malgré Tout.
Barn sidder på sin pony
Er dit barn til lyserøde farvenuancer til sin pony, så er Horse Guards ponyudstyr måske et hit. Foto: Malgré Tout.
Et barn træner sin hest i ridehus med hjælp fra en forælder
Træningen på ridebanen kan være god motion og adspredelse både for barn og hest – også selvom det måske bare er en let træktur. Foto: Malgré Tout.

Læs også: Malgré Tout var navnet på Christian 10.s hvide hest

Plads til at barnet kan vokse ud af sit tøj

Om man vil det eller ej, så vokser vores børn hurtigere ud af deres tøj, end vi overhovedet kan nå at følge med. Var min datter ikke lige blevet født? Har hun ikke lige siddet på en pony for første gang? Nej, nu er hun allerede vokset ud af sit første sæt ridetøj, og inden du ved af det, kan hun slet ikke være i børnestørrelserne mere.

Derfor er der behov for godt ridetøj til børn. Tøj, som giver børnene en god oplevelse, og som samtidig er fornuftigt nok i prisen til, at det er knapt så ærgerligt, når det skal skiftes ud. Horse Guard og Equipages vision er at kreere inspirerende og behageligt tøj til både børn og voksne til gode penge.

.

PONYENS UDSTYR: Bandager, grime, træktorv, underlag og striglesæt er fra Horse Guard. Nøglering i grimen er fra Equipage.

BARNETS TØJ: T-shirt, vest, ridebukser, støvler, og ridehjelm er fra Equipage.

KVINDENS TØJ: T-shirt, jakke, ridebukser og støvler er fra Equipage.

.

Barn går ud af ridehus med ridehjelm og strigletaske
Har du oplevet dit barn udvikle sig og måske blive mere selvstændig af at leve et liv med heste? Foto: Malgré Tout.

Støt barnet og tag vare på sikkerheden

Den vigtigste rolle, vi som forældre har, når vores børn er glade for heste, er at støtte dem og tage vare på deres sikkerhed. Det gælder selvfølgelig uanset, om den lille rytter bevæger sig rundt i stalden eller sidder på ryggen af hesten eller ponyen. Lad altid dit barn have sikre sko og en ridehjelm på, så længe i er omkring hestene.

Læs også: Læsere tester: Ny teknologi til effektiv opvarmning af muskler, sener og led

Mor, børn og heste på staldgang
Som forældre har vi mulighed for at være fantastiske støtter for vores børn, når vi er i stalden med dem. Foto: Malgré Tout.

Få de to forskellige kropssprog til at mødes

I et sikkerhedsmæssigt og kommunikationsmæssigt perspektiv er det værd at overvåge hestens og barnets kropsprog nøje. Heste og børn har unægteligt to helt forskellige typer kropssprog, og det er selvfølgelig forælderens opgave at lære barnet af afkode hestens signaler og omgås hesten på dens præmisser.

Fordi heste og børn er så umiddelbare i deres måde at opføre sig på, er deres kropssprog noget af det første, der afslører, hvordan de har det, hvad de føler og hvad de tænker. Når man kender sin hest og sit barn godt, så ved man lige præcis, hvordan de har det. Også selvom de ikke siger et ord. Som forælder må man derfor holde grundigt øje med hestens kropssprog såvel som barnets og hjælpe med at forene de to størrelser.

Mor, børn og heste foran stald
Hvordan skal man opføre sig, når man begår sig i en stald fyldt med heste? At lære det kan være med til at udvikle dit barn. Foto: Malgré Tout.
Mor, børn og heste står foran stald og poserer
Som forælder til et barn, der også er vild med heste, er det absolut fantastisk at have noget at være sammen om. Foto: Malgré Tout.

Kilder

Sundhedsplejersken: Relation og tilknytning
Netdyredoktor: Børn og hest

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce