Vi forstår godt, at I er bange. Med de billeder, vi i øjeblikket ser af de mange millioner mink, der bliver aflivet, lagt i bunker og enten brændt eller lagt i massegrave, er det ikke underligt, at hestefolket nu også er begyndt at diskutere, om corona kan mutere i heste, og hvad der i så fald skal ske med dem. Derfor har vi rådført os hos en dyrlæge, der om nogen er eksperter på området. Hendes svar er helt klart: Vi har ikke noget at være bekymrede for.
Læs også: Coronavirus fundet blandt danske heste – skal vi være bekymrede?
“Den slags, som hestene har, har de for sig selv”
Debatten om, hvorvidt corona kan mutere i heste og spredes fra heste til mennesker, er blandt andet taget op i Facebook-gruppen Spørg hestedyrlægerne. Dette er en gruppe, hvor hestemennesker kan stille spørgsmål til dyrlægerne via et opslag. Når opslaget er offentliggjort, er det kun gruppens tilknyttede dyrlæger, der må svare i kommentarfeltet. Gruppen er altså et sted, hvor du kan være hundrede procent sikker på at få et fagligt brugbart svar.
Til et spørgsmål om, hvorvidt vi kan risikere at heste kan lide samme skæbne som minkene og derved risikere at blive aflivet på grund af en muteret virus, har dyrlæge Elin Jørgensen svaret, at det er højst usandsynligt. Malgré Tout har fået tilladelse til at gengive Elins svar, som du kan læse noget af her:
“Det hele kan være forvirrende og bekymrende for tiden. Men heste har en helt anden slags coronavirus end den, vi kender fra den nuværende pandemi (SARS-CoV-2). Den slags, som heste har, smitter ikke til mennesker, den har hesten for sig selv.”
Heste er for forskellige fra mennesker til, at det kan lade sig gøre
Elin forklarer ydermere, hvad det præcis er, der er sket med minkene: “Det der er sket i minkene er, at det virus, der huserer i hele verden blandt mennesker lige nu (SARS-CoV-2), har lavet sig en “særligt bekymrende” undergruppe (kaldet cluster 5), som man vil forvente at en (forhåbentlig) kommende vaccine ikke vil beskytte imod. Det er selvfølgelig bekymrende, da det eventuelt ville kunne give en ny coronabølge.”
Desuden understreger hun, at det er helt normalt, at virus muterer. Det sker blandt andet også med influenza:
“Derfor tilpasses influenza-vaccinen også hvert eneste år. Og vi vil selvfølgelig være endnu mere bagud i bekæmpelse af pandemien, hvis vacciner skal ændres til at dække den nye cluster 5. Men summa summarum, du skal ikke være bange for at hestene lider samme skæbne som minkene”, fortæller Elin og afslutter:
“Måske kan det hjælpe lidt at tænke på for eksempel herpes virus. Her har hesten sine “slags”, der blandt andet giver snot/feber, abort og påvirkning af nervesystemet, og vi mennesker har blandt andet forkølelsessår og skoldkopper, der også forårsages at herpes virus. Den vi kan ikke smitte hestene eller omvendt. Så de forskellige vira er “specialdesignet” til dyrearten (hest eller menneske) og til det organsystem(er), der inficeres. Og på samme måde er hestens coronavirus og vores nye SARS-CoV-2 også så forskellige, at de ikke hopper fra hest til mennesker, eller omvendt.”
Læs også: DRF: Vi er frustrerede i ridesporten
Det, dyrlægen siger er altså, at heste er så markant forskellige fra mennesker, at det i et videnskabeligt perspektiv aldrig vil kunne lade sig gøre, at heste smitter mennesker. Mink derimod har en receptor, der minder og menneskets, og da de samtidigt opdrættes i kæmpe populationer, så de kan smitte hinanden på kryds og tværs og derved hurtigt få vira til at mutere sig, gør det smittespredningen til mennesker mulig.
Når det handler om, hvorvidt corona kan mutere i heste og videregives til mennesker, er der altså absolut intet at være bange for. Du kan trygt kysse, nusse og omgås din hest lige så meget, som du plejer, og du skal ikke være bange for, om den en dag bliver beordret aflivet på grund af corona. Det gør den ikke. Der er endnu flere svar om corona og heste fra en række af landets dyrlæger at finde i modulet om emnet i Facebook-gruppen.
TV2 konkluderer: Heste er i lavrisikogruppen
TV2s nyhedsmedie har netop bragt en artikel om smittefaren hos forskellige typer dyr. Her fremgår heste som en del af lavrisikogruppen sammen med blandt andre hunde, gnavere og kører. Katte er til gengæld i den mellemstore risikogruppe, viser forsøg.
Læs også: Hesteblod som kur mod coronavirus?