Hjælp hovene på vej: Tid til smed?

Udover at sørge for, at hesten får tilstrækkeligt med vand og foder, kommer ud i den friske luft hver dag og er korrekt vaccineret, så er et jævnligt besøg af smeden noget af det vigtigste, man bør sørge for som hesteejer. I denne miniserie fordelt på tre artikler ønsker vi at anskueliggøre hvornår det er tid til at få besøg af beslagsmeden. Vi håber at nogle af disse fiffs kan hjælpe dig med at spotte, hvornår det er ved at være tid.

Spar aldrig på smeden

Først og fremmest skal det nævnes, at man aldrig bør holde sig tilbage med at få smeden forbi. Det er dyrt – men det er også en del af det ansvar, som man har påtaget sig, idet man har valgt at have hest. Er man i tvivl om en sko er trådt skæv, om hesten måske har en hovbyld eller om hovene er blevet for lange, så tøv aldrig med at kontakte én af dem, som virkelig ved, hvad det drejer sig om. De er trods alt uddannede i det. Heldigvis er langt de fleste hestejere meget ansvarsbevidste og gør alt – og måske mere til – for at deres heste har sunde hove.

Hvordan ser man, om hovene trænger til at blive beskåret?

Alle heste er forskellige og det er deres hove også. Derfor kan det være svært at vurdere, hvor lang tid der kan gå, før smeden eller trimmere skal komme forbi. Derudover kan intervallet variere afhængig af årstiden. Hos de fleste heste vokser hovene hurtigere om foråret og sommeren end om vinteren (og det gør de fleste menneskers negle faktisk også). Opsøg altid en dygtig smed eller trimmer og forhør dig hos dem, hvilke intervaller der passer til lige præcis din hest. Herunder er nogle overordnede guidelines til, hvornår det er ved at være tid til at få beskåret hovene.

LÆS OGSÅ: Ingen hov, ingen hest

Hvis din hest går med sko:

  • Hvis skoens optå har sluppet hovvæggen eller er begyndt at vokse sig ind i den.
  • Hvis skoen er blevet tyndslid mere i den ene side end i den anden.
  • Hvis sømhovederne er blevet slidt helt ned.
  • Hvis skoen er blevet trådt skæv, så den gaber væk fra sålen.
  • Hvis skoen er løs.

Hvis din hest går uden sko:

  • Hvis hoven er blevet slidt mere i den ene side end i den anden.
  • Hvis hovene er begyndt at flække og sprække.
  • Hvis hovene er længere end hvad din trimmer anbefaler

Hvordan ser man, om hovene er blevet beskåret korrekt?

Selvom vi naturligvis ikke kan se det samme som en veluddannet smed, så kan vi faktisk også selv selv vurdere, om hesten er blevet beskåret korrekt – i hvert fald i nogen grad.

Hvis din hest står på et plant, hårdt underlag med benene lige under sig, så kan du prøve at kigge på dens forben. Hovene skal se lige ‘lange’ ud og begge kronrande skal være parallelle med underlaget. Det samme gælder baghovene.

Du kan også kigge på hestens forbensstilling. Hvis du ser på koderne og de vinkler under  45 grader, så vil de fleste beslagsmede vælge at lægge en sko på, som stikker lidt ud bagved for at give ekstra støtte. Det modsatte gør sig gældende, hvis hesten koder er mere lodrette. Heste er forskellige, så der kan være helt andre grunde til, at din smed måske har gjort det anderledes, end vi har beskrevet her. Spørg din smed, hvis du er i tvivl om noget af det, de har lavet – han eller hun vil helt sikkert gerne forklare dig, hvordan det hænger sammen.

I artikelseriens næste dele kan du læse om, hvordan du forebygger at hesten taber sko i de mudrede perioder, og hvordan du undgår og bekæmper sur stråle.

I SAMME SERIE
Hjælp hovene på vej: Mudder og tabte sko
Hjælp hovene på vej: Sur stråle

Artiklen er oprindeligt bragt i januar 2019

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce