Sådan afhjælper du sur stråle

I denne våde tid er det desværre ikke sjældent, at smeden må give ejeren denne besked med på vejen: Din hest har sur stråle. I denne artikel hjælper vi dig med at hjælpe din hests hove på vej og giver dig tips til, hvordan du forebygger eller bekæmper sur stråle. Det kan være lidt af en kamp at slippe af med, når vejret er som det er i øjeblikket, og hoven udsættes for mere eller mindre konstant fugt – men det kan lade sig gøre.

Hvordan ved man om en hest har sur stråle?

Man kan forholdvis let finde ud af, om ens hest har sur stråle. Udover at konstatere at sålen lugter, så kan man hive fat i sin hovrenser. Man kan ganske forsigtigt prøve at kile hovrenserens hoved ned i den kløft, som sidder øverst oppe ved hestens stråle (også kaldet strålekløften). For det er som regel her, at forrådnelsesprocesser starter. Hvis du kan få hovrenseren helt eller et godt stykke ned i kløften, så har hesten sur stråle i en eller anden grad. Derudover bør du stille dig selv følgende spørgsmål:

  • Er hornet meget mørkt eller måske helt sort?
  • Føles det som om, at hornet er begyndt at gå i opløsning?
  • Har hesten tendens til at få hovbylder?
  • Er der karakteristiske ringe omkring kronbæltet (lige under ballerne)?
  • Er den nederste del af benet hævet?
  • Er hesten urent gående?

Hvis du kan svare ja til et eller flere af spørgsmålene, så kan din hest have sur stråle. Den kan godt have sur stråle på ét ben uden at have det på de andre, så det er vigtigt at undersøge alle fire. Hvis du kan svare ja til et af de tre sidste spørgsmål, så bør du tage fat i din dyrlæge. Så har hesten nemlig med al sandsynlighed fået en infektion forårsaget af de samme bakterier, som har givet den sur stråle. I værste fald kan en ubehandlet sur stråle medføre, at hestens hov forsnævres bagtil, fordi hesten ikke træder ordentligt igennem. Sur stråle er derfor en alvorlig ting, du som hesteejer ikke bør se igennem fingrene med. Strålen er livgivende for resten af hoven. Det er nemlig her, at blodtilførslen til resten af hoven går gennem.

Hvordan afhjælper man sur stråle?

Når først hesten har fået sur stråle, så kan det være svært at slippe af med. Særligt når det er så vådt, som det ofte er i Danmark. Alligevel skal der jo gøres noget ved sagen. Derfor får du her lidt råd, som gerne skulle hjælpe dig med komme problemet til livs. Lad os tage det vigtigste først.

En tør bund

Det allervigtigste, når man har med sur stråle at gøre, er at skabe et så tørt og rent miljø for hoven som overhovedet muligt. Det er mere eller mindre umuligt at undgå mudder på foldene, og det kan virkelig være en synder. Prøv alligevel at give hesten mulighed for at kunne stille sig på et tørt sted, når den er på fold. Hvis der er et læskur, så kan du sørge for, at der altid er tørt og rent dér. Ellers kan du lave en lille “seng” på folden, hvor der er halm eller lignende, som hesten kan stå i. Er folden stor, så kan du være heldig, at der trods alt er et stykke uden mudder.

Helt det samme gælder for din hests boks. Den skal som minimum kunne stå tørt, når den kommer ind fra fold – eller når den går ind i sit læskur, hvis den står i løsdrift. Fjern derfor alt det våde strøelse og læg eventuelt nyt ind. Bunden skal stadig være tør, når du kommer ud til hesten om morgenen. Sur stråle kommer af bakterier og svampe, så det kan også være gavnligt at bruge produkter som Stalosan til at dræbe bakterierne, som lever i strøelsen.

Børst men vask ikke

Mange glemmer at børste området omkring hestens baller, og det kan forårsage både sur stråle og muk. Forsøg så vidt som muligt at gøre det til en vane at børste hesten i det område. Hav for eksempel altid en børste med i hånden, når du skal rense hove. Så er det nemmere at huske.

Derudover er det ikke nogen god idé at vaske hoven alt for ofte. Den udsættes for rigelig fugt i forvejen. Selvom hesten kommer ind med mudrede ben og hove, så er det ofte godt at lade det tørre og derefter børste det af. Så kan det godt være, at hesten ikke ser helt soigneret ud, men en tør og beskidt hov er trods alt bedre end en ren og fugtig én.

Læs også: Sådan modvirker du muk og infektion i huden hos din hest

Rens hove

Hovene bør naturligvis blive renset så ofte som muligt. Først når de er fri for jord, strøelse og hvad der ellers kan samle sig, kan sålen ånde og dermed tørre. Hvis din hest går uden sko, så er det også en god idé at rense den hvide linje. Det er den del af hovvæggen, som har en lille fordybning, og hvor man plejer at lægge en sko på. Sidst men ikke mindst skal også strålen renses. Du kan forsigtigt fjerne skidt fra kløften med en hovrenser og børste efter med en hovstrigle.

Jævnlig beskæring

En anden ting som har stor betydning er, hvor ofte hovene bliver beskåret. Smeden kan både fjerne rådne dele af sålen og sørge for, at strålefuren bliver åbnet godt op, så der ikke så let sætter sig noget fast og holder på fugten.

Plejemidler skal bruges med omhu

Til slut er der også alle de plejemidler, som du kan bruge. Der er i dén grad delte meninger om, hvad der er godt, og hvad der er skidt at udsætte en syg hov for. Før i tiden brugte man ofte tjære og blåsten, men det er de fleste holdt op med.
Blåsten er måske nok effektivt, men det er også noget skrapt noget. Derfor må det kun bruges, når hestens læderhud ikke er blottet og kun én gang om ugen. Det fremgår bag på de fleste produkter med blåsten i.
Hovtjære kan være godt at bruge, fordi det holder fugten fra miljøet ude, men omvendt holder det også fugten i hoven inde. Derfor er det i dag kun de færreste beslagsmede, der anbefaler at man bruger tjære. Hvis du alligevel vil bruge det, så skal det gøres på en helt tør og rengjort sål – også kun én gang om ugen. Husk desuden at hoven ikke kan tåle shampoo og vaskemidler, så brug aldrig det. Er du er nødt til at vaske hoven for at få den ren, så brug en smule sæbespåner.

Læs også (annoncørbetalt): Det skal du virkelig tænke over, når du køber plejeprodukter til din hest

Der findes en lang række plejeprodukter til behandling af sur stråle. Hvad der virker bedst, må nok være op til den enkelte hestejer at vurdere. Sørger du ikke for at have det i orden, som vi har foreslået ovenfor, så er det nok spild af penge at investere i en masse plejeprodukter. Med andre ord kan det ikke understreges nok, hvor vigtigt et tørt og rent miljø er for at komme sure stråler til livs.

Kilde: Netdyredoktor.

Artiklen er oprindeligt bragt i november 2019.

Læs også: Hjælp hovene på vej: Sur stråle

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce