Det skal du virkelig tænke over, når du køber plejeprodukter til din hest

Annoncørbetalt artikel
Broholm Biz logo

Dårlig hud giver dårlig pels. Det er et faktum. For når huden ikke behandles, som den skal, hæmmer det de betingelser, som håret skal vokse under. Derfor er det vigtigt at tænke over, hvad man putter på sin hests hud, i dens pels på dens hove. Og så er det i øvrigt vigtigt for noget andet, nemlig hestens præstationsevne. Hvordan det hænger sammen, har vi sammen med webshoppen Broholm.biz fået produktekspert hos K9 Horse, Christer Johansson, til at fortælle. Med K9-produkterne arbejder han hver dag for at udbrede kendskabet til, hvad der er god pleje af hestens hud, pels og hove, og nu giver han sine råd videre til dig.

“Rigtig mange plejeprodukter til heste er alt for hårde mod huden – og det giver også problemer med pelsen og i sidste ende præstationsevnen.”

Christer Johansson, produktekspert hos K9 Horse.

Historien om K9: Huden før alt andet

K9 begyndte som en produktserie til mennesker med følsom hud i 1970’erne. Først kom der en shampoo, dernæst en balsam og så en spraybalsam. Familien bag virksomheden ejede desuden et par afghanske hunde og en persisk kat, hvis pels ikke ligefrem er kendt for at være nem at holde. Derfor valgte de at viderudvikle deres produkter, så de også kunne bruges til dyr.

Og i 2009 blev det så hestenes tur. Folkene bag K9 så nemlig et stort problem i, at alt for mange produkter var alt for hårde mod hestenes hud og pels. Der manglede simpelthen kvalitetsprodukter, som selv en dyrlæge ville kunne stå inde for.

Alle K9’s produkter indeholder derfor nogle af de ingredienser, som Christer Johansson mener, ethvert plejeprodukt til hår, hud og pels burde indeholde: aloe vera, b5-vitamin keratin, silkeprotein og en overvægt at naturlige ingredienser. For som Christer selv siger: “Vi tænker altid på huden først. For hvis du ikke har en sund hud, så få du heller ikke en sund pels”.

Problemer med huden giver problemer med præstationen

Det lyder måske ikke helt sammenhængende, men det er det bestemt. For selvom hesten sagtens kan præstere med lidt skæl i håret eller lidt irriteret hud, så er det med til at tage noget af energien fra den; energi, som den ellers skal bruge til at springe de høje forhindringer, bære sig korrekt eller hvad der måtte være jeres træningsfokus.

“Hvis hesten har problemer med huden, tager man energi fra den, og så kan den ikke præstere 100 procent.”

Christer Johansson, produktekspert hos K9 Horse.

For at give din hest de optimale betingelser, er det derfor først og fremmest vigtigt, at du tildeler den de vitaminer og mineraler, som hud, pels og hove har brug for. Det er især zink og selen samt vitamin A, B, C og E. Dog er det ikke kun nok at pleje det indefra; man skal også være sød ved hestens ydre, hvis den skal holde sig sund.

Disse 3 ting er et no-go

Der er især to ting, som du bør gå langt udenom, når du køber plejeprodukter til din hest; silikone og petroleum. Og så er der en tredje ting – nemlig prisen på produkterne – som siger rigtig meget om, hvad det er, du står med i hånden, og om det vil være godt for din hests krop.

1. Silikone: Skaber en illlusion af sundt hår og hud

Silikone har været og er desværre stadig hyppigt brugt i plejeprodukter til både dyr og mennesker. Det giver et blødt hår med et blankt look, men ulemperne er desværre langt flere end fordelene. De bløde hårstrå er nemlig slet ikke bløde indeni, men bliver i stedet dækket af et lag elastisk silikone, som skaber en illusion af, at pelsen eller håret er sundt.

I virkeligheden sætter silikonen sig i hårsækkene og stopper dem til, så hårene har svært ved at gro og måske ligefrem kan begynde at gro indad. Samtidigt tilstrækker silikonen mere snavs og gør det værst af alt svært for andre plejeprodukter at trænge igennem for at nære hårstråene. Resultatet vil være en hale, man og et pelslag, som bliver mere og mere tyndt, tørt og spaltet.

For at undgå silikone skal du holde dig fra produkter, som indeholder stoffer, der ender på -cone eller -oxane.

2. Petroleum: Du smører og smører, men hoven er stadig tør

Har du nogensinde åbnet en hovbalsam og følt, den lugtede af benzin? Så har du ikke været helt forkert på den – desværre. Især mange hovplejeprodukter er nemlig baseret på petroleum, fordi det danner en barriere og giver et blankt og poleret look. Men det hører i virkeligheden slet ikke til på hverken hud, hår eller hove, mener Christer:

“Nogle produkter indeholder petroleumbaseret olie, og det er fuldstændig vanvittigt. Det udtørrer både hud og hove.”

Hestens hove har godt af pleje, men det er vigtigt, at man tænker over, hvad og hvor meget man putter på dem. Foto: K9 Horse.

Anvendelsen af petroleum i nogle typer hovplejeprodukter forklarer altså lidt om, hvorfor nogle ryttere smører og smører deres hestes hove ind i dyre produkter, naturligvis i god tro, men samtidigt bliver mere og mere frustrerede over, at hovene bliver ved med at være tørre. Her handler det i stedet om at finde en hovbalsam eller -olie, som indeholder naturlige ingredienser og ingen petroleum. Særligt sheasmør er godt, mener Christer.

Desuden gælder det, at uanset hvilket hovplejeprodukt man bruger, så er der ingen produkter, der er gode, hvis man overbruger dem. Hoven har brug for at ånde og suge fugt til sig og ikke være konstant lukket til af et lag olie eller fedt.

Læs også: 20 fascinerende facts om hestens hale

3. Billige produkter: Indeholder ikke de gode ingredienser

Til sidst fortæller Christer, at man virkelig skal overveje, hvorfor nogle produkter er billigere end andre. Det er de, fordi de ikke indeholder det samme. Det koster nemlig at få de gode, naturlige råvarer ind i sit produkt, og det kan selvfølgelig ses i prisen. Hvad der imidlertid også kan ses er en forskel i effekten.

“Hvis du køber en shampoo til 49 kr., så får du en shampoo til 49 kr. – og et resultat derefter. Billige produkter tilgodeser desværre sjældent hestens hud og hår.”

Forskel på mineralske og naturlige olier

Som eksempel kan vi nævne forskellen på mineralske olier og naturlige olier. For nej, det er slet ikke det samme, selvom man måske kan forveksle dem. Og det kan man i dén grad se på det langvarige resultat.

Mineralske olier dækker blandt andet over petroleum, men det henviser også til for eksempel vaseline og paraffin samt mange andre olietyper. Fælles for dem er, at de alle sammen er spildolier fra råolie – og billige at få fat i. Derfor er der mange producenter, der bruger dem. Det dårlige ved dem er, at de ikke trænger ind i huden, håret eller hoven, men blot lægge sig som en beskyttende hinde, der gør det umuligt for det, der er inden under, at ånde. På sigt vil det dehydrere og udtørre.

Naturlige olier kan derimod trænge ind i hud, hår og hove og tillade det at ånde. Disse olier stammer ofte fra planter, frugter og dyr. Hold godt øje med at de står på ingredienslisten, når du køber plejeprodukter til din hest – og at der står færrest muligt mineralske olier på.

Læs også: 6 spørgsmål om hestens væskeindtag

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce