Hjælp hovene på vej: Sur stråle

Udover at sørge for, at hesten får tilstrækkeligt med vand og foder, kommer ud i den friske luft hver dag og er korrekt vaccineret, så er et jævnligt besøg af smeden noget af det vigtigste, man bør sørge for som hesteejer. I denne våde tid er det desværre ikke sjældent, at smeden må give ejeren denne besked med på vejen: Din hest har sur stråle. I denne miniserie fordelt på tre artikler hjælper vi dig med at hjælpe din hests hove på vej, og her skal det handle om, hvordan du forebygger eller bekæmper sur stråle. Det kan være lidt af en kamp at slippe af med, når vejret er som det er, og hoven udsættes for mere eller mindre konstant fugt – men det kan lade sig gøre.

Annonce

Hvordan ved man, om en hest har sur stråle?

Man kan ganske let finde ud af, om ens hest har sur stråle – eller er ved at få det. Udover at konstatere at sålen lugter, så kan man også bruge sin hovrenser. Man kan ganske forsigtigt prøve at kile hovrenserens hoved ned i den kløft, som sidder øverst oppe ved hestens stråle. Hvis du kan få hovrenseren helt eller et godt stykke ned i kløften, så har hesten formentlig sur stråle i en eller anden grad. Du kan også holde øje med følgende:

  • Er hornet meget mørkt eller måske helt sort?
  • Føles det som om, at hornet er begyndt at gå i opløsning?
  • Har hesten tendens til at få hovbylder?
  • Er der karakteristiske ringe omkring kronbæltet (lige under ballerne)?
  • Er den nederste del af benet hævet?
  • Er hesten urent gående?

Hvis du kan svare ja til et af spørgsmålene, så er det en god idé at behandle hesten. Den kan godt have sur stråle på ét ben uden at have det på de andre, så det er vigtigt at undersøge alle fire. Hvis du kan svare ja til et af de tre sidste spørgsmål, så bør du tage fat i din dyrlæge. Så har hesten nemlig med al sandsynlighed fået en infektion forårsaget af de samme bakterier, som har givet den sur stråle. I værste fald kan en ubehandlet sur stråle medføre, at hestens hov forsnævres bagtil, fordi hesten ikke træder ordentligt igennem.

Hvordan afhjælper man sur stråle?

Når først hesten har fået sur stråle, så kan det være svært at slippe af med. Særligt når det er så vådt, som det er på denne årstid. Alligevel skal der jo gøres noget ved sagen. Derfor får du her lidt råd, som gerne skulle hjælpe dig med komme problemet til livs. Lad os tage det vigtigste først.

En tør bund

Det allervigtigste, når man har med sur stråle at gøre, er at at skabe et så tørt og rent miljø for hoven som overhovedet muligt. Det er mere eller mindre umuligt at undgå mudder på foldene, og det kan virkelig være en synder. Prøv alligevel at give hesten mulighed for at kunne stille sig på et tørt sted, når den er på fold. Hvis der er et læskur, så kan du sørge for, at der altid er tørt og rent dér. Ellers kan du lave en lille “seng” på folden, hvor der er halm eller lignende, som hesten kan stå i. Er folden stor, så kan du være heldig at der trods alt er et stykke uden mudder.

Helt det samme gælder for din hests boks. Den skal som minimum kunne stå tørt, når den kommer ind fra fold – eller når den går ind i sit læskur, hvis den står i løsdrift. Fjern derfor alt det våde strøelse og læg eventuelt nyt ind. Bunden skal stadig være tør, når du kommer ud til hesten om morgenen.
Sur stråle kommer af bakterier og svampe, så det kan også være gavnligt at bruge produkter som Stalosan til at dræbe bakterierne som lever i strøelsen.

Læs også: Hjælp hovene på vej: Mudder og tabte sko.

Børst – og vask ikke

Mange glemmer at børste området omkring hestens baller, og det kan forårsage både sur stråle og muk. Forsøg så vidt som muligt at gøre det til en vane at børste hesten i det område. Hav for eksempel altid en børste med i hånden, når du skal rense hove. Så er det nemmere at huske.

Derudover er det ikke nogen god idé at vaske hoven alt for ofte. Den udsættes for rigeligt fugt i forvejen. Selvom hesten kommer ind med mudrede ben og hove, så kan det faktisk være bedst at lade det tørre og børste det af. Så kan det godt være, at hesten ikke ser helt soigneret ud, men en tør og beskidt hov er bedre end med en ren og fugtig én.

Rens hove

Hovene bør naturligvis renses så ofte som muligt. Først når de er fri for jord, strøelse og hvad der ellers kan samle sig, kan sålen ånde og dermed tørre. Hvis din hest går uden sko, så er det også en god idé at rense den hvide linje. Det er den del af hovvæggen, som har en lille fordybning, der hvor man plejer at lægge en sko på. Sidst men ikke mindst skal også strålen renses. Du kan forsigtigt fjerne skidt fra kløften med en hovrenser og børste efter med en hovstrigle.

Annonce

Jævnlig beskæring

En anden ting, som har stor betydning er, hvor ofte hovene bliver beskåret. Smeden kan både fjerne rådne dele af sålen og sørge for, at strålefuren bliver åbnet godt op, så der ikke så let sætter sig noget fast og holder på fugten.

Læs også: Hjælp hovene på vej: Tid til smed?

Plejemidler til sur stråle skal bruges med omhu

Til slut er der også alle de plejemidler, som du kan bruge. Der er i dén grad delte meninger om, hvad der er godt og hvad der er skidt at udsætte en syg hov for. Før i tiden brugte man ofte tjære og blåsten, men det er de fleste holdt op med. Blåsten er måske nok effektivt, men det er også noget skrapt noget. Derfor må det kun bruges, når hestens læderhud ikke er blottet og kun én gang om ugen. Hovtjære kan være godt at bruge, fordi det holder fugten fra miljøet ude, men omvendt holder det også fugten i hoven inde. Derfor er det i dag kun de færreste beslagsmede, der anbefaler at man bruger tjære. Hvis du alligevel vil bruge det, så skal det gøres på en helt tør og rengjort sål – også kun én gang om ugen. Husk desuden at hoven ikke kan tåle shampoo og vaskemidler, så brug aldrig det. Er du er nødt til at vaske hoven for at få den ren, så brug en smule sæbespåner.

Der findes en lang række plejeprodukter til behandling af sur stråle. Hvad der virker bedst må nok være op til den enkelte hestejer at vurdere. Sørger du ikke for at have det i orden, som vi har foreslået ovenfor, så er det nok spild af penge at investere i en masse plejeprodukter. Med andre ord kan det ikke understreges nok, hvor vigtigt et tørt og rent miljø er for at komme sure stråler til livs.

Artiklen er oprindeligt bragt i januar 2019

Læs også: Fem nemme tips til behandling af sur stråle

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce