Fem nemme tips til behandling af sur stråle

Behandling af din hest mod sur stråle tager ikke lang tid, når du bruger en enkel behandlingsteknik og foretager et par ændringer i opstaldningen af hesten.

Ildelugtende hove ses ofte hos heste. En skadelig rådden lugt, der kommer fra undersiden af en hov er et sikkert tegn på en svampeinfektion kaldet sur stråle. Den ansvarlige mikroorganisme, Spherophorus neaophorus, nedbryder strålens væv og der kan ses et sortbrunt flåd på overfladen af hovens stråle. Sur stråle er sjældent årsag til halthed og udgør ingen større sundhedsfare. Men hvis du støder på tilstanden i din stald, vil du formentlig ønske at gennemgå – og sandsynligvis revidere – din pasningsprocedure.

Opstaldningsforhold, hvor sur stråle især optræder
Sur stråle florerer især, hvor heste går på et begrænset areal under uhygiejniske forhold. En hest, der er udsat for “rent” mudder, der er mere eller mindre fri for gødning og urin er ikke særlig tilbøjelige til at udvikle sur stråle, mens en hest der står i urin-gennemblødt strøelse det meste af dagen er en oplagt kandidat til at få sur stråle. Heste med forvoksede eller forsnævrede hove og de heste der har en sål under hoven, samt dem der får meget lidt motion er også mere modtagelige for sur stråle. Ligeledes vil en hest, der er kronisk halt som følge af et andet problem ofte udvikle sur stråle i hoven af det berørte ben.

Behandling af sur stråle hos hest
At komme af med sur stråle kræver at du angriber problemet på to fronter. Først er du nødt til at dræbe den invaderende svamp og på trods af hvad anvisningerne på kommercielle produkter siger vil det at hælde et middel mod sur stråle henover strålen alene ikke få arbejdet gjort. S. necrophorus bor i de mange revner og sprækker i hoven og en simpel påføring af væske vil løbe hen over disse skjulte rum. Pakning af en hov med alverdens produkter er potentielt farlig, fordi stort pres kan ødelægge strålens hornvæv.

Fem nemme trin

Her er fem nemme trin til sur stråle behandling som giver medicin til de områder, hvor der er mest brug for det uden at beskadige omkringliggende væv. Denne teknik, der er mest effektiv, hvis den anvendes dagligt, er anvendelig, uanset om du bruger et kommerciel eller et hjemmelavet middel.

  1. Start med at rengøre og vaske hoven grundigt.
  1. Lav din egen vatpind ved at pakke enden af en hovrenser stramt med vat.
  1. Opblød vattet på din hovrenser med det middel du har købt mod sur stråle.
  1. Swab ned ad siderne af strålen, ligesom hvis du var ved at rense hoven. Målet er at komme ind i alle revner, så vær ikke bange for at anvende en smule pres. Hvis der er flapper eller hylder af inficeret stråle, må din beslagsmed først skære dem væk, så svampen er lettere at nå.
  1. Aftør kløften af strålen og eventuelle andre sprækker i overfladen. Vatpinden bliver mørkere, mens du arbejder, et tegn på at der fjernes eksudat og dødt stråle væv. Gentag processen, med frisk vat, indtil vatpinden kommer ud af hoven ligeså ren, som da den gik ind i hoven.

Tak for de gode tips til Gærum Dyreklinik  – besøg deres hjemmeside >> KLIK HER

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce