Vanrøgt af heste – hvad kan du gøre? 

Noget, vi ville ønske, vi ikke behøvede at være vidne til eller læse om, men desværre fortsætter forsømmelsen af heste over hele Europa. Men hvad kan du gøre, hvis du ser en forsømt hest, hvad er de bedste billeder at tage, og hvad skal du være opmærksom på? Vi har talt med hestevelfærdsorganisationer for at forklare, hvad du kan gøre for at hjælpe i tilfælde af vanrøgt. 

Hvad er vanrøgt?  

Vanrøgt af heste varierer fra land til land. Det betyder, at det kun kan kaldes vanrøgt eller vanrøgt, hvis det er i strid med loven i det givne land. Så regel nummer et er at være opmærksom på de gældende love i det land, hvor du måske observerer vanrøgt. Hvis der ikke er nogen lov mod generel mangel på hestehold, såsom for lange fødder, så er der desværre ikke noget, dyreværnsorganisationer kan gøre. Først når loven er brudt, kan de gribe ind og forsøge at hjælpe og i værste fald kontakte politiet for yderligere handling. I de fleste lande tæller ekstrem underernæring, mangel på mad og vand, store åbne sår eller brækkede knogler som vanrøgt. 

Annonce

Privat grund 

Det er altid forbudt at krydse privat grund, men i de fleste lande har du lov til at tage billeder og video, så længe du står på offentlig grund, for eksempel en vej. Men sørg for at tjekke reglerne i dit eget land. Hvis du er blevet inviteret ind på en privat grund og ser en forsømt hest, så kan du de fleste steder lovligt tage dokumentation i form af foto og video. Men vær altid forsigtig, da ejerne kan blive fornærmede. 

Sørg for at få den bedste dokumentation 

Fotos og videoer er utvivlsomt den bedste form for dokumentation, når det gælder sager om vanrøgt. De bedste fotos er tæt på, fra begge sider af hesten og forfra og bagfra. Hvis det er en pony, så prøv at få billeder ovenfra. Prøv at få billeder af ribbenene og hofteknoglerne, da de ofte er tydelige indikatorer på underernæring. Billeder har en tendens til at manipulere, og hesten kan se værre ud i virkeligheden, og ligeledes kan en tyk vinterpels nemt skjule en meget undervægtig hest. 

En vigtig pointe, er at filme, hvor man er samt omgivelserne. Disse kan vise mangel på vand eller mad, og derudover er det vigtigt at filme eller fotografere kendetegn på hesten, som for eksempel. markeringer på hoved og ben. På den måde er det nemt for myndighederne at finde netop den hest, eller fastslå, at den er væk. Notér altid, hvor du er, adressen eller en pin på Maps. Men gå aldrig ind på privat grund. 

Der kan være mange grunde til, at hesten er vanrøgtet 

Husk, at der kan være mange grunde til, at en hest ser forsømt ud. Den kan være blevet opereret, være under behandling for visse sygdomme eller være svær at fodre på. Hvis du er i tvivl, og du føler dig modig, er det en mulighed at banke på døren og spørge ejeren, hvordan hesten har det. Husk at være høflig og forstående over for den situation, ejeren kan befinde sig i.  

Der er tilfælde, hvor ejerne har mistet deres job, familiemedlemmer, er blevet syge eller er demente og simpelthen ikke kan huske at fodre eller passe hesten. Intet af ovenstående er undskyldninger for at vanrøgt af heste, men kontakt dyreværnsorganisationen i dit område i stedet for at gribe yderligere ind. 

Fakta boks:
 

Flere tusinde heste bliver vanrøgtet hvert år i hele Europa. Heldigvis arbejder mange organisationer for at hjælpe disse heste, men det er dyrt og hårdt arbejde. Covid19 har bestemt ikke hjulpet på sagerne om vanrøgt af heste.  

I Frankrig steg antallet af straffesager for vanrøgt og mishandling af heste med 209% mellem 2019 og 2020. Det kan til dels forklares med den bølge af lemlæstelser af heste, der fandt sted i 2020 (1.600 alvorlige tilfælde af mishandling registreret i tredje kvartal).  

I 2018 blev der i England og Wales rapporteret om velfærdsproblemer med omkring 7.500 heste (World Horse Welfare).   

I Danmark blev der i 2023 indberettet over 4000 heste til en af velfærdsorganisationerne i landet (Hestens Værn).  

Husk på, at disse tal kun er vejledende, at faktiske tilfælde kan være meget svære at tælle, samt at afgørelsen af, hvad der er vanrøgt, kan variere fra land til land. 

Hvad kan myndighederne gøre?  

Afhængigt af landet og de givne regler for hestehold, vil de fleste velfærdsorganisationer tage ud til ejendommen efter en henvendelse om vanrøgt. De vil forsøge tale med ejeren, forstå deres situation og observere, om de er klar over, at de har vanrøgtede heste i deres varetægt. I Danmark vil organisationen give ejeren en detaljeret plan samt en tidsplan for, hvornår der skal gøres noget. De vælger det vigtigste først. For eksempel kommer de den følgende dag for at se, om der er blevet købt foder til hesten(e). Organisationen kan hjælpe med at aftale et tidspunkt, hvor smeden eller dyrlægen skal komme, forlange udmugning eller at der skal sørges for strøelse, læ eller reparation af hegn. I nogle tilfælde kan listen være lang. Hvis disse aftaler mellem ejer og organisation ikke bliver overholdt, bliver sagen sendt videre til politiet. Politiet har myndighed til at fjerne hesten(e). 

Hvad kan du gøre?

De fleste dyreværnsorganisationer har altid brug for hjælp, da det meste af deres arbejdsstyrke er baseret på frivillige, og som de fleste af os ved, koster heste penge. Nogle dyrlæger tilbyder gratis service, men de fleste er nødt til at opkræve betaling. Du kan hjælpe ved at donere, tilbyde at arbejde frivilligt eller endda adoptere forsømte heste. Kontakt din lokale dyreværnsorganisation for at få flere oplysninger. 

Kilder:

Ghita Zangger Madsen fra Hestens Værn: https://hestens-vaern.dk/ 

https://www.worldhorsewelfare.org

https://www.rspca.org.uk/utilities/contactus/reportcruelty/crueltychecklist

https://www.vie-publique.fr/en-bref/287169-maltraitance-animale-12-000-infractions-constatees-en-2021

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce