Er det også noget du tit tænker over? Hvad er egentlig bedst, wrap eller hø? Faktisk er det ikke så ligetil, for der er fordele og ulemper ved begge dele og det afhænger af det individuelle produkt og den individuelle hest. Læs med her og bliv klogere på de to produkter som enhver hest er afhængig af.
Hvorfor er grovfoder så vigtigt
Grovfoderet bør være kernen i enhver hests foderplan.
Kort fortalt er hestens tarmsystem ikke designet til at optage stivelse i for store mængder. Stivelse findes i alle kornsorter og i flere foderblandinger. Hvis hesten får for meget stivelse, kommer der ubalance i de vigtige mikroorganismer, som holder hestens tarm sund. Stivelse og sukker slår rent faktisk de bakterier ihjel, som hesten skal have i tarmen for at leve i balance.
- Tyggetid (op til 18 timer om dagen)
- Sund mave- og tarm system
- Mindre stress
- Nødvendige fibre
Hvad er hvad?
I Danmark hvor klimaet er så fugtigt, kan det kan være svært at lave hø, der er tørt nok, samt opbevare høet tørt. Derfor kan wrap være en god løsning for mange. Det er vigtigt at wrap føles tørt når plastikken tages af, og at det dufter friskt inden, det fodres til hesten.
Hvis wrap er indbundet længe, nærmer det sig ensilage som kan give maveproblemer hos hesten. Det kan komme til udtryk ved løs mave og vandigt efterløb. Her kan det være en god idé at skifte hesten gradvist til tørt hø. Løs mave over lægerne tid kan dehydrere hesten og kan også forårsage mineralmangel.
Hø
Hø er tørret græs, der oftest er slået før græsset går i frø. Hø er ideelt grovfoder til heste, da der er et højt tørstof niveau og mere tyggetid end ved friskt græs. Hø bliver oftest bundet sammen med høsnor og pakket i firkanter så de kan stables. Hø har en finere struktur end halm, men der findes stadig groft og fint hø. Finere hø kan være godt for ældre heste eller andre heste med tand- eller mundproblemer.
Wrap
Wrap er græs, der er pakket ind i plastik for at kunne holde sig. Det bliver pakket, når det er delvist tørt, dvs. at risikoen for støv er meget mindre end ved hø. Selve indpakningen giver et iltfrit og surt miljø, der fremmer gæringsprocesser. Fordelen er, at denne form for ensilering øger foderets holdbarhed, uden at næringsværdien falder betydeligt. Men det har nemmere ved at gå i forrådnelse og altså blive muggent end hø har.
Til fodring af kvæg forekommer samme produktion, men forskellen er, at det ofte består af andre produkter som eksempelvis majs og kaldes ensilage i stedt for wrap. Forskellen ligger også i, at kvæg har et helt andet tarmsystem end heste og derfor kan tåle et meget vådere produkt. Det anbefales IKKE at fodre heste med ensilage, da de fleste vil opleve at få dårlig mave.
Wraphø
Og så findes der en slags hybrid version, som også er blevet populær i Danmark. Wraphø indeholder relativt tær hø, pakket ind på samme måde som wrap. Derved bliver opbevaringen gjort lettere, uden grovfoderet gærer for meget.
Høet skal være tørret til over 85% før det pakkes ind i wrap plastik, og før det kan kaldes wraphø. Der er selvfølgelig stadig en risiko for at indholdet ensilerer, mugner eller at der går huld på indpakningen.
Hvornår på året er grovfoderet høstet?
For nøjsomme heste eller heste som har tendens til forfangenhed eller andre stofskiftesygdomme er det bedst at fodre med wrap eller hø der er høstet efter græsset er affrøet eller at frøene er fjernet via mejetærskeren. Frøene indeholder masser af energi derfor er det ikke passende for nøjsomme heste at fodre med grovfoder der indeholder frø.
Hvis græsset er høstet med frø eller førend frøene er sat, vil det have en højt energiindhold. Derfor kan det være mere passende for højtydende og ikke nøjsomme heste som bruger mere energi.
Dog er det vigtigt at være opmærksom på, at forskellige græstyper og forskellige høstår kan have indflydelse på energiindholdet, uanset hvornår det er høstet. Derfor er det vigtigst at få testet din hests grovfoder.
Opsamling
Ofte anses hø som værende et bedre grovfoder til hesten end wrap, da det er mere naturligt for hesten at spise. Dog er fordelene ved opbevaring af wrap, samt mindre støv en betydelig fordel. Den fermenterede proces i wrap og derved den øgede mængde sukker kan være fatalt for nogle typer af heste. Derudover kan den øgede risiko for at udvikle mug, være en helbredsfaktor for mange heste. Wraphø kan for mange være et godt alternativ.
Det vigtigste er at få enten dit hø eller wrap analyseret for at vide hvad der er i. Hertil kan du også justere dit grovfoder, så hesten ikke får for meget sukker.
Kilder:
Tronagergård: Hø og wrap er en videnskab
Ved du, hvornår dit grovfoder er sikkert at fodre med?
Brug magert hø med høj næringsværdi
Grovfoder – det vigtigste i hestens foderplan
Sådan vælger du hø eller wrap til din hest.
Skal jeg vælge hø eller wrap, og hvad er forskellen?