Del 3: Har din hest sommereksem? – Forebyg nu

Klør din hest sig om sommeren, så den skal pakkes ind i tætmaskede eksemdækkener? Så er det nu du skal sætte ind for at forberede din hest bedst muligt til modstå sommerens udfordringer. I samarbejde med Louise Pedersen fra Hestezonen skal vi blive klogere på hvad sommereksem er og hvordan denne hudlidelse diagnosticeres.

Louise om sommereksem
Som du kunne læse i sidste blogindlæg (del 2), så anbefaler jeg ofte tilskud af ekstra zink til heste med sommereksem. Zink indgår i mere end 200 forskellige processer i kroppen, og spiller særligt en stor rolle for styrken i hestens pels og hud.

Det er der dog også andre næringsstoffer der gør…

Sådan sammensætter du foderplanen   
Hvis du har en hest der har haft kløe om sommeren eller decideret sommereksem, så er det her indlæg til dig. Vinterhalvåret er nemlig et rigtig godt tidspunkt, hvis du vil booste din hest, så den bedst muligt klarer sommeren. 

Hvis en hest klør sig over en længere periode, sker der flere ting der er relevant set fra et fodringsmæssigt perspektiv. Det ene er, at der går hul på huden, som begynder at væske. Det andet er, at hesten stresser og har svært ved at finde ro pga. kløen. 

Begge del øger behovet for næringsstoffer! 

Man kan godt sammenligne situationen lidt med en bankkonto. Om sommeren klør hesten sig og er stresset, hvilket gør, at ”kontoen går i minus”. Hvis du ikke sørger for at få at sætte ind med tilstrækkelige næringsstoffer, både mens det står på, men i særdeleshed også i vinterhalvåret, så kommer din hest til at ”betale renter”. Den vil med ret stor sandsynlighed påvirkes mere og mere af kløe hver sommer. 

Sørger du derimod for at optimere foderplanen og ”booste” din hest i vinterhalvåret, er der bedre muligheder for at den holder ”sit niveau” eller måske endda får det bedre år for år. 

Hvis du har læst de tidligere to indlæg i min miniserie om fodring af heste med sommereksem, så ved du at jeg har brugt en del tid på to enkelt næringsstoffer, nemlig zink og omega 3 fedtsyrer. 

Det er nemlig en rigtig god ide at give hesten de næringsstoffer, som den eventuelt mangler, i vinterhalvåret. Altså før kløe/mittesæsonen starter. 

De to førnævnte tilskud kan dog ikke stå alene.  Grundfodringen og mangementet skal også være tilpasset eksemhesten 

I denne tredje og sidste del om fodring af heste med sommereksem forklarer jeg mere om hvilken foderplan jeg stort set altid anbefaler til heste der klør sig om sommeren. 

Læs hele artiklen

 

 

 

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce