Verden er fyldt med specielle heste og racer. Én af dem er hingsten Astor, som er en hollandsk draft horse med mere end 30.000 følgere på Instagram – tydeligvis er en populær herre. Racen har tidligere i historien været efterspurgt på grund af sin råstyrke, men er i dag med blot omkring 1400-3000 tilbage truet af udryddelse. Malgré Tout har talt med hollandske Marjolein Scheffers, som ejer Astor. Hun fortæller om racen og om, hvorfor hun har kastet sin kærlighed på den grå kæmpe.
Læs også: Udrydningstruede hesteracer: 9 racer, som er i fare for at uddø
En blid basse – ideel som terapihest

Det er et imponerende syn, der møder én, når man tager et kig på den robuste arbejdshest. På trods af sin størrelse på omkring 167 cm og nærmest det samme i bredden er Astor blid som et lam. Hans bevægelser er langsomme og rolige, og derfor gør han det exceptionelt godt som terapihest, fortæller Marjolein. Astor viser både børn og voksne vejen til mere selvtillid. Sammen går de eksempelvis over forhindringer og udfører en masse øvelser, hvor Astor hjælper med at bevare roen, især for de nervøse klienter.
Lidt til historietimen
Marjolein beskriver selv racen som en forholdsvis monoton størrelse: “Den egner sig bedst med den samme ejer, så de ikke skal igennem en masse hænder. De er temmelig sensitive og klare på, hvad de vil og ikke vil. De elsker at arbejde, så længe du spørger dem på den korrekte måde.”
Racen stammer fra Holland og er oprindeligt bygget til at arbejde i marken. De var meget populære op til omring 2. Verdenskrig, hvor det meste af deres arbejde blev overtaget af maskiner. Det betyder, at der i dag er få tilbage på verdensplan.
Den store, stærke arbejdshest har ofte den karakteristiske grå farve og er blevet skabt ved at krydse den belgiske draft horse og den belgiske ardenner medzeeland-hesten, der er en hollandsk race. Udover farven grå findes racen ofte også som enten kastanjefarvet eller klassisk brun.
- Stærk
- Et lige hoved uden for mange krumninger
- Korte og livlige ører
- Muskuløs krop – viser sig især omkring forparten
- Muskuløs lænd og bagpart
- Stærke ben og hove
- Store og rolige bevægelser
- I stand til at arbejde hårdt i længere perioder
- Hingste/vallakker vejer omkring 750 kilo og er 160-170 cm i stang
- Hopper vejer omkring 700 kilo og er 155-160 cm i stang
Før i tiden blev der fundet mange hollandske draft horses i Zeeland-provinsen i Holland, hvor hestene ydede hårdt arbejde på store gårde i det barske marineler. Det er en type ler, der er meget fedtet, og man kan kun forestille sig, hvor tungt det må være at arbejde i. Ikke desto mindre er det lige præcis det, som en hollandske draft horse er så utrolig god til. Den bedste feature hos racen, når man skal bakse rundt i tung ler, er netop, at den er så utroligt stille af natur og ikke har fortravlede bevægelser. Dog er den stadig nem at tænde, når den bliver bedt om det. I dag er racen den tungeste af sin slags blandt de hollandske hesteracer.
Kærlighed ved første blik
Det er ikke tilfældigt, at Marjolein købte Astor for omkring 10 år siden. Han er i dag 13. Som barn brugte hun som så mange af os masser af tid på en rideskole, og her havde de en del draft horses. Hun forelskede sig med det samme i racen og besluttede, at sådan en skulle hun eje en dag. Sågar skulle det være en hingst, for som hun forklarer “passer en hingst bare godt til min personlighed.”
Astor blev de første år ikke brugt ret meget, for Marjolein havde travlt med arbejde. Han viste dog hurtig interesse for hendes klienter, og på den måde endte han lidt tilfældigt som terapihest. Marjolein brugte heller ikke tid på at klargøre ham til at bære rytter – det gav bare lidt sig selv en dag.
“Vi havde ikke planlagt det helt store for hans træning. Det skete bare. Han var så stabil og afslappet fra begyndelsen, så det var egentlig bare at sætte sig op,” beretter Marjolein.
Da hun i sin tid købte Astor, var det primært til skovture, men han har også vist interesse for dressur. Derfor træner de to en del dressurarbejde fra jorden. Dette har dog været sat på pause i noget tid, da Astor har været syg. Han er nu i bedring, og Marjolein håber at kunne genoptage træningen.
Draft horses er egentlig ikke så populære i Holland, men alligevel har parret formået at få mere end 30.000 følgere på Instagram. Det glæder Marjolein meget. Følg dem på @dutch_draft_astor.
“Det er fantastisk, at så mange gerne vil følge med. Jeg nyder virkelig at dele mit liv med Astor sammen med alle følgerne,” indskyder Marjolein afslutningsvis.
Læs også: 10 instagrammere, du skal følge

Kilder
The Rare Pet Breeds Foundation
Breeds of Livestock Department of Animal Science