Den næste generations springtalent – mød Emil Hallundbæk

Ridesporten er fuld af unge talenter. Unge mennesker, der er gjort af noget helt særligt, og som ved, hvad der skal til for at nå toppen. Derfor vil Malgré Tout sætte fokus på fremtidens profiler i dansk ridesport. Det gør vi for at finde ud af, hvordan det må føles, når man fra den ene dag til den anden pludselig bliver til et navn inden for ridesporten og dermed er i alle mediers søgelys. For de unge talenter handler det om at dyrke talentet ved hjælp af benhårdt arbejde og at kunne mestre forventningens pres, uden at det koster på den personlige konto.

Her taler vi med den dygtige 21-årige Emil Hallundbæk, som på ganske kort tid er blevet udnævnt til Danmarks nye springhåb. 

Læs også: Childrenrytterne millimeter fra EM-medalje

Den næste generations springtalent 

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi her på redaktionen er vilde med Emil. Og årsagen til vores fascination af det unge talent er, at hans jordnære gemyt, hans beskedne og sympatisk tilgang til hestene. Han er på ingen måde reserveret og lukket om sig selv, som andre store stjerner måske kan være. Emil er det modsatte. Et godt eksempel på dette er, at Emil flere gange under interviewet beskriver sig selv som en heldig dreng fra Nordsjælland, der har fået muligheden for at lege med i toppen blandt de bedste. Tak for det, Emil. Og lad os så gå i gang med portrættet.  

År 2019 har været et godt år for Emil Hallundbæk. Efter at have vundet det firestjernede Grand Prix i Wellington, Florida, er succesen bare fortsat. I juli måned vandt han sammen med hesten Cool Hand Luke 3 six bar-konkurrencen ved Longines Global Champions Tour i Paris. Her var de den eneste fejlfrie ekvipage. Også tilbage i 2018 vandt Emil en international six bar-konkurrence. Det er altså ikke helt underligt, at han ligger nr. 22 på U25-ranglisten og dermed er den bedste dansker og nordeuropæer i U25-ridebanespringning.  

Emil er desuden kaldt det næste store springtalent af den internationale og meget anerkendte internetside World of Show Jumping. Det ligger nemlig i kortene, at Emil, med sin succes, har kvalificeret sig til De Olympiske Lege i Tokyo i 2020. Men mere om dette senere. Vi starter nemlig ved begyndelsen og dén gang Emil første gang stiftede bekendtskab med ridesporten. 

Fra Græsted til Holland 

Emil er 21 år gammel, men på trods af sin unge alder, har han allerede adskillige års erfaring fra den internationale springscene. Men kærligheden til sporten var noget, der skulle udvikle sig langsomt. Emil er født og opvokset i Græsted, en søvnig forstad nord for København. Ligesom alle andre drenge, var Emils store interesse fodbold, men lidt efter lidt begyndte interessen for springningen at udvikle sig: 

“Jeg startede med at spille fodbold, ligesom alle andre drenge, men langsomt blev jeg mere og mere fascineret af hestene. Sådan tror jeg det er for de fleste drenge i ridesporten“. 

Emil kommer ud af en rigtig hestefamilie. Hans søster, Clara Hallundbæk, er også en dygtig og talentfuld springrytter, og hans forældre er internationalt anerkendte navne inden for sportsverdenen. Så det lå i kortene, at han også skulle på ryggen af en hest en dag. Men det var en helt speciel oplevelse, der for alvor fik sat skub i drømmene:  

“Da jeg så Jos Lansink (olympisk guldmedaljevinder fra Belgien, red.) blive verdensmester på Cumano i 2006, fik jeg for alvor lyst til at springe. Det var en helt vild oplevelse.“ 

De mange år i børne- og ungdomsrækkerne har resulteret i adskillige Danmarksmesterskaber og internationale sejre. Og som 18-årig tog Emil springet og flyttede til Belgien for at komme tættere på de bedste og udvikle sit talent.  

“Det har altid været en drøm, at jeg skulle flytte hertil en dag for at udvide min karriere og for at prøve at se, hvor langt jeg kan nå. Rent logistisk er det også meget nemmere at bo i Centraleuropa. Der er flere stævner, og der bliver avlet vanvittigt mange heste dernede.” 

Læs også: Vilde og frie heste i Danmark

Drømmene om OL 

Drømmen om at komme til tops har hele tiden ligget i Emils baghoved. Men selvom Emil har store drømme, kan man faktisk ikke mærke det på ham. Han er ydmyg og beskeden, når han taler om sit talent. Man fornemmer, at rollen som profileret rytter i mediernes søgelys stadig er noget, hans skal vende sig til. Ikke desto mindre har han nogle klart definerede mål, som han rider efter: 

“Drømmen på den lange bane er helt sikkert at komme på første side af FEI’s verdensrangliste. Altså inden for top-50. Det ville være stort.” 

Emil har mærket på egen krop, hvad det vil sige pludselig at bryde igennem og blive nævnt på alles læber. Pludselig vil alle tale med ham og tage billeder af ham. Både danske og udenlandske medier. Også da han i efteråret red World Cup i Herning, var spotlyset rettet mod ham. Noget, som den beskedne dreng fra Græsted skulle vende sig til. Og da han vandt den berømte six bar challenge på den smukke vallak Cool Hand Luke, blev videoen delt tusindvis af gange på de sociale medier.  

Efter flere internationale topplaceringer i løbet af året, har Emil sandsynligvis sikret Danmark en individuel OL-kvalifikation; en kvalifikation, som han ydmygt drømmer om selv at få mulighed for at ride:  

“Jeg håber, at jeg får mulighed for at komme med til OL. Jeg kan godt få lidt ondt i maven af at tænke på det, men jeg forsøger at deale med det så godt, jeg kan.”, siger Emil smilende og tilføjer: “Det er vigtigt at få forventningerne til at fylde så lidt som muligt og bare fokusere på at gøre det bedste jeg kan.“ 

Forventningerne er mange, og de bliver ikke mindre, når Emil om lidt skal op i seniorrækkerne. Men hans rolige gemyt og ydmyge tilgang gør, at han er god til at lægge forventningerne på hylden og fokusere på det vigtige: nemlig at ride. For ham er der altid en plan og en idé med tingene på den lange bane. Men den lægger han på hylden, når han sætter sig på hesten.  

“Den bedste måde at passe på sig selv er ved at være til stede i nuet og tage tingene, som de kommer. Man skal ikke skynde på noget. Det går aldrig godt, hvis man haster tingene igennem.” 

Og med disse ord afslutter vi interviewet, som er gået langt over tiden, fordi Emil lige skulle forklare noget om springhestes fysik til den uvidende ‘dressur-journalist’. Og det er sådan Emil er. Han tager sig god tid til, på indlevende vis, at forklare os, hvordan en springhest sådan rent fysiologisk set er bygget i forhold til en dressurhest. Han kunne sagtens være gået lang tid før, men det gør han ikke. Og dette på trods af, at han om ganske kort tid skal ind og ride en stævneklasse til World Cup-stævnet, hvor vi har mødt ham. Man mærker Emils passion for sporten, og det er derfor vi er vilde med ham.  

Læs også: Amerikanske Ashlee Bond vinder $100.000 i Longines FEI World Cup

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce