Den trætte hest

Af dyrlæge Nanna Luthersson

Ofte bliver jeg mødt af frustrerede hesteejere som siger: ”Min hest er træt. Hvad skal jeg gøre?” En træt hest kan ikke præstere, og derfor bliver hesteejerne både bekymrede for hestens sundhed og frustrerede over deres egne ambitioner. Nu er sommeren ved at være slut, og hesten skal i form igen efter en dejlig periode på græs. Overgangsperioden kan være vanskelig og stiller krav til både hesten og hesteejeren.

Men hvorfor er hesten træt? Der kan være mange forklaringer på træthed hos heste. Mange heste har gået på græs det meste af sommeren. De har fået opbygget en græsmave og er måske blevet lidt overvægtige. En vommet og for tung hest har ikke de bedste betingelser for at præstere. En slankekur kan derfor være nødvendig, før hesten kan arbejde på samme niveau som før sommerferien. Græsmaven forsvinder ofte gradvist, når hesten igen kommer på stald og får deres sædvanlige foder. Men overvægten forsvinder ikke altid, selvom hesten ikke længere går på døgnfold. Mange hesteejere gør den fejl, at de giver hesten ekstra foder, og ofte ekstra havre, når hesten er træt. Det er selvfølgelig ekstra energi hesten får i krybben, da foderet indeholder kalorier. Men hvis hesten er træt og sløv på grund af græsmave og overvægt, så bliver den ikke mere frisk af at få ekstra kalorier. Tværtimod!

Løsningen på dette problem er en korrekt foderplan, hvor hesten får det grovfoder den har brug for, undgår for mange kalorier i det daglige foder og effektivt bliver dækket ind med alle de nødvendige vitaminer og mineraler. Mange heste er samtidig blevet underforsynet med vitaminer og specielt mineraler, mens de har gået på græs. Mineralmanglen giver nedsat produktion af røde blodlegemer – lav blodprocent med andre ord. Det kan yderligere nedsætte hestens præstationsevne og gøre hesten træt.

En anden forklaring på træthed kan være årstiden og hestens evne til at sætte vinterpels. Selvom det endnu ikke er koldt, så reagerer hesten på det faldende dagslys og begynder at sætte vinterpels. Produktionen af vinterpels er en energikrævende proces og kan medføre træthed. Det er selvfølgelig kun et problem i en overgangsperiode, men hesten kan hjælpes med flydende B-vitaminer. De kan være med til at øge energiniveauet og arbejdsglæden, hvis hesten i en kortere periode på nogle uger får et ekstra tilskud.

Men man skal heller ikke glemme muligheden for at hesten kan være træt på grund af sygdom. En virusinfektion behøver ikke altid at være synlig med snot eller hoste. Feber og træthed er nogle gange de eneste symptomer og i de tilfælde kan det være svært at opdage at hesten er syg. Hvis trætheden varer ved, er mit råd til de frustrerede hesteejere, at få taget en blodprøve. En blodprøve er bestemt ikke en facitliste over forskellige diagnoser, men en hjælp til at vurdere hestens sundhedstilstand. Antal røde og hvide blodlegemer kan blandt andet afsløre infektioner.

Ref: Luthersson, N. (2004): Den Store Foderbog, Brogaardens Forlag, 3. ed.

Følg Brogaarden på Horsebook.

Kilde: Brogaarden

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce