Studie: Din hest kender dig endnu bedre, end du tror

Oplever du også, at din hest har helt styr på dressurprogrammet. At den ved, hvornår det er skråt igennem til en øgning, eller ud fra hvilket bogstav der skal være et galopanspring. Heste er faktisk ret gode til at fornemme dine intentioner og forudse dine handlinger, og her i artiklen kan du lære mere om, hvordan det nu kan være.

Læs også: Forskning bekræfter: Heste knytter stærke bånd til mennesker

Annonce

Travprogrammet som elevhesten kunne udenad

Du husker sikkert tiden på lille Blackie, som troligt tog dig sikkert igennem travprogrammet til dit første rideskolestævne. Du var virkelig glad for netop at ride på Blackie, for han vidste præcis, hvad du gerne ville have ham til. Han lavede uden du nærmest rørte ham i munden en parade på midten, udførte de fineste volter, og øgningerne skråt igennem sad lige i skabet. Nogen gange var du sikkert også lidt i tvivl, om Blackie kunne programmet udenad. Der er ikke den store bevisbyrde for, at heste kan noget udenad, men at de kan opfange intentioner, det har forskere opdaget, at de har en god sans for.

Øvelser giver godbidder – og din hest ved det

Heste er lidt lige som hunde, når det kommer til at lære forskellige tricks. De fleste reagerer utrolig godt på godbidder. Så godt at nogle heste faktisk går i gang med øvelsen, inden de har fået besked på, at det er nu, vi starter. Det skal selvfølgelig ikke belønnes, for det er jo os, der skal vise vejen og give signal til, hvornår øvelsen er tænkt at begynde. Men hvad nu hvis de bittesmå signaler, vi laver, som vi ikke ser som et tegn, faktisk opfattes af hesten som startskuddet til en bestemt øvelse? Det er der noget, der kan tyde på, hvert fald når man læser om det forsøg, franske forskere har været en del af. Her blev de meget overrasket over, hvor hurtigt hestene fandt ud af, om hvorvidt der eksempelvis var gulerødder i sigte eller ej.

Når gulerødder bliver delt eller ikke delt

Forskeren Léa Lansade, PhD, fra the French Horse and Riding Institute and the National Institute for Agricultural Research’s behavior science department, beskriver til The Horse, hvordan de har undersøgt, om heste faktisk kan lære at læse menneskers intentioner.

Forskerne studerede 21 privatejede rideheste, der fik tildelt gulerødder i tre forskellige scenarier af en person, ingen af hestene kendte på forhånd. I alle tre tilfælde var hestene adskildt fra mennesket via et plastic vindue.

Scenarierne var:

  1. En af gangene havde personen blot gulerødderne med sig, men fjernede dem, hver gang hestene forsøgte at få fat i dem.
  2. En anden gang ville personen gerne give hestene gulerødder, men udviste problemer med at kunne uddele dem, fordi det var svært at komme til gulerødderne.
  3. I et tredje tilfælde blev personen ved med at tabe gulerødderne, hver gang hesten skulle have en.

Læs også: Derfor skal du smile, når du rider.

Stor ændring i adfærd afhængig af situation

Ifølge forsker Léa Lansade, var der en tydelig forandring i måden, hestene reagerede på, om det var den ene situation eller den anden. Især var der en spændende adfærd forbundet med eksemplet, hvor personen gerne ville give gulerødderne, men blev ved med at tabe dem. Her forsøgte hesten gentagne gange at kommunikere med mennesket ved at trykke mulen ind på plasticvinduet.

Annonce

Modsat kom der hurtigt en helt anden reaktion, når personen ikke ville give hesten gulerødderne. I den situation brugte hestene bemærkelsesværdig kort tid på at interagere og vendte hurtigt hovedet væk.

Din hest kender dine planer

Selvom de fleste af os sikkert altid har haft mistanke om, at hestene nogle gange kan læse tanker, så er det ikke helt sådan, det foregår – selvfølgelig. Nej, heste er blot langt mere intuitive, end man først havde regnet med. Forskerne blev overrasket over, hvor hurtige og dygtige hestene var til at gennemskue mennesket med gulerødderne. Måske besvarer det nogle af de spørgsmål, vi hesteejere kan have, når vi pludselig står med en hest, som udfører øvelser, vi ikke synes, vi faktisk har bedt dem om.

Annonce

Artiklen er oprindelig bragt i november 2020.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce