Heste er flugt- og flokdyr og drevet af instinkter, som de bruger til at overleve. Det er ofte sådan heste er beskrevet fra det mere biologiske perspektiv, men forskere har undersøgt, om der faktisk skabes et særligt bånd mellem mennesker og heste. Noget tyder på, at det gør er.
Læs også: “Det skaber et helt særligt bånd, at jeg ikke kan ride på min ponyer”.
Ikke kun instinkter
Du har måske oplevet, at din hest putter sig ind til dig eller søger tryghed hos dig, hvis den bliver usikker eller bange for noget. Indtil nu har de fleste undersøgelser omkring forholdet mellem heste og mennesker gået på menneskenes udvikling og følelser forbundet med samværet med heste. Nu er turen kommet til hestene netop for at se, om også de reagerer, når deres ejere forlader et rum, og når hestene bliver sat i en uvant situation.
Derfor kan undersøgelsen vise sig at være brugbar
Tre forskere alle fra Linköping Universitet står bag undersøgelsen og satte sig for at finde ud af, om heste udviser tilknytningsadfærd overfor mennesker. Der er fire aspekter, man ser efter, når man undersøger for tilknytning. De fire er:
- Nærhedssøgning.
- En “sikker havn” altså en mindskning af stress når der er tryghed i form af et menneske.
- En tryg base; lysten til at udforske, fordi der er en følelse af tryghed.
- Separationsangst; følelsen af nedtrykthed og stress når tilknytningspersonen ikke er til stede.
De tre forskere fortæller, at tillid til mennesker baseret på et stærkt bånd kan hjælpe med at reducere ophidselse, hvis hesten oplever en skræmmende situation. Det kan grundlæggende gøre træningen af hesten noget nemmere, fordi hesten på den måde altid kan stole på, at mennesker er til for at hjælpe.
Sådan gjorde de
Til undersøgelsen sørgede forskerholdet for at have i alt 26 heste fra forskellige hesteejere. 14 var hopper og 12 var vallakker. Eksperimentet fandt sted i en ridehal, som de fleste heste kendte i forvejen.
Den praktiske fremgangsmåde
Forskerne kaldte undersøgelsen for the separation-reunion experiment (separation og genforeningseksperimentet). Hver hesteejer gik med deres egen hest i et træktorv rundt i ridehuset i tre minutter. Bagefter gik de sammen til et bestemt punkt i midten af hallen og stod stile der i tre minutter i et løst torv. Derefter forlod ejeren ridehuset i to minutter og kom så tilbage til sin hest. Hesten og ejeren forlod dernæst hallen i 15 minutter og den foregående øvelse blev gentaget med en fremmed person.
Det viste undersøgelsen
Generelt brugte hestene mere tid ved ridehusets indgang, når de var adskilt fra ejeren og den fremmede sammenlignet med fasen, hvor de blev genforenet. Hestene søgte også nærhed hos menneskene ved genforeningen både med ejeren og den fremmede person.
Hestens hjerterytme var også højere under separationen sammenlignet med genforeningen igen både med ejeren og den ukendte person. Det viser, som de fleste måske allerede har forudset, at heste stresser mere, når de efterlades alene.
I følge forskerne demonstrerer undersøgelsen med rimelig sikkerhed, at heste udviser en vis tilknytning til mennesker i stressede eller ukendte situationer og betragter mennesker som deres “sikre havn”.
Et interessant aspekt af undersøgelsen er, at hestene udviste den samme type tilknytning, uafhængigt af om det var ejeren selv eller den fremmede, der kommer ind ad døren igen til ridehuset.
Der anbefales mere forskning på området
Der er ikke tale om et stort forskningsprojekt med mange dyr og hesteejere involveret, og derfor anbefaler forskerteamet også, at der skal undersøges nærmere inden for typer af træningsmetoder, for at se om det kan have yderligere påvirkning af tilknytningen mellem heste og mennesker.
Hvis du selv vil læse mere om projektet, kan du gøre det her.