De fleste af os går meget op i, hvad vores heste får at spise. Heldigvis findes der et hav af forskellige typer foder, samt et væld af forskellige former for tilskud. Det er heller ikke ualmindeligt at få taget blodprøver, eller lavet andre tests, for at tjekke om vores heste nu også optager alle næringsstofferne vi giver dem via foderet.
Men har du nogensinde tænkt over, om din hests foderkrybbe og/eller vandbalje frigiver tungmetaller, hormonforstyrrende stoffer, eller andre kemikalier, der kan have en negativ effekt på din hests helbred, og som din hest så optager lidt af hver eneste gang den spiser og/eller drikker? Eller om foderet opbevares i beholdere som måske frigiver giftige, eller på anden måde sundhedsskadelige stoffer, til din hests foder?
Der findes desværre ingen lovgivning, når det gælder kvaliteten af krybber og vandbaljer til dyr, og da mange foderstoffer og rideudstyrsbutikker sælger krybber og vandbaljer, som potentielt set kan indeholde sundhedsskadelige stoffer, kan det være svært at gennemskue, hvad man skal vælge for at beskytte sin hest mod sundhedsskadelige stoffer.
Læs også: Sådan holder du vandkarret fri for is – kreative løsninger
Undgå murerspanden
Et eksempel, som ses rigtig mange steder, er de billige sorte murerspande, der typisk bruges til vand på foldende. De er billige og nemme at få fat i og sælges også tit i foderbutikker. Disse murerspande og -baljer er ofte lavet af genbrugsplast, og kan indeholde alverdens forskellige sundhedsskadelige stoffer. De stinker skrækkeligt af plast, og efter lidt tid, vil mange opleve at der flyder rester/dyr/ og andre ting rundt i baljen, både i overfladen og på bunden.
Skadelige stoffer
Et par eksempler på nogle af de mest almindelige sundhedsskadelige stoffer, som ofte findes i vores hestes krybber og vandbaljer, er:
- Phthalater. De tilsættes plasten for at blødgøre den, men mange af phtalaterne har vist sig at være hormonforstyrrende, og kan eksempelvis resultere i nedsat frugtbarhed samt skade føl fostre.
- Bisphenol A (BPA). Dette stof anvendes ligeledes i plastindustrien, og virker også hormonforstyrrende. Man har eksempelvis fundet ud af, at det kan have effekter som nedsat frugtbarhed, fosterdød, nedsat vækst, forsinket kønsmodning, indlæringsvanskeligheder, kræft og hjerneskader.
- Tungmetaller som bly (påvirker især hjernen/nervesystemet og kan nedsætte evnen til at lære og huske), krom (påvirker immunsystemet og kan virke allergifremkaldende) og cadmium (påvirker knogler og nyre og øger bl.a. risikoen for knogleskørhed og nyreproblemer) bruges efterhånden ikke ret meget i den danske plastproduktion, men er desværre stadig meget almindelig i mange andre lande, hvorfra vi importerer billige produkter.
Hvilke materialer skal du gå efter?
Vil du være sikker på, at din hests krybbe og vandbalje, samt den/de beholdere du opbevarer dens foder i, ikke indeholder sundhedsskadelige stoffer, så skal du gå efter produkter/materialer, som er fødevaregodkendte. Disse produkter kan godt umiddelbart være noget dyrere, men både kvaliteten og holdbarheden er også væsentlig bedre. På nogle af produkterne gives der eksempelvis også fem års garanti, hvilket jo bestemt kan være en fordel, hvis de blandt andet udsættes for hårdhændet behandling på folden. Dette er der mange drikkekar, der nogle gange bliver, hvis hestene får lyst til at lege med dem. Men vigtigst af alt, så sikrer du, at din hest ikke indtager stoffer, som kan have en negativ effekt på dens helbred, hver eneste gang den spiser og/eller drikker.
Ligeledes kan nogle produkter være godkendte til kolde fødevarer og/eller væsker, men ikke til varme. Så det er en god idé at være opmærksom på det, hvis du blandt andet laver varm mash, klid eller lignende til din hest.
Fødevaregodkendte materialer
Materialer som er egnet til opbevaring/indpakning af fødevare (til mennesker…) er ofte mærket med ”glas og gaffel”. Men det betyder ikke, at materialer som ikke har dette mærke, så ikke bør komme i kontakt med fødevarer, da denne mærkning ikke er et krav. Så du kan altså sagtens finde materialer, som er egnet til fødevarer/foder, men som ikke har dette mærke. Her bør du i øvrigt også være opmærksom på, at det ikke er et mærke, som myndighederne har givet, men at det er producenten selv, som har vurderet at produktet er egnet til kontakt med fødevarer.
Plastikmaterialer
Plastmaterialer vil også ofte være mærket med en trekant, som er dannet af tre pile, og som har et tal i midten. Denne trekant er dog egentlig ikke en indikator for, om materialet er egnet til fødevarer, men blot en mærkning, der bruges i forbindelse med genbrugen af plasten. Dog kan den give os en vis information om, hvorvidt det er materiale, som vi eksempelvis ønsker at bruge til vores hestes foder og vand.
Eksempelvis kan nævnes:
- Trekanten med tallet 4: Denne plasttype forkortes LDPE (low density polyethylen). Det er en lidt blødere plast, som er godkendt til madvarer med en temperatur på op til 60 grader.
- Trekanten med tallet 2: Denne plasttype forkortes HDPE (high density polyethylen). Det er en plasttype som bl.a. er godkendt til anvendelse af madindpakning, og som typisk anvendes til folier, spande, dunke, kasser, flasker og rør.
- Trekanten med tallet 5: Denne plasttype forkortes PP (polypropylen). Det er en hård plasttype som er godkendt til fødevarer.