DIY: 4 midler mod insekterne

Er du træt af summende insekter i stalden og på folden? Eller har hesten allerede ødelagt sæsonens første fluemaske? Fortvivl ikke, der er nemlig masser af muligheder for at lave sine egne afskrækkelsesmidler. Vi har samlet de bedste gør-det-selv-tips til stalden og til hesten, så du kan komme af med krybbene.

Læs også: Lav din egen insektspray – det er sundere for hesten og billigere for dig

Lav din egen fluemaske til hesten:

Du skal bruge: Et par gamle jeans, tråd, nål, saks, lineal og kuglepen.

Sådan gør du: Klip en firkant ud af stoffet, der måler 40×30 cm. Klip lange lameller i stoffet (ca. 1 cm. brede og ca, 35 cm lange), som stopper ca. 5 cm før stoffets kant. Lav en fold i stoffet og sy kanten tværs over stoffet. Sy velcro’en fast i hver ende, så fluemasken kan påsættes grimen.

Kom af med klæger på folden:

Du skal bruge: Et stykke finmasket net 1×1 meter, en sort bold eller tønde (du kan evt. købe en fodbold og spraye den sort), trælister eller bambuspinde (min. 1,5 m. lange), snor til at fæstne bolden med og et tomt syltetøjsglas.

Sådan gør du: Sæt din fanger op et solrigt sted på folden. Sørg for at stolperne er stukket langt nok ned i jorden til at de står stabilt, og i samme form som en tipi. Hæng den sorte bold i midten i ca. 1 meters højde. Ovenover fæstner du nettet hele vejen rundt, ligesom i en ruse. På toppen sætter du syltetøjsglasset med bunden i vejret.

Det essentielle ved en klægefanger er at have et stort varmetiltrækkende element, som kan være fx en sort bold, tønde eller lignende. Dette skyldes, at klægens syn er infrarødt og derfor kun kan se varme områder. Når hun-klægen skal gøre sig klar til produktion af æg, skal hun nemlig bruge blod. Når hun ser en stor varm ting (ko, hest, menneske eller lignende) flyver hun hen og bider i byttet og lapper blod i sig. Når hun-klægen opdager, at byttet ikke er særlig saftigt, så vil den instinktivt flyve opad. Det er derfor, man sætter nettet ovenover bolden og for enden et omvendt syltetøjsglas. Her vil den ende sine dage, da den ikke er i stand til at flyve ud igen. Man bør tømme glasset regelmæssigt for insekter.

Fluefanger til stalden – det mexikanske vandpose-trick

Hvis du været i Mexico, så har du måske set de mærkelige poser med vand, der hænger overalt. Det er det mexicanske flueskræmmer-trick, som både er ekstremt billigt og nemt. Det har til formål at forvirre fluerne, så de flyver et andet sted hen.

Du skal bruge: En gennemsigt plastikpose, noget snor og et par mønter.

Sådan gør du: Fyld posen med vand og smid mønterne i. Hæng posen op i stalden eller hvor, du vil af med fluer. Metoden synes måske mærkelig, men der er mening i glaskaben. Vandposerne udnytter, at fluer ikke har pupiller, der kan regulere det lys, som møder dens øjne. Derfor bliver de forvirrede af det, de opfatter som en stor mængde flimrende vand. Fluerne bliver desuden perplekse af reflektionerne fra sollyset, der rammer mønterne i poserne og flyver deres vej.

Bekæmp insekter med basilikum og lavendel

Basilikum og andre naturlige produkter, der findes i køkkenskabet, er faktisk gode til at afskrække insekter. Især fluer hader basilikum, men også lavendel har nogle gode afskrækkende egenskaber. Denne kraftigt lugtende blomst er en ærkefjende for myg, fluer, lopper og møl. Pluk en buket og hæng på hovedet indtil de tørrer i stalden, så skræmmer de insekterne væk.

Sidst men ikke mindst er det forebyggende arbejde også vigtigt at nævne. Det giver god mening at sørge for at holde folden ren for hestepærer, da fluerne lægger æg i pærerne. Èn flue kan nemlig blive til 25 millioner på én sæson. God fornøjelse!

Artiklen er oprindeligt bragt i juni 2019

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce