Døgnfold: Hvornår er det optimalt, at hesten går ude 24/7?

Heste er skabt til at færdes i naturen oprindeligt på sletter, hvor de kan vandre lange distancer og søge efter føde. Den domesticerede hest går i stedet på fold i de lyse timer af døgnet, og kommer typisk på boks om aftenen og natten. Med tiden er løsdrift blevet mere populært, men vælger man boksløsningen, kommer de fleste heste på døgnfold i sommermånederne. MEN kan heste egentlig komme på døgnfold før, vi rammer den varme sommer? Her kan du få et overblik over anbefalingerne omkring heste og foldperioder. 

Annonce

LÆS OGSÅ: Derfor skal du lukke din hest på fold

Løsdrift – så behøver du ikke tage så nøje stilling til vind og vejr  

Løsdrift kan for mange hesteejere lette en del på arbejdspresset i forhold til at have sin hest på boks. Der skal selvfølgelig muges i en løsdrift, men langt fra alle heste gøder inde i “skuret” eller udeboksene. Derfor får man ofte et mindre arbejdspres, selvom det kan være en god idé en gang imellem også at tømme folden for hestepærer. 

Ulemper 

Vinteren er typisk en hård tid for hestehovene, og muk har her sin storhedstid. Det skyldes naturligvis det våde vejr og alt mudderet. Når heste går på døgnfold i en løsdrift, får de ikke på samme måde mange timer i et tørt miljø i boksen. De er på den måde udsat for meget vand det meste af døgnet. Det kan være en stor udfordring for hesten, der er disponeret for muk, sur stråle og generelt har sarte ben og hove. Man skal derfor nøje overveje, hvilken hest man har, hvis man ønsker, at den skal være i løsdrift.  

Fordele 

Trivsel! For en del hesteejere er det nøgleordet, når de vælger løsdrift. Hesten kommer tæt på sit naturlige element, og er der tilmed anlagt vandrefold, så er det ofte meget optimalt for hesten. En del heste bliver også mere rolige og er mindre disponerede for mavesår, når de går på døgnfold i en løsdrift.

Regler for læ 

I Danmark er mange heste på boks i aften- og nattetimerne, indtil vi rammer de tidlige sommermåneder. På den måde er man sikker på, at hesten ikke udsættes for barskt vejr hele døgnet. Men heste er temmelig hårdføre og kan ofte klare lave kuldegrader uden de store problemer. Man skal dog være opmærksom på hesteloven

§ 19. Den ansvarlige for et hestehold skal sikre, at heste, som går ude i vinterperioden og i perioder med vinterlignende vejr, kun er ude i mere end 12 timer i døgnet, hvis de har udviklet et kraftigt og tæt hårlag og er ved godt huld og har adgang til læskur eller bygning, hvor alle dyr samtidig kan hvile på et tørt, strøet leje. 

Det kan være svært at sige, hvad vinterlignende vejr helt præcist er. Som udgangspunkt skal hestene hvert fald kunne søge læ og tørt leje, hvis en snestorm skulle ramme Danmark, selvom måneden hedder april. Derfor skal man altså ikke være bange for at lade hestene gå ude også tidligt på året. Det er selvfølgelig med udgangspunkt i, at man er klar på, at vejret kan skifte, og at hesten derfor skal have adgang til læ. Det kan ordnes nemt med et skur på folden, hvor bunden er tør.  

Det skal man være opmærksom på ved døgnfold 

Selvom vi ofte er opmærksomme på det kolde vejr, og om hestene fryser og kan søge læ, så er det en god idé også at indtænke skyggemuligheder. Om sommeren kan temperaturerne hurtigt ryge i vejret især midt på eftermiddagen, og her er det guld værd, hvis hesten kan søge skygge eksempelvis i et skur. På den måde mindsker man direkte kontakt til solen, og hesten bliver mindre generet af insekter.  

Annonce

Heste skal tilses dagligt 

Har man heste på døgnfold, skal man stadig være opmærksom på, at lovgivningen siger, at man skal se til sin hest minimum en gang om dagen:  

§ 23. Enhver, der holder hest, skal sørge for, at hesten tilses mindst én gang om dagen. 

At hesten går på døgnfold, er altså ikke lig med, at man ikke behøver at tjekke op på, om alt er, som det skal være i flokken. Dagligt opsyn er et krav, og i samme ombæring kan man jo lige så godt tjekke for adgang til vand og grovfoder (dog gerne flere gange om dagen).

LÆS OGSÅ: Nyt i 2021: Dyrene har fået deres egen grundlov – også for hestene

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce