Drikker din hest vand nok? Få gode tips til at øge væskeindtaget

Annoncørbetalt artikel

Nu er sommeren endelig her. De lange aftener, rideture i solnedgangen og ture til stranden. Vi er mange, som har glædet os, men ligesom med de andre årstider, bringer sommeren udfordringer med sig. En af bekymringerne i sommervarmen er om hesten drikker nok vand.

Det kan virke som en næsten umulig opgave at sikre sig, at der ryger nok vand gennem systemet for at hesten ikke bliver dehydreret. Her i artiklen har vi dog samlet en række gode råd til hvad du kan gøre for at holde din hest hydreret i varmen.

Så meget drikker hesten

En hest består af 65% vand. Det vil sige at en hest på 500 kg indeholder 325 liter vand. Heste skal helst drikke 5-7 liter vand per 100 kg hest og op mod det dobbelte, hvis det er en hoppe med føl eller en hest i hårdt arbejde. Altså bør en hest på 500 kg drikke omkring 25-35 liter om dagen bare til vedligehold. Når den arbejder hårdt, og det samtidig kan være varmt og fugtigt vejr, stiger vandbehovet betydeligt, og den kan svede op mod 15 liter i timen.  

Vandet skal være friskt og den rette temperatur

Først og fremmest er det nødvendigt at sørge for, at hesten altid har adgang til rent og friskt vand. Herudover kan temperaturen på vandet være det, som afgør hvor meget vand hesten drikker. Nogle heste bryder sig ikke om iskoldt vand, og det kan derfor være en god idé at temperere vandet, hvis du giver hesten det i en spand. 

Heste drikker vand.
Hesten drikker oftest mest af et åbent vandspejl – for eksempel kar eller balje. Foto: Canva Pro

Sørg for at hesten rent faktisk kan komme til vandet

Måske er din hest ikke den, som får lov til at komme til vandet eller wrappen først. Det er relevant at observere, om de andre heste giver din hest lov til at drikke. Det ses til tider, at enkelte heste bliver dårlige, selvom der er vand tilgængeligt på folden, fordi de ikke får fred til at drikke den mængde, de har brug for. 

Brug flydebrikker

De såkaldte flydebrikker, som er lavet af plast, kan være særdeles virksomme, når det kommer til at holde drikkevandet rent. Om sommeren virker flydebrikkerne ved at de lukker solen ude, hvilket betyder langt færre alger i dit vandkar. Det giver hestene frisk drikkevand og langt mindre rengøring af baljer og vandkar for dig. 

Læs også: Får din hest væske nok, når I er til stævne?

Lok hesten til at drikke mere

Heste drikker generelt mere, hvis de kan drikke af noget med et stort vandspejl som for eksempel balje eller kar. Hvis de har vandkop – også på folden – bør der kontrolleres, om den giver nok vand per minut – gerne minimum 8-12 liter per minut. Hvis der ikke er tilstrækkeligt tryk på, kan hesten miste interessen for at drikke og dermed ikke få sit væskebehov opfyldt. Hesten kan oftest lokkes til at øge sit vandindtag ved hjælp af mash – for eksempel HorsePro Fiber Mash eller HorsePro Mash Deluxe – eller en spand vand med en lille sjat æblejuice i. Det er især nyttigt, når man er til stævner. Det er en god idé at lære hesten det hjemmefra, da det er svært både at være på udebane og lære noget nyt. 

Hold øje med hestene

Heste der går på frodigt græs indtager en del vand via græsset, da frisk græs har et højt vandindhold. Men jo længere græsset bliver, og jo mere vissent det bliver, jo mindre vand vil det indeholde, og hestens behov for drikkevand øges.  

Vær opmærksom på, hvis du har en ældre hest, et føl eller en hest med udfordringer som overvægt/EMS, PPID eller lignende. De kan have svært ved at takle de meget varme sommerdage. Sørg for, at de har adgang til skygge eller tag dem på stald, når solen er på sit højeste. Køl dem eventuelt ned ved at skylle dem over med vand. Der er faktisk lavet nogle studier på, at det sker en mere effektiv nedkøling af heste, hvis vandet ikke skrabes af hesten, så måske bør du lade skraberen ligge.  

Fibre fungerer som vanddepot

Det er vigtigt at hestene får nok fibre – altså græs, wrap, hø, lucerne og andre fibre som fiberpiller og roepiller, da de både holder tarmen i gang og samtidig giver hesten langsom energi og på den måde bidrager til udholdenhed. Men fibrene spiller faktisk også en vigtig rolle for hestenes væskebalance. Fibrene fungerer som en badesvamp i stortarmen, da de holder på vandet og dermed er med til at sikre, at hesten ikke dehydreres.  

Husk derfor at supplere hesten med ekstra fibre – som hø eller wrap på folden, når græsmængden aftager. Der kan også gives fiberholdige supplementer som Fiber Mash, Mash Deluxe, Fiber eller Fiber Plus fra HorsePro. 

Hvis din hest har meget løs afføring – bør du være opmærksom på, at den har et øget væsketab via afføringen. Her vil det ofte være nødvendigt at supplere den med elektrolytter, for at sikre en god væskebalance. Derudover bør årsagen til udfordringerne selvfølgelig undersøges og afhjælpes. HorsePro Vital Digest understøtter tarmfunktionen og er med til at vedligeholde en god tarmflora, hvis man står i sådan en situation.  

Hest får vand fra vandslange.
En god skyller kan være med til at nedkøle hesten i sommervarmen. Foto: Canva Pro

Hvorfor sveder hesten egentlig?

Når hesten arbejder, dannes der varme i musklerne. Hvis varmen ikke fjernes, bliver musklerne ødelagt. Når vi har meget varme sommerdage, bliver hesten også varm – selvom den ikke arbejder. Sved er nødvendigt for at hesten kan køle ned, hvilket sker når sveden fordamper. På denne måde undgår hesten hedeslag. Men hvis hesten ikke har drukket nok, kan der heller ikke ske en effektiv fordampning, og hesten risikerer nemmere overophedning og dermed hedeslag. 

Hestens sved indeholder ikke kun vand, men indeholder også elektrolytter – salte. Derudover indeholder den også protein, som du ser som det hvide skum, når hesten sveder meget. Skummets rolle er at fordele sveden godt over kroppen for at få en så effektiv fordampning og nedkøling som muligt. 

Generelt om hesten i sommervarmen

Det er generelt en god idé at tildele hesten elektrolytter, hvis den er i arbejde og sveder. Men hvis det er meget varmt, kan det være en god idé at alle heste/ponyer tildeles elektrolytter, for at sikre god væskebalance. Den øgede mængde salte, som elektrolytter er, vil blandt andet skærpe hestens tørst, så den drikker mere vand.  

Hvis hesten ikke drikker nok og dermed har en dårlig væskebalance, reduceres blodgennemstrømningen i musklerne. Det betyder, at musklerne får mindre ilt og der ophobes flere affaldsstoffer i musklerne. Mindre ilt til musklerne betyder at energistofskiftet ændres til at foregå uden ilt. Energidepoterne i musklerne bruges derfor hurtigt og der sker en øget produktion af mælkesyre. Alt dette sammenholdt bevirker at hesten bliver hurtigere træt, har svært ved at koncentrere sig og præsterer derfor dårligere. 

Elektrolytter

Natrium og klorid er de salte/elektrolytter som hestene taber i størst mængde. Det er også det vi kender som almindelig køkken- eller fodersalt. Men når heste sveder meget, taber de også elektrolytter som: kalium, magnesium, calcium, mangan, zink og kobber. Ud over disse salte indeholder nogle elektrolytblandinger også antioxidanter som for eksempel E-vitamin og selen, som er med til at vedligeholde muskulaturen ved at fjerne affaldsstoffer.  

HorsePro Vital Lytes er elektrolytter i fast form, som indeholder elektrolytter samt naturlige antioxidanter (E- og C- vitamin) samt selen for at nedbryde og fjerne affaldsstoffer, der ophobes i hestens muskulatur og understøtter derfor hestens udholdenhed og muskelrestitution. Hvis du og din hest er mere til flydende elektrolytter kan du eventuelt bruge HorsePro Vital Liquid Lytes. 

Du kan med fordel give en god portion Fiber Mash eller Mash Deluxe – godt med vand i – tilsat elektrolytter, når du har trænet din hest – eller hvis det bare er en rigtig varm sommerdag. 

HorsePro Vital Lytes kan anvendes, når hesten har svedt meget for eksempel under træning, konkurrence, løb, transport eller varmt vejr og har tabt elektrolytter via sveden. Elektrolytterne stimulerer drikkelysten hvilket optimerer væskebalancen. Tilskuddet er tilsat naturlige antioxidanter (E- og C-vitamin) samt selen.

HorsePro Vital Liquid Lytes – elektrolytter i flydende form. Kan anvendes, når hesten har svedt meget for eksempel under træning, konkurrence, løb, transport eller varmt vejr og har tabt elektrolytter via sveden. Elektrolytterne stimulerer drikkelysten hvilket, optimerer væskebalancen.  

HorsePro Fiber Mash er en fiberrig og kornfri mash med markedets laveste stivelsesindhold (0,5%) og med lavt sukkerindhold. Mashen har en høj vandabsorberende kapacitet, hvilket bidrager til hestens væskebalance. Faktisk suger mashen op til 4 gange sin egen vægt i væske.

HorsePro Mash Deluxe – er en lækker fiberrig og kornfri mash med hybenskaller, gulerodsflager samt urter.

HorsePro Fiber – godt supplement af fibre, som med fordel kan gives opblødt med rigeligt vand i sommervarmen. 

HorsePro Fiber Plus – ekstra kalorieholdigt tilskud af fibre, kan med fordel gives opblødt med rigeligt vand i sommervarmen. 

HorsePro Vital Digest – understøtter hestens tarmflora. 

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce