Efterårets foderskifte

Skrevet af Christina Kryder Pedersen, Cand. Agro., St. Hippolyt

Hvad er et foderskifte?
Et foderskifte er en ændring i hestens daglige foder, som påvirker dens fordøjelse. Denne ændring kan ske af forskellige årsager – blandt andet af sæsonvariation, nyt grovfoder, nyt kraftfoder, ændring i management og præstation eller lignende. Når hesten skifter foder, ændres mikrofloraen i stortarmen, idet de mikroorganismer hesten har i sin stortarm, tilpasser sig sammensætningen af næringsstoffer i det nye foder. En for stor eller for hurtig ændring i hestens tarmflora kan betyde, at mikroorganismerne ikke kan følge med. Dette kan give udfordringer eller i værste fald kolik, diarré eller forfangenhed.

LÆS ARTIKLEN >> KLIK HER

Overgangen fra græs til hø eller wrap
Netop nu kommer mange heste på stald fra at have gået på mange timers græsfold. De har måske ikke været vant til at få andet end græs hele sommeren eller eventuelt et mineraltilskud ved siden af græsset. Når de kommer på stald, erstattes en meget stor del af græsset med hø eller wrap samt kraftfoder. Græs har et vandindhold på mellem 70 til 80%, mens hø og wrap har et noget lavere vandindhold på mellem 10 til 25%. Dette kan give udfordringer i forhold til hestens mave- og tarmsystem, ligesom det øger hestens vandbehov, fordi kraftfoder og grovfoder tilsammen har et højere tørstofindhold. At fordøje fibre kræver meget væske for tarmens mikroorganismer. Hvis det ikke findes naturligt i planten – fordi den er tørret – skal hesten drikke mere. Diarré i overgangen fra græs til hø eller wrap er heller ikke ualmindeligt. Den ændrede næringssammensætning i det nye grovfoder – specielt i wrap – kan have så kraftig en indvirkning på tarmfloraen, at den ”går i stykker”, og hesten får diarré. Dette kræver ofte en længere genopbygningsperiode, men problemer kan som regel undgås ved en langsom tilvænning eller ved at sørge for, at hesten fortsat har adgang til græs og tørt kvalitetshø.

LÆS ARTIKLEN >> KLIK HER

Hestens døgnrytme
Heste æder omkring seksten timer i døgnet, når de går på døgnfold, hvilket er den naturlige æde-adfærd.  Overgangen fra græs til stald kan betyde, at hesten ikke har samme mulighed for at æde små måltider ofte. Også dette kan give udfordringer i tarmsystemet, da foderet ikke længere passerer så hurtigt igennem systemet. Små, men hyppige måltider, igennem døgnet eller – hvis hesten kan tåle det– fri adgang til sit grovfoder, kan forebygge fordøjelsesproblemer eller forstoppelse i overgangsfasen.

Læs også: Foderskifte: På stald igen

Kraftfoder
Den gradvise tilvænning til kraftfoder er nødvendig – både med hensyn til ændringen i hestens tarmflora og fordøjelse – men også fordi den kontinuerlige adgang til græs sommeren igennem nu ændres til tidsbestemte måltider. For at undgå at hestens fordøjelse eller tarmflora bliver påvirket, kan det være en god idé at følge nogle simple retningslinjer.

LÆS ARTIKLEN >> KLIK HER

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce