Apparat måler hestens velvære via hjernebølger

Det er ikke set før. Apparatet der kan måle hestens hjernebølger, mens hesten er i bevægelse. Ind til nu har det kun været muligt at måle aktiviteten i hjernen på dyr, hvis de stod helt stille eller var bedøvet. Det har nu ændret sig med det nye pandebånd, der blandt andet kan give en idé om, hvorvidt en hest faktisk er stresset.

Ved vi egentlig om vores hest trives?

De fleste hesteejere har ofte en god fornemmelse af, hvordan deres hest går rundt og har det. Fornemmelser er ofte også korrekte, men ofte kan det nu være rart at få et mere videnskabeligt svar end blot en mavefornemmelse. Det har et hold forskere fra universiteter i Frankrig og Italien besluttet at gøre noget ved. De har udviklet et pandebånd, der kan måle hestens hjernebølger. Som det første nogensinde også mens hesten er i bevægelse.

Læs også: Forskning: Måske bestemmer din hest mere på folden, end du tror?

Annonce

Pandebåndet – sådan virker det

Pandebåndet fungerer som en ekstra “dims” på grimen, hvor bittesmå metalelektroder blidt rører ved hestens hud. Elektroderne opfanger ikke samme mængde hjernebølger, som dem, man sætter på mennesker. Dog rigelig fint til at måle hestens hjerneaktivitet. Indtil nu har man, hvis der skulle måles noget i hjernen, været nødt til at barbere hestens hår af, binde den fast eller bedøve den, fordi apparaterne ikke har været stærke nok til at håndtere bevægelse. Det er der nu ændret på. Til god nytte, da det ellers ikke er muligt at måle hestens præcise velvære, hvis ikke den er tæt på sit “almindelige” liv med bevægelse i både boks og på fold.

Det gjorde forskerne

Pandebåndet blev placeret på i alt 18 heste for at måle hjernebølgerne. Halvdelen opholdt sig primært i almindelige stalde og i boksen, når ikke de blev brugt. Den anden halvdel gik på fold i flokke. De to grupper af heste havde meget forskellig hjernebølgeaktivitet.

Hestene primært i stald

Hestene på boks og i stald viste 2,5 mere aktivitet i det man kalder “gamma” bølgerne end hestene på fold. Mennesker med en overvægt af den type bølger udviser ofte tegn på angst, depression og er lettere at distrahere.

Hestene primært på fold

Den anden gruppe af heste, der opholdt sig mest på fold i flokke, udviste dobbelt så mange såkaldte “theta” bølger. De bølger er ofte et tegn på afslappethed. Har man mange af dem, er man typisk god til at holde fokus og være nærværende.

Læs også: Undersøgelse: Ryttervægt kan forhindre hesten i at bruge ryggen korrekt

Annonce

Brug for mere forskning

Forskerne er klar over, at der er behov for en endnu grundigere undersøgelse af hestens hjernebølger, før der kan drages helt nye konklusioner. De er eksempelvis i tvivl om, hvorvidt det er muligt at sidestille hjernebølgerne “gamma” og “theta” hos heste præcis som med menneskers. Men starten er gået, og forskerne håber på sigt at kunne bidrage med yderligere studier på området.

Kilder

Science Direct
Science Mag

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce