Forskning: Måske bestemmer din hest mere på folden, end du tror?

Har du en hest, der troligt står og spiser al wrappen, hver gang der bliver serveret på folden? Eller måske ejer du en hest, der hurtigt bliver afbrudt midt i frokosten for at holde øje med de andre heste, og hvad der ellers sker omkring den? Ofte tror vi, at netop hesten, der får lov at spise alt det, den vil, må være den dominante i flokken, men forskningen tyder på, at det ikke er tilfældet. 

Læs også: En leder hesten respekterer.

Den livlige vogter bestemmer  

Man kan hurtigt tro, at hesten der står nede i hjørnet af folden og spejder rundt, måske er den laveste i hierarkiet. Forskning tyder dog på, at det ikke nødvendigvis er tilfældet, også selvom hesten knap nok får rørt ved wrappen eller høet. Faktisk kan den hest netop være den dominante, der passer på, hundser rundt med de andre i flokken, og generelt er mere livlige. Som hesteejer skal man være opmærksom på, at den friske, dominante hest, får nok at spise, og at de andre i flokken ikke ender med at bliver overvægtige, fordi de konstant står med hovedet i wrappen. 

Annonce

Forskning udfordrer tidligere antagelser om flokstruktur 

Heste, der bruger meget af sin tid på andet end at æde, har typisk et lavt BCS også kaldet body condition score end heste, der spiser mere jævnt fordelt på døgnet. Man har tidligere antaget, at heste der er til den tynde side, eller bevæger sig meget rundt, også må være dem der er lavest i hierarkiet. Et nyere studie udfordrer dog tankegangen om, at heste med godt hul samt til den tykke side er mere dominerende end tyndere heste.  

Sådan gjorde forskerne 

Sarah Giles, en PhD studerende ved Bristol Universitet i North Sommerset i Storbritannien observerede sammen med et forskerteam mere end 100 heste. Hestene levende i 20 forskellige flokke, og forskerne holdt øje med dem i tre timer fordelt på to gange om dagen. I processen blev de klar over, at jo mere en hest bliver afbrudt af sine måltider og lader sig afbryde ved at skulle omplacere andre heste og holde øje med omgivelserne, jo lavere kan deres BCS (body condition score) være. Studiet understreger endnu engang vigtigheden i, at hesteejere er opmærksomme på foderstanden, uafhængig af hestens placering i flokken. Med andre ord kan man altså ikke tage for givet, at fordi ens hest er dominant, så vil den få den mængde foder, den har behov for.  

Fra tidlige studier har det været svært at bevise, om heste i virkeligheden er dominante, fordi de er overvægtige, eller overvægtige fordi de er dominante. Dette studier viser dog, at titlen som førerhest er mere knyttet til hestens ageren i flokken – om den er meget observant og aktiv i det hele taget i stedet for den reelle mængde føde, den indtager. 

Annonce

Fodringseffektivitet: Afbrydelser i måltiderne 

Fra naturens side søger heste efter mad og spiser selvfølgelig det, de finder for at  overleve – det er også kaldet fodringseffektivitet. Det henviser altså til, hvor effektiv og konstant heste indtager deres foder. Nogle heste har tendens til at afbryde deres måltider for at observere omgivelserne, bevæge sig, lytte og flytte på de andre i flokken. Når der opstår meget aktivitet, vil hestens fodringsaktivitet naturligvis dale.  

Logisk nok så sænkes foderaktiviteten også på heste, der flyttes/jages rundt af den dominerende hest, men som noget nyt sænkes foderaktiviteten altså også på hesten, der koster rundt med de andre, fordi den sjældent tager sig tid til at gå i gang med foderet igen. Den bruger altså mere tid på at bestemme end faktisk at indtage næring.

Læs også: Ny hest? Sådan integrerer du den i flokken.

Hvordan får man mere foder i den livlige hest i flokken  

Det er vigtigt, at hesteejere gør sig det klart, hvilken hest de har med at gøre, når det kommer til hierarkiet i flokken – er den dominerende og “glemmer” at spise, eller står den konstant med hovedet i wrappen. Begge situationer skal der naturligvis tages højde for. Med den aktive hest er det en god idé at sikre, at hesten er så tryg som muligt, så den ikke konstant bliver afbrudt i måltiderne. Sørg for, at den er i en flok, hvor den er veltilpas, og at der er godt udsyn fra foderstationen – på den måde skal den ikke hele tiden bevæge sig rundt for at danne sig et overblik.  

Kilde: The Horse.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce