Er du forberedt på frost? 5 bud, der hjælper dig og din hest gennem kulden

år 2021 har allerede budt på mere frostvejr end vi oplevede det de fleste steder i Danmark i 2020. Frosten er god, fordi den dræber bakterierne i jorden, sætter muddersæsonen på pause og i det hele taget gør hesten en hel del mere ren at have med at gøre. Men det kolde vejr har også sine udfordringer. Derfor vil vi her hjælpe dig med at tage dine forholdsregler, så du kan passe på din hest, når frosten sætter ind.

Annonce

Tænk over, hvordan du bruger dækkenerne 

Noget af det første, mange hesteejere tyr til, når temperaturen pludselig falder, er dækkenerne. Diskussionen om brug af dækkener kan virkelig sætte ild til det danske hestefolk. Heste kan fra naturens side klare langt større temperaturudsving end vi mennesker. Men der er også en pointe i at fremhæve, at moderne rideheste ikke er magen til de vildheste, der har levet i naturen. Hvordan du skal gøre brug af dækkener vil vi naturligvis ikke endegyldigt konkludere, for det afhænger helt og holdent af den enkelte hests behov. Men vi råder dig til at tænke grundigt over, hvordan du gør brug af hestens overtøj uden at lade dig påvirke alt for meget af andres meninger. Kun du kan mærke efter, hvad din hest egentlig har behov for.

Læs også: Guide: Undgå de typiske fejl når du køber nyt dækken.

Brun hest med sne i pandelokken.
Hvordan din hest påvirkes af frost og sne, kommer meget an på dens race. En islandsk hest kan for eksempel have masser af sne på sig, uden det smelter, på grund af måden pelsen er opbygget på. Foto: Shutterstock.

Sæt ekstra strøm til hegnet 

Når det er koldt, sætter frosten sig nemt på metaltråden på hegnet omkring foldene. Især hvis strømmen i dit hegn i forvejen er lidt svagt, kan frosten hurtigt gøre det til en leg for hestene at løbe igennem det. Det bedste, du kan gøre, er at lade leddet hænge på sin plads natten over, så der er gennemløb og i øvrigt anskaffe dig en strømkilde af god kvalitet. Der skal være smæk på voltene, hvis det også skal holde i frostvejr. 

Vær beredt på vinterforfangenhed

Selvom de færreste hesteejere forbinder vinteren med forfangenhed, så er den god nok: udsatte heste kan snildt blive forfangne på grund af frostvejret. Det skyldes, at når jorden bliver hård og foldene knoldede, så kan en hest, der i forvejen er disponeret for at blive forfangen, udvikle betændelse i lamellerne i hoven. Et godt råd er at lægge sygebeslag eller boots på din hest, hvis den er i risikogruppen og du kan se, at frostvejret er på vej. 

Annonce

Undgå inaktivitet på folden 

Kolik ses ofte om vinteren. Det skyldes, at hestene bevæger sig mindre, fordi foldene er ujævne, hvilket sænker aktiviteten i tarmsystemet. Dette kan ikke blot afhjælpes ved at give din hest masser af stråfoder – den skal også ud at gå. Husk derfor at ride den eller trække den en tur, selvom du synes det er koldt. Den har om noget brug for motionen på denne tid af året.  

Sort hest, står på folden med sne og frost, og den kigger direkte på kameraet.
Sne og frost kan være meget smukt, men det kan også give nogle udfordringer, når man har hest. Foto: Shutterstock.

Læs også: Hestens 5 største problemer i frostvejr.

Giv luftvejene pauser 

Hesten har sværere ved at trække vejret, når det er koldt. Det har du måske selv oplevet, hvis du har løbet en tur i frostvejr. Selvom det for os ryttere kan føles fint at ride rundt i trav og galop, når termometeret peger under frysepunktet, så er det unægtelig hårdere for hesten. Husk, derfor at give den pauser, når du rider – så gør du den en stor tjeneste. 

Temperaturudviklingen i Danmark
Der er ingen tvivl om, at vintrene i Danmark er blevet varmere. Den koldeste vinter blev sidst målt i år 1963. Her lå temperaturerne gennemsnitligt på -3,5 grader. 44 år efter, i år 2007, blev den hidtil varmeste vinter målt, hvor gennemsnitstemperaturen var 4,7 grader. Det er en difference på hele 8,2 grader. Det vidner om, at vi kun går mere milde vintre i møde, og det vil blive endnu mere lusket for os at tage affære, når – eller hvis – frosten pludselig melder sig.

Tip: Hæng de 5 bud op i stalden, så alle er klar til at behandle hestene godt, hvis der lige pludselig kommer frostvejr. 

Kilder: Agria DyreforsikringBrogaarden & DMI

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce