Hestens 5 største problemer i frostvejr

Frostvejr. Det har for alvor sat ind i her i vinteren. Og hvad er det nu lige, vi skal være opmærksomme på, så vi ikke pludselig står med en syg, tynd eller på anden måde utilpas hest? Det gennemgår vi her, når vi ser på de 5 største udfordringer for heste i frostvejr. Noget vidste du nok godt i forvejen – andet kan måske overraske.

Læs også: Det bedste og det værste ved at have hest om vinteren

Annonce

Iskoldt vand = kolik

De fleste mennesker elsker iskoldt vand. Det gør heste bestemt ikke. Mange heste mister faktisk lysten til at indtage væske, når vinteren sætter ind. Studier viser, at heste drikker omkring 40 % mindre vand, hvis det nærmer sig frysepunktet, og det øger risikoen for kolik og dehydrering markant. Det samme sker naturligvis, når vandkarret eller vandkoppen fryser helt til. Ideelt set skal hestens drikkevand være omring 20 grader varmt, men mindre kan bestemt også gøre det.

Sørger du for at fylde vandkarret op to gange dagligt med vand, som ikke er iskoldt, så giver du din hest rigtig gode betingelser for at opretholde en god væskebalance trods kulden. Ligeledes kan en vandkop hældes over med kogende vand – det skal blot gøres noget oftere. Som regel er installationen af en varmepumpe dog den eneste holdbare løsning, hvis vandkopperne har det med at fryse til.

Heste i snevejr
Selvom det er smukt og idyllisk, følger der tit en del bekymringer med til hesteejerne, når sneen og frosten rammer. Foto: Canva Pro

Læs også: Sådan holder du vandkarret fri for is – kreative løsninger

Knoldede folde = skader

Når de mudrede folde fryser, bliver de knoldede som bare pokker. Og det er hestens bentøj ikke ligefrem lavet til. Selvom rigtig mange heste godt ved, at de skal gå forsigtigt igennem det, så sker det, at de træder forkert, glider eller snubler, og der opstår en forvridning. En sådan skade skal selvfølgelig tages meget alvorligt, men det bedste er uden tvivl at forebygge, at det sker.

Hvis du er rigtig sej, så kan du vælge at glatte noget af mudderet på folden ud for eksempel med en rendegraver eller en stor sneskovl i timerne inden frosten kommer. Virker det som et lidt for omstændigt projekt, så kan du også gå ud om morgenen, når alt er frosset til og hestene endnu ikke er blevet lukket ud og strø lidt grus ud over det glatte ‘bjerglandskab’, så hestene kan stå bedre fast. En stor mængde grus kan også gøre godt, da det kan jævne nogle af hullerne ud.

Annonce

Øget kaloriebehov = tynd hest

Når det pludselig bliver koldt, kan nogle heste tabe sig med lynets hast – selvfølgelig til stor frustration for ejerne. Her er det om at komme hestens øgede kaloriebehov i forkøbet. Det bedste, man kan gøre, er at give hesten et tykkere dækken på, så den ikke skal bruge lige så mange kræfter på at holde varmen, og/eller at give den mere stråfoder. Man skal blot huske at gøre det i timerne lige inden temperaturerne falder, og ikke først, når hesten har stået i kulden i flere timer. På den måde ruster du din hest til at modstå kulden.

Hesten kan sagtens fryse trods et tykt dækken

Har du nogensinde tænkt over, at en hest sagtens kan fryse, selvom du har givet den det tykkeste dækken på, du overhovedet har kunnet finde? For at holde sig varm skal den frem for alt have noget at gumle på, og så skal den bevæge sig – også selvom den er pakket godt ind. Derfor er det virkelig vigtigt at den har mulighed for at røre sig og holde gang i fordøjelsessystemet, når det er koldt.

Derudover bør hesten aldrig stå med et vådt dækken. En af de væsenligste årsager til, at en hest fryser om vinteren, er nemlig, at den står med et halvfugtigt dækken, som den ikke kan komme af med. Sørg derfor altid for at have et tørt ét liggende, som det våde kan skiftes ud med.

Vær i øvrigt opmærksom på, at en hest, der fryser, ofte vil virke sløv eller modvillig til at bevæge sig – men det skal den. Det er bare med at komme ud at gå, så der kan komme gang i systemet og varmen cirkulere rundt.

Glat underlag = alt for meget energi

Og så er der en helt anden problemstilling: Hesten har aaaalt for meget energi – uanset om den i øvrigt er til den slanke eller til den lidt gode side. Ofte skyldes den overskydende energi, at jorden er for knoldet eller glat til, at hesten kan gøre ret mange udskejelser ude på folden. Det kender vi vist alle til.

Har du en slank hest, som har brug for mere på sidebenene, men som bestemt ikke har brug for mere energi til ‘motoren’, så er et energitilskud i form af olie og/eller fibre det bedste at give – udover masser af hø eller wrap selvfølgelig. Som eksempler kan nævnes en helt almindelig plantebaseret olie såsom hørfrøolie og Equsanas Body Boost, der let kan gives som et tilskud ved siden af det daglige foder.
Har du en mere rund og energifyldt hest, så handler det som regel om at give den noget mere motion.

Hest løber i sne
Det er altså ikke helt unormalt, at heste får mere energi, når vintervejret rammer. Foto: Canva Pro

Frossen jord = forfangenhed

De færreste forbinder vinteren med forfangenhed. Men den er altså god nok. Nogle kalder det for “vinterforfangenhed”, andre omtaler det “akut forfangenhed”. Selvom hesten ikke har set skyggen af græs, så ser man år efter år heste, der bliver forfangne på grund af den frosne jord. Det skyldes, at de heste, som er disponeret for forfangenhed, nemt kan udvikle en akut betændelsestilstand i lamellerne i hoven og derved blive forfangne, når de går på den frosne, knoldede jord. Derfor anbefaler mange smede og dyrlæger at sådanne heste får sygebeslag eller andre former for boots på, som kan beskytte hovene.

Annonce

Læs også: 10 tankevækkere om forfangenhed

Artiklen er oprindelig bragt i november 2019.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce