Spot hestens solskoldning og giv førstehjælp til den skoldede mule

Solen har vist sig fra sin skarpe side de sidste par dage. Hvis du er den lykkelige ejer af en hest med lyserød mule, så er du måske også blevet den knapt så lykkelige ejer af en solskoldet én af slagsen. En sådan én kan nok bedst sammenlignes med en sart barnenumse, og den skal nærmest plejes lige så nænsomt. Selvom den lyserøde mule måske smøres ind i solcreme hver eneste dag sommeren over, så er det ofte svært for hesten at komme uden om en lille solskoldning indimellem. Derfor er det vigtigt at vide, hvordan en mule skal plejes, når først skaden af sket. Ikke mindst er det vigtigt at vide, hvordan man spotter en lyserød mule, der har fået lidt for meget af sommerens stråler.

SPOT EN SOLSKOLDNING

Du kan genkende en solskoldning på hestens mule ved, at den først får hvide pigmenter, hvorefter den bliver rød. Er solskoldningen slem, vil huden begynde at få sår og måske hæve op.

Læs også: 5 alternative måder at køle hesten ned i sommervarmen

Førstehjælpskasse

His du står med en hest som enten er blevet solskoldet eller som er i overvejende risiko fo at blive det, er der fem sager, som du altid bør have i nærheden. Derfor har vi lavet en liste over det, du skal bruge i en førstehjælpskasse til den solskodede, lyserøde mule. Når du altid har det i stalden, er du klar til at hjælpe hesten, hvis strålerne har været lidt for hårde ved den, eller hvis du frygter, at det kommer til at ske.

Annonce
FØRSTEHJÆLPSKASSE

Solcreme (købes på Apoteket og i supermarkeder)
En solcreme til heste skal helst være parfumefri, vandfast og af høj faktor (gerne 50). Især solcreme til børn er gode, fordi det ofte opfylder disse krav. Fordi solcremen som regel ikke er så fed, er den ikke velegnet til heling af de skorper der let kan komme, hvis din hest allerede er blevet skoldet. Til gengæld skal den bruges forebyggende, og du kan aldrig putte for meget på. Husk allerhelst at gøre det flere gange om dagen, hvis din hest er meget udsat.

Zink-salve (købes på Apoteket, i Matas og i supermarkeder)
Zink fremmer helingsprocessen i huden. Derfor er den god at bruge, når hesten er så uheldig, at den har fået sår fra en skoldning. Salven er dog også god til at beskytte mod solens stråler, fordi den er meget tyk og derfor kan dække huden helt til. I forhold til beskyttelse mod solens stråler vil den dog aldrig være lige så effektiv som almindelig solcreme.

Helosan-salve (eller lignende, for eksempel babysalve, der også købes på Apoteket)
Den velkendte Helosan-salve er fed og er derfor ligesom zink-salven god til at blødgøre skorper fra sår. Husk dog, at den ikke beskytter mod solstrålerne. Den kan være god at bruge under et mulenet, da den ikke smitter af på og gør stoffet fedtet på samme måde som zink-salven.

Mulenet (købes i rideudstyrbutikker)
Et mulenet kan ikke kun beskytte mod irriterende insekter og solens stråler (såfremt der er uv-beskyttelse i). Det kan også afhjælpe kontakt med giftige planter. Dog kan det være en god idé at sy eller lime mulenettet fast til grimen, da mange heste er gode til at pille velcroen i stykker. Alternativt kan du påsy en slidstærk klud eller skyggen fra en kasket på grimen.

Skygge (for eksempel fra et træ eller et læskur)
Det er alfa og omega på en varm og solrig dag, at heste kan finde skygge på folden. Har du ikke mulighed for at give dem det, så bør du trække dem ind på stald i dagtimerne mellem kl. 12 og 15. Der er solens stråler nemlig rigtig hidsige mod huden.

Fotosensibilisering minder om en skoldning

Visse planter og nogle typer medicin til heste kan fremme det, der hedder fotosensibilitet. Det er en kemisk reaktion, hvor huden bliver endnu mere sart over for sollyset, og derfor kan reaktionen minde om en solskoldning. Det betyder, at selv ganske almindeligt dagslys faktisk kan forårsage skader på hestens mule. Hvis hesten har været i kontakt med en giftig plante, eller hvis den har fået en bestemt type medicin, er det derfor også nødvendigt at benytte sin førstehjælpskasse. Også selvom solen ikke er til at finde på himlen.

Læs også: Er din hest fotosensibel?

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce