Er din hest i risikozonen for forfangenhed? Så skal du passe på de kommende år. For vi ser rundt om i verden, at temperaturerne stiger. Og selvom du måske tænker, at det er rart at få sommeren at se før tid, så kan det faktisk have konsekvenser for vores heste. Særligt i foråret begynder græsset at blive grønnere og sukkerindholdet stiger. Det gør, at flere heste end normalt er i risikozonen for at blive forfangne.
C3 og C4 græs er mere potent
Den globale opvarmning bidrager til forfangenhed siger forskere. Vi har blandt andet læst forskningsstudiet; Effects of Elevated Carbon Dioxide on Photosynthesis and Carbon Partitioning: A Perspective on Root Sugar Sensing and Hormonal Crosstalk for at gøre dig klogere på sammenhængen.
Klimaforandringerne forårsager forandringer i vores natur. Fruktan, stivelses, sukker og proteinniveauet i græstyperne C3 og C4 er steget markant, har forskerene målt. Især i C3-græs, som gror i koldere klimaer som for eksempel Danmark, er gennemsnitsstigningen hele 19 %. Det gør græsset endnu mere ‘potent’ og forårsager, at flere heste er i risikozonen for forfangenhed.
Sæsonerne overlapper hinanden
Men dette er ikke ny viden. I en pressemeddelelse, der blev udsendt allerede i 2017, advarerede foderfirmaet Spillers for eksempel hesteejere om den påvirkning, klimaforandringerne kan have på heste og ponyer:
Vintergræs næsten lige så potent som forår- og sommergræs
Heste og ponyer er fra naturens side udviklet til at spise en række græstyper, planter og buske, der typisk har en lav næringsværdi og især er lavere i opløseligt kulhydrat (sukker).
Men den type græs, vi holder heste på i dag (C3 og C4-typen), er meget rigere i sit næringsindhold. Med vores mildere vintre vil græsset vokse året rundt. Nyere undersøgelser tyder på, at næringsværdien i vintergræs nu ligner meget den vi ser i forårs- og sommergræsset.
En reel risiko hele året
Denne mindre sæsonbestemte og mere ensartede græsvækst kan have betydning for din hest. Forfangenhed er en negativ konsekvens af dette, og selvom tilstanden traditionelt set oftere ses under den traditionelle sæson for græsvækst (foråret og sommer), er forfangenhed nu en reel risiko hele året rundt.
Clare Lockyer ernæringsfysiolog og leder af forskning og udvikling hos Spillers siger for eksempel:
Hvis du tror, at din hest eller pony kan være tilbøjelig til at blive forfangen, er det fornuftigt at give et foder med højt fiberindhold, lavt indhold af stivelse, sukker og kalorier og sørge for at din hest får rigelig motion.
Læs også: 10 tankevækkere om forfangenhed