Har din skammel den korrekte højde?

De fleste ryttere bruger en skammel for at skåne hestens ryg ved opstigning. Alligevel er det måske de færreste, der tænker over, at det også betyder noget, at skamlen har en korrekt højde for at afhjælpe muligt ubehag hos hesten.  

Læs også: Brug en skammel rigtigt – fire steps der skåner din hest.

Det sker der, når du sidder op på hesten  

Centauer Biomechanics fortæller i et facebookopslag og på deres hjemmeside om, hvor vigtigt det er, at man bruger skamlen korrekt, når man stiger op. Hver gang en hest oplever at blive trukket i ryggen får den et pres svarende til at springe en forhindring på 1.30 cm forklarer Centauer Biomechanics. 

Når en rytter sætter sig op, bruger han eller hun som oftest stigbøjler til hjælp. Derved trækker de hele deres kropsvægt opad i en side af hesten. Imens det står på, bliver sadlen naturligvis trukket til venstre side og det bagerste af sadlen hevet over rygsøjlen. På den måde opstår der netop det store pres på ryggen, som svarer til at den springer en meget høj forhindring. Heste udvikler derfor ofte en kompensation for at lindre muligt ubehag.  

 

Annonce

Rytterens højde og statur har betydning 

Det påvirker også hesten, hvor høj rytteren er, der stiger op. En lav rytter udsætter som udgangspunkt hesten for et højere pres end en høj rytter, fordi han eller hun trækker mere i sadel og ryg. Det viser sig også, at ryttere, der er mere atletiske, har bedre evne til at komme op hesten uden at forårsage så meget skade i processen. Samtidig skal man tænke over, hvordan man lander i sadlen. Har man tendens til en hård landing, kan det medvirke til, at der kommer et hårdt pres på det bagerste af sadlen.   

Ikke opstigning direkte fra jorden – prøv med en skammel 

Hos Centauer Biomechanics anbefaler de ikke, at man sætter sig op på hesten fra jorden af. Ryttere skal i stedet bruge en skammel eller en mindre trappe, som er nem at flytte rundt. Denne genstand skal passe til hestens og rytterens højde, så man kan få foden i stigbøjlen og så sætte sig op på hesten uden træk i sadlen. Det er ligeså bekræftet, at jo højere en skammel er, jo mindre er presset for hesten. Husk, det er altid anbefalingen, at der står en person på den anden side og hiver ned i stigremmen. På den måde fordeles presset på hesten.  

Læs også: Det her kender du, hvis du er en lav rytter!

 

Annonce

Lidt at tage med hjem:  

  • Det skaber et stort pres på hestens ryg, når en rytter sætter sig op. Særligt på den højre side af manken. 
  • Når det er muligt, brug da en høj skammel, hvor du kan placere foden direkte i stigbøjlen og derefter sætte dig op uden store træk i stigrem og saddel.  
  • Få en til at holde igen på højre side af hesten.  
  • Når du får en “hestesko”, vær da opmærksom på, at du ikke lander hårdt på hestens ryg. 
  • Overvej at blive bekendt med ridefitness, der kan hjælpe med opsidnings-teknikker. 
  • Overvej, hvordan du lander på hestens ryg, når du sidder op.  

Se desuden videoen, der viser, hvor meget betydning det har for hestens ryg, når vi sætter os op. Du skal bare trykke på billedet.

Her kan du se, hvor meget det “river” i hestens ryg, når vi sætter os op. Video/Foto: Centauer Biomechanics

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce