Her bør du fjerne klatter på folden

Du kender helt sikkert diskussionen om, hvorvidt man skal samle op efter sin hest på ridebanen, i ridehuset og måske på gårdspladsen. Meningerne er og bliver delte, og man kan have hver sine argumenter for og i mod. Men hvad med klatterne på folden? Skal de blive liggende, eller skal de fjernes? For nogen kan det lyde helt skørt, men ifølge dyrlæge Klavs Rønn-Landbo er det ikke altid spild af tid. Faktisk kan det i nogle tilfælde redde hesteliv.

En stor del af de danske heste går på for lidt jord. Derfor breder toiletøerne sig og til sidst fylder de hele folden, så hesten ikke kan undgå at græsse tæt på gødningsområder.

Dyrlæge Klavs Røn-Landbo, Landbrugnet.dk

“Toiletøer” på folden

Ganske hygiejnisk forsøger heste så vidt som muligt at gøde inden for bestemte områder på folden. Det skaber en form for “toiletøer”, hvor hestene helst ikke spiser af græsset. Og det gør de faktisk rigtig klogt i. Områderne med mange klatter kan nemlig være fyldt med æg fra parasitter og give hestene orm. Selvom alle heste på folden måske er blevet ormebehandlet, så kan der snildt ligge gødning fra før hestene blev behandlet, eller måske endda fra året før. Deri kan der stadig ligge tusindvis af æg og larver, som hellere end gerne vil tilbage i hestenes tarmsystem. Det er i og for sig ikke noget problem, så længe folden er stor nok til, at hestene kan finde græs udenom toiletøerne. Men hvis folden er lille, så opstår problemet…

Fjern klatter, hvis folden er lille

Når folden er tilstrækkeligt lille, bliver hestene nødt til at spise af det græs, der vokser omkring deres gødning – og så kan de få orm. De larver, som er klækket i de hestepærer, der i forvejen ligger på folden, vil nemlig kravle op ad græsstråene og sidde klar til, at en hest kommer forbi og spiser dem. På den måde kan laverne fortsætte deres liv og formere sig videre inde i hestens tarme.

Annonce

Hvordan og hvor ofte?

En fold må aldrig blive en ren “toiletfold” – en kloak, som Klavs kalder det:

Hvis man bare lader stå til, er det en tikkende bombe, der kan give problemer. Hvis hestene græsser i én stor kloak, så kan det give alt fra milde, moderate til dybt alvorlige symptomer, der kan ende med, at hesten dør.

Det anbefales, at man fjerner klatter fra en lille hestefold mindst hver 14. dag, men allerhelst en gang om ugen (hvis ikke oftere). Heldigvis behøver man ikke at få lange arme og fjerne alle klatterne med greb og trillebør. Der findes nemlig en særlig maskine til formålet – en hestepærestøvsuger – der kan suge alle klatterne op. Man kan også bruge en gammel grønthøster, men så kræver det, at man har en vogn at smide gødningen over i. Gør man det til en vane, er arbejdet ikke så stort.

Annonce

Og så kommer det store spørgsmål: Har du brug for at fjerne klatter på din fold?

Læs også: Derfor skal du samle op efter din hest

Artiklen er oprindeligt delt i juni 2019.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce