Hest alene: Lovgivning og gode råd fra Hestens Værn

Nogle gange kan det, desværre, bare ikke lade sig gøre at have alle heste til at stå sammen, og man kan være nødsaget til at have en hest gående alene. Det er noget man oftest ser med hingste, men det kan selvfølgelig også være over en kortere periode, hvis en hest for eksempel er skadet eller syg, og skal gå på en lille fold alene.

Annonce

Læs også: Går hesten sammen med andre, får den færre skader.

Flokdyr

Som de fleste hesteejere ved, er heste flokdyr. De trives bedst når de er sammen med andre heste, da det er det de er vandt til fra naturens side.

Så det er selvfølgelig optimalt hvis man kan undgå at heste skal gå alene. Derfor er det også vigtigt at man prøver at få det til at lykkes, men der er bare nogle gange hvor det desværre ikke kan lade sig gøre.

Heste som går i flok.
Hesten har udviklet sig til at være et flokdyr, og på denne måde har de vilde heste
kunne hjælpe hinanden med at holde øje med potentielle fjender. Foto: Stock.

Hvad siger lovgivningen?

På trods af at heste er flokdyr, siger den danske lovgivning:

Heste der er over 2 år gamle, må ifølge lovgivningen gerne gå alene på fold. Dog må et fravænnet føl eller en plag op til 2 år ikke gå alene. Der er her krav til at denne skal gå sammen med en anden hest. Der er ikke krav til at denne anden hest skal være føl eller plag. 

Hestens Værn

Nye regler fra den 1. januar

Dog bliver lovgivningen ændret pr. 1. januar 2021, således at alle hestehold, skal bestå af mindst to heste. Der er nogle undtagelser for dette, for eksempel hvis en hest allerede går alene (før den 1. januar), så må den godt blive ved med det. Det betyder at der kommer til at være en overgangsperiode, og at der ikke er nogen der bliver kriminaliseret for ikke at skaffe hest nummer to med det samme. På denne måde skal loven på længere sigt, kunne udelukke at heste går helt alene.

Loven siger dog ikke at hestene skal gå på samme fold.

Desuden hvis man har to heste gående sammen og den ene hest for eksempel bliver solgt, har man fire måneder til at finde en ny hest, som den anden hest kan stå sammen med.

Du kan læse mere om den nye lov i vores artikel: Det betyder dyrenes nye grundlov præcist for din hest eller du kan læse den officielle lov her.

Gode råd hvis en hest skal gå alene

Det ses dog nogle gange at en hest skal gå alene – enten i en kort eller lang periode – og hvad gør du så? Vi har allieret os med foreningen Hestens Værn, og de har givet nogle gode råd til, hvad du bør gøre, hvis din hest skal gå alene:

  • Sørg for at folden ligger tæt på en fold til andre heste. Det er i hvert fald en stor fordel, at hesten kan se de andre heste, og dermed stadig føle at de er en del af flokken. Da heste er flokdyr, er det også når de er i flokken at de kan slappe af og for eksempel ligge sig ned. Så sørg for at hesten kan se de andre heste.
  • Samvær i boksen. Når hesten står i stald, bør man sørge for at den står sammen med andre heste, gerne nogen den kan have fysisk kontakt med, på tværs af boksene. På denne måde kan hesten få opfyldt nogle af sine sociale behov.
  • Hold hesten beskæftiget. Sørg for eksempel for at hesten har græs eller grovfoder på sin fold, som den kan gå og spise af i løbet af dagen, og man kan endda sprede grovfoderet, så den skal bruge længere tid på at spise. Derudover skal man sørge for at folden er så afvekslende som muligt, for eksempel med sandbad, en jordbunke, kløtræer, skygge og læ.
  • Sørg for at hesten kommer på fold. Hesten skal ud på fold, og have fri bevægelse.
  • Samvær med de andre heste. Det er også vigtigt at hesten stadig har noget socialt med de andre heste. Dette kommer selvfølgelig an på mange, individuelle ting, såsom adfærd. Men hvis det kan lade sig gøre, kan man for eksempel sørge for at man rider sammen med de andre heste, tager på ture sammen og bliver striglet og ordnet sammen.
  • Hav hesten i hænder. Sørg for at din hest er i hænder og kommer ud og laver noget, så den ikke bare går alene hele tiden. Her kan du aktivere den gennem meget forskellig træning, eller ‘bare’ hygge om hesten.
  • Sørg for at give hesten masser af nus og klø den. Den periode hvor hesten ikke kan have kontakt til andre heste, er det vigtigt at vi mennesker sørger for at dække nogle af de behov hesten har for kontakt, som vi for eksempel kan gøre ved at bruge ekstra tid på strigling, som kan hjælpe lidt på at den ikke kan gnubbe med en anden hest.
Annonce
Hestens Værn
Hestens Værn er en forening, som blev stiftet i 1909 og er drevet af frivillige. De arbejder for at sikre heste og ponyer bedst mulige forhold: “Vi tager action på anmeldelser om vanrøgt og mishandling af heste, og vi oplyser om hestens korrekte pasning, pleje og brug”. Du kan læse om dem, på deres hjemmeside, og læse mere om deres arbejde for Danmarks heste.
Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce