Nej, en hest har ikke kun én hestekraft – men hvor mange har den så?

Hvis du endnu ikke har oplevet, at et ikke-hestemenneske provokerende har spurgt dig, så er vi stensikre på, at du har stillet dig selv spørgsmålet: “Hvor mange hestekræfter har en hest?” De fleste vil nok tro, at den naturligvis har én hestekraft, men næ nej. En hest har mange hestekræfter! Men hvor mange? Det skal vi gøre dig klogere på her. Og så skal du selvfølgelig have lov til at sammenligne din hest med et motordrevet køretøj til sidst.

Læs også: Derfor er skæbnen som lille hestebil så hård

Hvad er en hestekraft?

Først bør vi måske forklare dig, hvad en hestekraft egentlig er, og hvor navnet kommer fra. Ifølge Illustreret Videnskab, så stammer betegnelsen tilbage fra den industrielle revolution. Her opfandt ingeniøren James Watt hestekraften som en enhed til at beskrive en bestemt effekt.

Det skete, da dampmaskinen kom til og med tiden overtog det arbejde, som blandt andre heste før i tiden havde været med til at udføre. Hans tanke var, at hestekraften (hk) som enhed kunne bruges til at forklare andre, hvor mange heste en dampmaskine kunne erstatte.

I år 1907, mange år efter James Watts død, blev måleenheden omregnet og ændret til ‘watt’. Det er naturligvis opkaldt efter ham. Her blev én hestekraft omregnet til 736 watt, men i dag ved vi, at en hestekraft er mere end det.

En hestekraft svarer til omkring 736 watt og er den effekt, som skal til for at løfte 75 kg én meter lodret op fra jordens på ét sekund.

 

Annonce

En hest og 75 kg

Helt nøjagtigt er en hestekraft betegnelsen for den effekt, der skal til for at løfte 75 kg en meter direkte op fra jorden på et enkelt sekund. Noget, som James Watt altså mente, der skulle én hest til at udføre. Selvom betegnelsen ikke helt stemmer overens med det vi i dag mener, en ‘normal’ hest har af kræfter, bruger man stadig betegnelsen inden for eksempelvis motorkøretøjer.

Hest trækker lod
Forestil dig, at hesten for enden af linen trækker loddet på 75 kg. op ad den lodrette skrænt med en hastighed på én meter i sekundet. Det er, hvad James Watt kalder en hestekraft. I dag regner man med, at en hest ville kunne trække mere end de 75 kg. op med samme fart, og derfor har den mere end én hestekraft i sig. Nogle heste vil kunne løfte 2,5 gange så meget, mens nogle vil kunne løfte 10 gange så meget. Illustration: Malgré Tout.

Hvor mange hestekræfter har en hest?

Som nævnt har heste en hel del mere end bare en enkelt hestekraft at byde på. Nuvel – måske kan man godt sammenligne en nyfødt shetlandspony, en miniature eller en falabella med en enkelt hestekraft. Men så går den heller ikke længere. Det, man kan betegne som en ‘normal’ hest, kan nemlig have et sted mellem 2,5 og 10 hestekræfter, skriver Illustreret Videnskab. Hvad en ‘normal’ hest er, er dog ikke helt klart.

Imidlertid kan en hest sagtens være stærk, selvom den ikke er stor. For eksempel kunne man snildt forestille sig, at en islænder har lige så mange eller måske flere hestekræfter end en noget højere men mere spinkelt bygget araber. Om det er tilfældet kan vi dog ikke konkludere. Hvad vi dog med sikkerhed kan sige, er, at du med 100 % kan gå ud at sige til dine ikke-hestevenner, at din hest altså er stærkere end en enkelt hestekraft.

En hest har mellem 2,5 og 10 hestekræfter alt efter dens race, træningsniveau og alder.

Læs også | annoncørbetalt: Den ultimative hestebil – set med en rytters øjne

En syvendedel af en Toyota Aygo

Hvad du til gengæld ikke skal sige til andre er, at det faktisk kun svarer til en syvende del af en Toyota Aygo – hvis du har en stærk hest, vel at mærke – eller en elscooter, hvis du har en lille hest.
Har du en hest i mellemkategorien med kræfter, der svarer til 5-7 hk, kan du sammenligne den med en godt tunet knallert.
Du kan også samle en flok på 50 heste med en styrke på gennemsnitligt 8 hk hver og dermed få den samme effekt, som hvis du ejede en Range Rover.

 

Annonce

Hold dig fra bilerne

Vores råd er derfor: Lad være med at sammenligne din hest med biler. For de vil ikke overbevise din onkel, fætter, kæreste eller en helt tredje. der spørger, hvor stærk din hest egentlig er. Hold dig i stedet bare til argumentet om at din hest er en hel del stærkere end en enkelt hestekraft – det lyder lidt bedre. Måske er den kun 2,5 gange stærkere – måske er den hele 10 gange stærkere!

Læs også: Trailere i trafikken er skyld i flere dødsulykker end højresvingende lastbiler

Grafik der sammenligner hestekræfter i forskellige motorer med heste
Hvis du skulle sammenligne din hest med en motor, hvad skulle du så sammenligne den med? Illustration: Malgré Tout.

Kilder: Illustreretvidenskab.dk og retsinformation.dk.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce