Hestens hovkvalitet er genetisk betinget. Men du kan stadig påvirke den

Annoncørbetalt artikel
St. Hippolyt logo

Hovene er det bærende element hos hesten. Da hesten er en alsidig atlet er den afhængig af stærke hove for at kunne udføre de forskellige ridediscipliner samt absorbere de belastninger, der følger.

Hestens hov er en kompleks sammensætning af bindevæv, nerver, brusk, knogler og blodtilførsler. Genetik er den væsentligste faktor for hovens kvalitet efterfulgt af foderet, motion og sæson.  Derudover er beslagsmedens arbejde også af signifikant betydning.

Mange tror, at lyse hove er mere skrøbelige, men det er der intet bevis for. Foto: Canva Pro

Intet bevis for at lyse hove er sartere

Der er endnu ikke fundet bevis for, at mørke hove er stærkere end lyse, trods dette er af generel opfattelse blandt hestefolk. Heste, som er genetisk udrustet med gode hove, er dog generelt mindre skrøbelige over for enkelte mangler i fodringen.

Til gengæld kan et begrænset eller ikke-balanceret foder have en negativ effekt på selv genetisk overlegne hove.

Hingste har oftere dårlige hove

Unge hingste kan i nogle perioder være presset hårdt, og det kan medføre stress og nedsat ædelyst. Samtidig har hingste et stort behov for essentielle næringsstoffer.

Desværre ses de mere alvorlige tilfælde af skrøbelige og flækkede hove oftere hos hingste end hos hopper og vallakker, og i en sådan grad at hingsten ikke kan gå i sporten. Der er ikke lavet undersøgelser på hvorvidt dette er hormonelt betinget. Dog er der teorier om, at et højere aktivitets- og stressniveau kombineret med nedsat appetit, ringere fodring eller ikke balanceret fodring, på sigt kan påvirke hovenes kvalitet og vækst negativt.

Læs også: Ændrer din hest adfærd ved pelsskifte? Det er helt normalt

Hingstes hove er ofte mere belastet end hopper og vallakkers. Foto: Canva Pro

Alle heste i alle livsstadier, kan påvirkes af mangler i foderet og de efterfølgende skadelige virkninger. De tidlige og sene livsstadier er særligt udsatte. Derfor er ekstra opmærksomhed på hestens foder i disse perioder vigtigt. Aldring af fordøjelsessystemet kan medvirke til at absorption af næringsstoffer i tyndtarmen mindskes samt at mikrofloraen i bagtarmen er mindre effektiv.  

Sådan er hoven opbygget

Hoven består af en kapsel, som dækker både væggen og sålen. Hovkapslen indeholder hverken blodkar eller nerver, hvilket gør beslagsmeden i stand til at beskære og sko hesten.

Mellem hovvæggen/kapslen og sålen findes den hvide linje, også kaldet sømlinjen. I midten af sålen starter strålen, som er blødere og skal føles læderagtig. Strålen indeholder sanseceller, der sender signaler til hesten om det underlag, den går sig på.

Bagerst på hoven sidder ballerne. Disse fungerer som støddæmpere ved at strålen og ballen presses sammen samtidig med at den bagerste del af hoven udvider sig.

Indvendigt i hoven sidder hovbenet, som fastholdes inde i hoven parallelt med hovvæggen ved hjælp af lameller. Der er ca. 500-600 primære lameller i en enkelt hov, og for hver primære lamel er der mellem 100-200 sekundære lameller.

Hovvæggen består hovedsageligt af et strukturdannende protein, keratin. Keratin indeholder en høj procentdel af svovlholdige aminosyrer som eksempelvis cystein. Det danner bindinger mellem enkelte molekyler, hvilket skaber en stærk, men bøjelig struktur. Denne proces kaldes keratinisering af hovvævet.

Hestens hov er en kompleks sammensætning af bindevæv, nerver, brusk, knogler og blodtilførsler. Foto: Canva Pro

Væksten ændres med hestens alder og over årstider

Hovens vækst starter oppe fra kronranden og går nedad mod tåen. Under normale omstændigheder tager det 9-12 måneder for hoven at vokse hele vejen ned fortil i tåen.

Derimod tager den bagerste del af hoven, fra kronranden til enden af hoven ved dragterne, kun 4-5 måneder at vokse ud. Dette betyder, at hornet ved dragterne er yngre og dermed mere elastisk.

Hvor hurtigt hovene vokser afhænger blandt andet af alder, sæson, sygdom, træning og ernæring. For føl vil hoven vokse i gennemsnit 15 millimeter om måneden. Hos udvoksede heste vokser hoven i gennemsnit 9 millimeter og hos seniorheste ned til 6 millimeter om måneden.

Vinteren er det tidspunkt på året, hvor hoven vokser mindst, mens den om foråret vokser mest.

Hestens hove vokser mest i foråret. Foto: Canva Pro

Ernæringsmæssig understøttelse – sådan gør du

For at sikre de bedst mulige forudsætninger for en velfungerende hov er der flere ernæringsmæssige parametre, som har betydning.

Energi

Energi har stor betydning for hovens vækst. Derfor vil hovene også typisk have øget vækst i forbindelse med et højere energiindtag eksempelvis i forbindelse med afgræsning i forår- og sommermånederne. Får hesten ikke tilstrækkeligt med energi vil dette på sigt hæmme hovens vækst, da hesten må hente den manglende energi fra depoter i kroppen og dermed nedprioritere ikke livsvigtige kropsfunktioner som for eksempel hovens vækst.

Protein

Hovvæggen består af 93 % protein på tørstofbasis, hvilket betyder, at protein også har stor betydning for hovkvaliteten. Proteinkilder af en høj kvalitet vil kunne dække hesten med de aminosyrer, som er essentielle for hovvækst. De svovlholdige aminosyrer, methionin og cystein er vigtige byggesten for hoven og især for keratin, som bidrager med styrke og struktur til hoven.

Tildeling af tilskud med enkelte aminosyrer, har ofte ikke samme effekt, da de kan forårsage ubalance i den totale aminosyretildeling og dermed skabe andre problemer eller mangler. Det vil derfor være hensigtsmæssigt at tildele et kraftfoder, som indeholder høj kvalitet protein, balanceret i henhold til de andre næringsstoffer, der er i foderet. Naturlige kilder til god kvalitetsprotein er grovfoder med en bred diversitet af græsser, lucerne, ølgær, hørfrø og spirulina alger.

Fedt

I det yderste lag af hovvæggen findes der sammen med keratin også fedt. Når fedt er tilstede i den rette mængde, vil det danne en ubrudt barriere, som holder på fugten i de indre lag af hovstrukturen og holder vandet ude. Desuden skaber fedtsyrerne en barriere for at holde bakterier og svampe fra at trænge ind i hovens horn.

Hvis hesten går på friskt græs, vil den få opfyldt behovet for essentielle fedtsyrer med et forhold på 4:1 – 6:1 af omega 3 og 6. I dette tilfælde vil det højst sandsynligt ikke have en indflydelse på hoven at give hesten ekstra fedtsyrer.

Får hesten derimod tørt hø eller meget tørt græs, så vil fedtsyrerne være tilstede i mindre grad. Her vil det være nyttigt at tildele ekstra fedtsyrer.  Den vegetabilske kilde til fedtsyrer, som ligger tættest på fedtsyresammensætningen i friskt græs er hørfrø og chiafrø. Andre planteolier er ofte højere i omega 6 end omega 3.

Bag en velfungerende hov er der flere ernæringsmæssige parametre. Foto: Arkiv

Vitaminer vigtige for hoven vækst og sundhed

Vitamin A og E er essentielle, hvorimod vitaminerne D, C, B og K bliver produceret i kroppen. Alle B-vitaminerne er aktivt involveret i mange processer i kroppen inklusive en aktiv del af hovens vækst og sundhed. Biotin er det B-vitamin, der forbindes med hovens styrke og er ofte hovedkomponenten i tilskudsprodukter til hove. Biotin er et vandopløseligt og svovlholdigt B-vitamin, hedder også B7, og produceres i tilstrækkelige mængder i hestens bagtarm.

Der er endnu ingen studier, der har konstateret et decideret behov for biotin udover det, hesten selv kan producere. Er hesten på en diæt hovedsageligt bestående af grovfoder, vil det være usædvanligt, at den er i underskud af B-vitaminer. På den anden side så består størstedelen af hoven af protein, og B-vitaminerne spiller en essentiel rolle i dannelsen af disse proteiner.

Biotin afhjælper defekter i hovens struktur og horn og i tilfælde, hvor der er forstyrrelser i hornets elasticitet. Biotin kan ikke forbedre det eksisterende horn, men kan kun forbedre det nye horn. Derfor går der op til 15 måneder før man kan se en effekt ved tildeling af biotin. Andre B-vitaminer kan også have indflydelse på hovens vækst og styrke. Dette gælder blandt andet B6, B9 og B12 vitaminerne. Tilskud, som indeholder ingredienser som klid og ølgær af god kvalitet vil indeholde naturligt forekommende biotin samt andre B-vitaminer.

Læs også: Hopper og hormoner: Med det rette foder kan du hjælpe din brunstramte hest

Mineraler vigtige for hovkvaliteten

Visse mineraler er ligeledes blevet undersøgt for deres effekt på hovkvaliteten. Især kalcium, kobber, zink og selen er en vigtig betydning for hovvævets kvalitet.

Kalcium: Godt for hovvæggen

Kalcium er et makromineral, hvilket i modsætning til mikromineralerne, betyder at hesten har behov for en relativ høj mængde af mineralet for at dække sit behov. Kalcium er nødvendig i aktiveringen af enzymet, der er involveret i keratiniseringen, som former hovvæggen.

Hos kvæg har man observeret ringe i hovvæggen omkring kælvning og laktation grundet hypocalcæmi, som betyder lavt kalciumindhold i blodet. Grovfoder og specielt lucerne har ofte et meget højt indhold af kalcium.

Du kan støtte din hests hove gennem ernæringen. Foto: Canva Pro

Kobber: For styrke og hårdhed af hovvæggen

Kobber er ligeledes fundet nødvendigt, da det enzym, som danner bindingerne i keratin, er kobberafhængigt. Indirekte vil kobber derfor påvirke hovens styrke og hårdhed af hovvæggen. Yderligere er kobber en vigtig komponent i de antioxidanter, som beskytter cellerne.

Grovfoder alene er ikke tilstrækkeligt dækkende med kobber, og det er derfor nødvendigt at tildele kraftfoder eller mineraltilskud for at imødekomme hestens ernæringsmæssige behov. En naturlig kilde til kobber er blandt andet hirse og forskellige frø.

Zink: Vedligehold, reparation og reproduktion af cellerne

Zink er et mikromineral, som understøtter vedligehold, reparation og reproduktion af epitelceller (ydre overflade væv) i hovvæggen og er tilstede i høje mængder i normalt hovvæv. Zink er en vigtig komponent i syntesen af keratin, kollagen og lipoproteiner, hvilket bidrager til hovens styrke og funktion.

Zink er altså med i mange forskellige processer i hoven, og zinkmangel kan derfor også vise sig på forskellige måder. De mest normale symptomer på zinkmangel er langsomt voksende hove, tynd hovvæg og svækket horn.

Et studie viste, at 25 heste med ringe hovkvalitet havde lavere niveauer af zink i blodet og i hovvævet sammenlignet med 38 heste med normale hove. Ydermere har et studie fra Japan vist, at heste, der er på en diæt lav på zink og kobber, har mere tilbøjelighed til at udvikle White Line Disease, der også svækker hoven.

Langt det meste grovfoder indeholder ikke tilstrækkeligt med zink og det er derfor nødvendigt at tildele kraftfoder eller et dækkende mineraltilskud for at imødekomme hestens ernæringsmæssige behov. Zink findes blandt andet i kornkim, frø og urter.  

Selen: Beskytter cellemembranen mod stress

Selen er et essentielt mikromineral, som bl.a. hjælper med at beskytte cellemembranen mod oxidativt stress. Da selenmangel kan føre til svækket immunforsvar, er det ikke usædvanligt for hesteejere at bruge selen tilskudsprodukter. Men større tildeling af selen skal håndteres med forsigtighed eftersom overdrevet supplement af selen kan føre til forgiftning med alvorlige symptomer til følge. Så følg altid anbefalingen på produktet eller søg rådgivning hos en professionel.

Flere steder i Danmark er jorden selenfattig, og et grovfoder vil derfor ikke være dækkende alene. Selen findes naturligt i råvarer som ølgær og urter.

Kisel er godt for hestens hår, hud, hove og bindevæv. Foto: Canva Pro

Kisel til hår, hud og bindevæv

Kisel, også kaldet silicium, er mindre kendt, men er de senere år vundet mere frem i sin betydning af hår, hud, hove og bindevæv. Der er ikke nogen norm for tildeling af kisel for at opretholde vedligeholdelsesbehovet hos hesten. Det findes i store udstrækninger i jorden, og menes derfor, at dække hesten naturligt via afgræsning og grovfoder.

Der er dog flere tilskud, der indeholder kisel og kiselsyre finder du blandt andet i korn, frø, tang og brændenælde.

Hav fokus på ernæring og trimning

Hestens hovkvalitet er i høj grad genetisk betinget. Som hesteejer bør fokus være både på ernæring og trimning for at styrke hoven så godt som muligt.

Vigtige næringsstofgrupper, der bør være ekstra fokus på i vinterperioden er protein, essentielle aminosyrer, essentielle fedtsyrer og sporstoffer. Alle dele kan være en mangelvare i grovfoderet og det er derfor vigtigt at få sin foderplan balanceret ud fra sin grovfoderanalyse hos en professionel. Så sikrer du, at hesten hverken under- eller overforsynes med næringsstoffer.

KILDER

Butler, D.K. (1985). Principles of Horseshoeing II. Butler Publishing

Geor, R.J., Harris, P.A., Coenen, M. 2013. Equine Applied and Clinical Nutrition, Health, welfare and Performance. Saunders, Elsevier, Edinburgh

Geyer, H., Schulze, J. (1994). The long-term influence of biotin supplementation on hoof horn quality in horses. Schweiz Arch Tierheilkd. 136 (4): 137-149.

Josseck, H. Zenker, W. & Geyer, H. (1995). Hoof horn abnormalities in Lipizzaner horses and the effect of dietary biotin on macroscopic aspects of hoof horn quality. Equine Vet J.  27(3): 175-182.

Kellon, E.M. (2008). Feeding the hoof.

National Research Council (NRC). 2007. Nutrient Requirements of horses, 6th ed. Washington, DC: National Academy Press.

Reilly, J.D., Hopegood, L., Gould, L. & Devismes, L. (1998). Effect of a supplementary dietary evening primrose oil mixture on hoof growth, hoof growth rate and hoof lipid fractions in horses: a controlled and blinded trial. Equine Vet J Suppl. 26: 58-65.

Reilly, J.D., Cottrell, D.F., Martin, R.J. & Cuddeford, D.J. (1998). Effect of supplementary dietary biotin on hoof growth and hoof growth rate in ponies: a controlled trial. Equine Vet J Suppl. 26: 51-57.

Zenker, W., Josseck, H. & Geyer, H. (1995). Histological and physical assessment of poor hoof horn quality in Lipizzaner horses and therapeutic trial with biotin and a placebo. Equine Vet J. 27 (3): 183-191.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce