Hestepærer: Det fortæller de om din hests helbred

Det er måske ikke det mest spændende at analysere sin hests afføring, men det kan give vigtige informationer omkring dens overordnede helbred. Hestens fordøjelseskanal er tæt forbundet med dens helbred, idet over 70 % af det totale immunsystem befinder sig der. Ved at holde øje med din hests efterladenskaber får du derfor vigtig indsigt i ikke kun dens nuværende sundhedsstatus, men også i risikoen for udvikling af problemer fremadrettet.

Der er forskellige måder, hvorpå du kan analysere din hests pærer. Dette går på pærens konsistens, frekvens, farve og lugt. Vi kigger nærmere på elementerne én ad gangen.

Læs også: Sundheden i din hests led påvirker længden af dens karriere som ridehest

Konsistens

Konsistensen af hestepærer kan variere meget, og den kan være en vigtig indikator på tarmsundheden. Konsistensen kan deles ind i forskellige kategorier, der går fra vandig diarré til hårde/tørre hestepærer. Har en hest meget vandig diarré, må det ses som en akut situation, og der bør søges dyrlæge. Mere normalt er det hos føl, da deres fordøjelseskanal udvikler sig og med tiden bliver mere modstandsdygtig over for ændringer. Ofte kan en kort kur med præ- og probiotika sammen med en ‘gut binder’, der binder væske i tarmen, løse problemet – selvfølgelig efter aftale med din dyrlæge.

Kokasse-lignende hestepærer

Hvad vi oftest ser, er de bløde uformede hestepærer, som har en ‘kokasse-lignende’ konsistens. Denne pære er ikke flydende men heller ikke formet til kugler, hvilket er en stærk indikation på, at der er forstyrrelser i din hests tarmsystem. Vigtigt er det, at den ikke klassificeres som ’normal’. For meget syre i tarmen kan forekomme, når skadelige bakterier udkonkurrerer de gode bakterier, hvilket fører til øget mobilitet i tarmen og heraf forekommer ‘kokasserne’.

Kokasse-lignende hestepære
Denne hestepære er det, man kan kalde for en blød og uformet én af slagsen – den er “kokasse-lignende”. Foto: NAF.

Årsagerne til, at en hestepære bliver blød og uformet kan være mange, men sædvanligvis reagerer tarmen på store mængder koncentreret foder, ændringer i foder og stress. Vi kan bedst vedligeholde en sund tarm ved at supplere foderplanen med præ- og probiotika, sammen med et syreneutraliserende middel og en ‘gut binder’.

Hestepærer med overskud af vand

Free Faecal Water (FFW) er en betegnelse for formede hestepærer, der kommer ud sammen med overskud af vand. Det er sjældent associeret med dårligt helbred, men det kræver ekstra pasning af hud og pels i området. Her vil det også være gavnligt med et tilskud til fordøjelseskanalen.

Hårde hestepærer

Hestepærer, der er fastere, er normale om vinteren, da der er mindre frisk græs tilgængeligt. Bliver de hårde og fiberfyldte, skal man overveje at vande hø/wrap før udfodring og supplere med elektrolytter for at øge hestens lyst til at drikke. Regelmæssig overvågning af tændernes status er også en nødvendighed.

Hårde hestepærer
Disse hestepærer er faste, og i en sådan situation anbefales det, at man holder øje med, om de fortsat bliver hårdere. Foto: NAF.

Den ideelle konsistens

Den ideelle konsistens af hestepærerne vil være blød men formet til kugler med en glinsende overflade. Det indikerer, at alt er godt i hestens tarm.

Frekvens

Heste laver omtrent samme antal hestepærer hver dag. Det er vigtigt at vide, hvilket antal der er normalt for din hest, da ændringer i dette – flere eller færre – kan være et tegn på problemer i fordøjelseskanalen.

For få hestepærer kan være et resultat af, at hesten æder mindre, specielt færre fibre. Hvis hesten helt stopper med at have afføring, eller hvis der er tegn på kolik. er der risiko for en blokeret tarm. I så fald bør du kontakte din dyrlæge med det samme. Et øget antal hestepærer kan skyldes diarré, forstyrrelser i tarmens mikrobiome, stress eller ophidselse. 

Muge hestepærer ud i boks
At muge ud er en god metode til at opdage, hvordan hestens pærer tager sig ud, og om der er det antal, der bør være. Foto: NAF.

Læs også: Hoppen: En god ven og samarbejdspartner, hvis du forstår hende

Farve

Det foder, hesten indtager, har den største effekt på farven af dens hestepærer. Farven skal ligge på en skala fra grøn til brun. Heste, der fodres med frisk græs, vil have grønne hestepærer, mens mørkebrune hestepærer forekommer hos heste, der typisk fodres på hø. Nogle kommercielle foderblandinger kan tilmed danne et orange skær i afføringen. Hvis der ses en rød farve, indikerer det, at der er blod. Her skal du straks kontakte din dyrlæge.

Lugt

En særligt dårlig lugt fra hestepærerne kan skyldes infektion, ofte i kombination med diarré. En lav pH-værdi i bagtarmen forekommer, når de gode bakterier bliver udkonkurreret af de skadelige bakterier. Dette kan forårsage en unormal lugt.

Konklusion: Kend din hests pærer

Ved at holde dig orienteret om din hests hestepærer kan du få en masse information omkring dens overordnede sundhedsstatus. Det er vigtigt at udvikle et akkurat billede af, hvad der er normalt for din hest over en tidsperiode. Ved at kende den typiske frekvens, farve og konsistens af din hests hestepærer, kan du få hjælp til at forstå sundhedsstatus i hestens tarm, og du kan blive alarmeret, når der forekommer ændringer. 

Læs også: NAF Magic – Sådan opnår din hest en dybere koncentration

Kilder

Dr. Andy Richardson, BVSc, CertAVP(ESM), MRCVS, Veterinary Director, NAF

Kate Hore, RNutr(Animal), R.Anim.Technol (Cert), Head Nutritionist, NAF

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce