Sundheden i din hests led påvirker længden af dens karriere som ridehest

Annoncørbetalt artikel
Naf logo

Godt avlsmateriale og bygning er afgørende for præstation og holdbarhed – og dermed også for hestens konkurrencekarriere. Dog er der andre faktorer, vi er nødt til at forholde os til for at sikre, at vi tilbyder vores hestes led den bedst mulige pleje.

Kate Hore RNutr (Animal), som er ledende foderrådgiver hos NAF, anbefaler en multifaktoriel tilgang for langsigtet fokus på sunde led. Læs her hendes anbefalinger til god ledsundhed.

Sundheden i hestens led har stor betydning for længden af dens karriere som ridehest. Foto: Canva Pro.

Led hos heste i arbejde

Uanset om det gælder fremaddrift eller bøjningen af leddene ved samling, så skaber en kombination af masse og hastighed kræfter, der bevæger sig opad, når lemmerne rammer jorden. Det resulterer i rystende bevægelser op gennem benet. Til en vis grad kan denne påvirkning af leddene være gavnlig i forhold til at opbygge styrke. Hvis der imidlertid opstår en ubalance mellem mikroskaderne og genopbygningen af strukturerne, kan det resultere i en langvarig skade.

Et ledproblem kan starte ved at den beskyttende væske i leddet bliver tyndere, hvilket fører til ændringer i ledbruskens overflade. Det er den tykke geléagtige substans, der sørger for, at knoglerne kan bevæge sig gnidningsfrit, når leddene bevæges.

Hvis der ikke tages hånd om et ledproblem, kan det resultere i mistede træningstimer, nedsat styrke og holdbarhed. Faktisk er negativt påvirkede led en af de mest almindelige årsager til at konkurrenceheste bliver pensioneret i en alt for ung alder.

Læs også: Hoppen: En god ven og samarbejdspartner, hvis du forstår hende

Ledproblemer hos heste kan starte på mange måder. Foto: Arkiv.

Ernæringsmæssig støtte til led

Når det kommer til tilstande der udspringer som følge af vedvarende stress af leddene og aldersrelaterede tilstande som eksempelvis gigt, er der brug for en multifaktoriel tilgang for at hjælpe hesten. Ændringer sker i alle dele af leddet, og vi kan ikke bare fodre én eller to næringsstoffer og forvente et mirakel.

Et ledrelateret fodertilskud  bør være målrettet et bredt område indenfor ledsundhed, tilføre en bred vifte af næringsstoffer der understøtter brusken og produktion af ledvæske samt sunde sener og ligamenter. Ydermere skal det bidrage med høje niveauer af næringsstoffer, der hjælper til med at fjerne frie radikaler, så leddene bliver fri for oxidativt stress.

Læs også: Sådan finder du vejen til en glad hestemave

Andre faktorer der påvirker holdbarheden af leddene

En multifaktoriel tilgang inkluderer også andre områder indenfor fodring, især dem relateret til kropsvægt. Enhver overskydende vægt som hesten skal bære på, vil øge stressniveauet på leddene, især når hesten rides. At holde styr på vægten er vigtigt for både hesten og rytteren.  En fit rytter vil være bedre til at balancere sin vægt uden at påvirke hestens bevægelser negativt. Noget, som ellers kan stresse leddene. 

Andre områder der skal tages hensyn til for at passe godt på hestens led, er de overflader, vi rider på.  Leddene stresses eksempelvis af ujævne overflader samt underlag, der er for hårde eller for bløde.

Korrekt tilpasset udstyr spiller også en stor rolle, specielt sadler, som tillader, at hesten kan bevæge sig korrekt og frit. Herudover er godt smedearbejde vigtigt, da ubalancerede hove stresser leddene yderligere.

Med denne multifaktorielle tilgang til sunde led og generelt til pasning af vores heste, kan vi minimere stressniveauet på leddene og sikre hesten en længere karriere som ridehest.

Læs mere om NAF og sortimentet af produkter til led på deres hjemmeside

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce